Aktualno

Aktualno - analize

Budimo ipak optimisti

Piše: Zdenko Duka

 

Kakva će biti medijska strategija ili dokument novog Ministarstva kulture koji će se nekako slično zvati vidjet ćemo kad i ako ga bude. Najavljena je i izmjena medijskih zakona. Onaj osnovni Zakon o medijima nije se, osim u dvije-tri sitnice, mijenjao još od 2004. godine. Ne da za to nije bilo potrebe, nego nije bilo političke volje. 

23.12.2016.

Kako smo se „crowdfundali“

Piše: Goran Borković

 

Ako mi s portala Forum.tm možemo za išta biti zahvalni bivšem ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću, onda je to činjenica da nas je natjerao na inventivnost. Puno smo toga zbog njega naučili. Obogatio nas je nizom novih znanja za koja praktički do jučer nismo ni znali da postoje. Evo, na primjer, crowdfunding! Jezik polomiš dok izgovoriš, kamoli da znaš što znači.

 

22.12.2016.

Džaba smo krečili

Piše: Tihomir Ponoš

 

U Hrvatskom novinarskom društvu Statut je uvijek teško pitanje. Tako je bilo i 2016. godine, a nadati nam se je da će ova godina u HND-u ipak biti zapamćena po tome što je po prvi puta u povijesti Društva usvojen Strateški plan i po tome što je Društvo napravilo iskorak i provodi ozbiljne i zahtjevne međunarodne projekte financirane iz fondova Europske unije.

 

20.12.2016.

INTERVJU Vladimir Fučijaš - S gorčinom sam otišao s HRT-a

RAZGOVARAO: Ante Pavić

 

Vladimir Fučijaš je počeo raditi na televiziji u doba kad je rijetko tko imao televizor kod kuće. Taj medij je tada bio tek u eksperimentalnoj fazi, nitko nije bio siguran da će i opstati, pa je Fučijaš, prepoznatljivi glas etera, urednik, voditelj, putopisac i dobitnik novinarskih nagrada, usporedo radio i na radiju.

03.10.2016.

Fotoreporteri kao vatrogasci

Razgovarao: Ivica Buljan

„Imponira mi nagrada već samim nazivom: Otokar Keršovani - vrhunski  intelektualac koji je napustio komod i lagodnost življenja u rodnom Trstu i krenuo trnovitim putem, u godinama nakon 1. svjetskog rata, veličajući panslavizam i humanije odnose među narodima, kaziva u intervju za Novinar Feđa Klarić, dobitnik nagrade HND-a za životno djelo „Otokar Keršovani“.

30.09.2016.

Samo čudo može spasiti javnu televiziju i radio

Piše: Zdenko Duka

 

Prvog listopada nastupa još jedan pravni vakuum na čelu Hrvatske radiotelevizije. Tada ističe i novi v.d. mandat glavnom ravnatelju HRT-a Siniši Kovačiću kojem je tehnička Oreškovićeva Vlada početkom rujna, prije parlamentarnih izbora, produljila mandat kako bi HRT imao šefa i u prijelaznom razdoblju dok se još ne konstituira Vlada, a možda ni Sabor.

 

29.09.2016.

NOVINARSKO VIJEĆE ČASTI I NJEGOVO „POSLANJE“

Piše: Aleksej Gotthardi Pavlovsky

Članovima Vijeća ne preostaje drugo do obavljati svoju dužnost s potrebnom odgovornošću i angažmanom, te dakako s apsolutnim entuzijazmom, budući da je, kao što je i uobičajeno u udrugama građana, riječ o angažmanu pro bono.

27.09.2016.

„Novine“

Piše: Ladislav Tomičić

Scenarist serije "Novine" Ivica Đikić i režiser Dalibor Matanić na obdukcijski stol stavljaju tiskane medije, prvu žrtvu sustava u kojem novac i moć jamče pouzdanu zaštitu od neprilika kakve može stvoriti profesija koja se nekoć sa strahopoštovanjem nazivala „sedmom silom“.

23.09.2016.

Intervju - Ladišić: N1 je zadobio povjerenje gledateljstva i javnosti

Razgovarala: Melisa Skender

Prije godinu dana kad je Tihomir Ladišić postao glavni urednik informativnog TV kanala N1 Hrvatska, ta je televizija bila prilično daleko od slogana koji ju je promovirao kao “regionalni CNN“. Danas je ta slika bitno drugačija, a N1 Hrvatska među malobrojnim je medijima koji uživaju nepodijeljeno povjerenje javnosti.

22.09.2016.

Ugrožava li digitalizacija novinarsku budućnost?

Piše: Ante Gavranović

Budućnost novinarstva je dilema koja će u punoj mjeri doći do izražaja kroz sve prisutniju digitalizaciju medija. Izdavači i medijski poduzetnici trebaju novac kako bi „pogurali“ digitalnu transformaciju i osigurali njenu opstojnost na tržištu.

20.09.2016.