Aktualno

Aktualno - analize

Muško pismo/žensko pismo

Piše: Ankica Tomić

 

Prema zadnjem popisu stanovništva, u Hrvatskoj živi 51,7 % žena i 48,3 % muškaraca. Mediji se obraćaju svima. Pa ipak, ženska perspektiva, i to ne samo u Hrvatskoj, i dalje se smatra marginalnom, a muškarci definiraju "norme". Žensko pismo, stoga, postaje hendikep kojeg se autorice svojevoljno odriču.

20.04.2016.

Za dobro novinarstvo danas ima više prostora

Razgovarao: Jozo Petričević

 

Sugovornik u novoizašlom Novinaru je poznati novinar, publicist, diplomat i dugogodišnji glavni urednik Vjesnika te predsjednik Društva novinara Hrvatske Milan Beslać. Premda već odavno u mirovini, kolega Beslać prati, koliko mu to mogućnosti dopuštaju, našu medijsku scenu, a posebno ga boli što je bez posla u proteklih nekoliko godina ostalo blizu tisuću novinara.  

05.04.2016.

Biskup koji je pomagao novine i novinare

Piše: Vladimir Matek

 

Dvjestota obljetnica rođenja Josipa Jurja Strossmayera obilježena je i u Novinarskom domu u Zagrebu susretom na temu „Strossmayer i novine“ na kojem su govorili predsjednik HAZU-a  Zvonko Kusić i njen glavni tajnik Pavle Rudan te novinari i urednici te diplomati Dražen Vukov-Colić i Vladmir Matek iz čijeg izlaganja ovdje prenosimo najzanimljivije naglaske, koji su ujedno i podsjećanje na neke slavne stranice hrvatskog novinarstva. 

01.04.2016.

Engleski naš svagdašnji

Piše: Ankica Tomić

 

Rigidno čuvanje čistoće jezika postalo je deplasirano onog trena kad su ljudi izašli iz svojih skučenih dvorišta i pogledali preko tuđeg plota gdje se, eto, igrom slučaja, govorilo drukčije. Još samo tvrdi puristi mogu zatvarati oči pred utjecajima sa strane, ni sami sigurni zašto to rade.

29.03.2016.

Odgovornost izgubljena u medijskoj močvari

Piše: Ante Pavić

 

Odgovorno novinarstvo je izvještavanje na dobrobit javnosti i rekla bih da je to pristup u kojem novinar pokušava doći što bliže istini... Ako novinari nemaju pravu podršku u svojim redakcijama ili, još gore, ako vlasnici ne žele da se o nekim temama piše jer bi im mogle umanjiti profit u drugom biznisu, onda se ne može govoriti o ostvarivanju društvene odgovornosti novinara, kaže Gordana Vilović

 

24.03.2016.

Fotoreporter: izumrli dinosaur ili umirući vitez

Piše: Srđan Vrančić

 

Da ste nekad uvaženom gosponu fotografu rekli kako će nekog njegovog kolegu, za par desetljeća, poslat na neki događaj opremljenog naočalama da snimi fotografije, gledao bi vas kao potpunog luđaka. Danas je to već stvarnost.

23.03.2016.

Javni mediji plijen su pobjednika

Razgovarala: Melisa Skender

 

O tome kakva će medijska politika biti, odnosno kakva bi trebala biti što se tiče političke vlasti, razgovarali smo sa čelnim ljudima saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Andrijom Mikulićem i Nenadom Stazićem, koji dolaze iz redova vladajućih i oporbe.

 

21.03.2016.

Vlast se mijenja, ali ne i problemi s medijima

Piše: Melisa Skender

 

Sve manjkavosti i nedosljednosti hrvatske ''medijske politike'' otkrila je posljednja smjena vlasti. Glavni ravnatelj HRT-a smijenjen je ubrzanim postupkom zbog propusta u vođenju odvojenog knjigovodstva, a saborska rasprava uoči izglasavanja njegove smjene navedenim razlogom najmanje se bavila.

16.03.2016.

Kianoush Ramezani: "Crteži moraju biti provokativni, ali postoje mudrije poruke od golog Muhameda"

Razgovarala: Melisa Skender

Povodom Mjeseca frankofonije Francuski institut u Hrvatskoj u Zagreb je doveo iranskog crtača i aktivistu Kianoushija Ramezanija, selektora i idejnog začetnika izložbe «Oslobođeni crteži», te predsjednika najbrže rastuće međunarodne organizacije crtača i karikaturista United Sketches, a koji će gostovanje na večerašnjoj tribini «Crteži, karikature i sloboda izražavanja: gdje smo danas?» u Novinarskom domu iskoristiti kako bi se bolje upoznao s hrvatskim crtačima i uvjetima u kojima rade.

15.03.2016.

Polet je medijski fenomen širih razmjera

Razgovarala: Melisa Skender

 

Polet, list ''mladih za mlade'', prestao je izlaziti netom prije prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj i do danas nosi kultni društveni status. Prvi sveobuhvatni prikaz poznatog medijskog fenomena dao je u svojoj monografiji ''Igraonica za odrasle: Polet 1976.-1990.'' Željko Krušelj, sveučilišni profesor, publicist i novinar koji je u profesiju ušao iz Poletove redakcije i s kojim smo razgovarali uoči predstavljanja knjige u Novinarskom domu.

 

23.02.2016.