Aktualno

Aktualno - analize

Vlast se mijenja, ali ne i problemi s medijima

Piše: Melisa Skender

 

Sve manjkavosti i nedosljednosti hrvatske ''medijske politike'' otkrila je posljednja smjena vlasti. Glavni ravnatelj HRT-a smijenjen je ubrzanim postupkom zbog propusta u vođenju odvojenog knjigovodstva, a saborska rasprava uoči izglasavanja njegove smjene navedenim razlogom najmanje se bavila.

16.03.2016.

Kianoush Ramezani: "Crteži moraju biti provokativni, ali postoje mudrije poruke od golog Muhameda"

Razgovarala: Melisa Skender

Povodom Mjeseca frankofonije Francuski institut u Hrvatskoj u Zagreb je doveo iranskog crtača i aktivistu Kianoushija Ramezanija, selektora i idejnog začetnika izložbe «Oslobođeni crteži», te predsjednika najbrže rastuće međunarodne organizacije crtača i karikaturista United Sketches, a koji će gostovanje na večerašnjoj tribini «Crteži, karikature i sloboda izražavanja: gdje smo danas?» u Novinarskom domu iskoristiti kako bi se bolje upoznao s hrvatskim crtačima i uvjetima u kojima rade.

15.03.2016.

Polet je medijski fenomen širih razmjera

Razgovarala: Melisa Skender

 

Polet, list ''mladih za mlade'', prestao je izlaziti netom prije prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj i do danas nosi kultni društveni status. Prvi sveobuhvatni prikaz poznatog medijskog fenomena dao je u svojoj monografiji ''Igraonica za odrasle: Polet 1976.-1990.'' Željko Krušelj, sveučilišni profesor, publicist i novinar koji je u profesiju ušao iz Poletove redakcije i s kojim smo razgovarali uoči predstavljanja knjige u Novinarskom domu.

 

23.02.2016.

Kraj Independenta i nevolje tiskanih medija

balkaninsight.com

Independent je bio pionir britanskih medija – ali je pao kao žrtva sila koje su se nadvile nad novinama svugdje. Kada je BBC najavio vjerojatnu smrt dnevnih novina Independent – bar u tiskanom obliku – u četvrtak ujutro, potrošio je čitavih deset sekundi na tu temu. Kratkoća te najave pokazala je koliko je smanjen utjecaj dnevnih novina koje su nekad predstavljale moć u medijima – i u zemlji.

17.02.2016.

Knjiga „Povijest novinarstva“ o fenomenu profesije kroz prošlost

Knjigu “Povijest novinarstva” povjesničarke Magdalene Najbar – Agičić nakladnici Ibis grafika i Sveučilište Sjever predstavljaju kao prvi kratki sintetski prikaz povijesti novinarstva na hrvatskom jeziku od početka razmjene informacija do nastanka i širenja novih medija.

 

11.02.2016.

Političke ideologije ne smiju krojiti medijski prostor

Piše: Melisa Skender

 

Sa svakom smjenom vlasti javni mediji prvi dolaze pod udar. Tako vladajuća koalicija već priprema teren za smjene na HRT-u i u Hini, ali po uobičajenoj praksi nastoji svojim potezima dati legitimitet. Nažalost, pri tome se najmanje gleda da li je netko bio uspješan ili nije. Važno je prije svega čiji je! No je li vrijeme i ima li ova vlast snage prekinuti s takvom praksom i u svojim odlukama se ravnati, primjerice, prema uspješnim poslovnim rezultatima Hine.

 

10.02.2016.

Kako se to zaostaje pred Europom?

Piše: Nives Opačić

 

Priznajem, pitanje je teško. Doista ne znam kako se to zaostaje pred kim ili čim, no zato znam gdje se takvo što može pročitati: u hrvatskim novinama. Dosad smo govorili da zaostajemo (ili kaskamo) za kim ili čim, najčešće se pritom spominjala Europa kao mjerilo svih stvari, ali da zaostajemo pred kim ili čim – to mi je bila intrigantna novost.

28.01.2016.

Zabranjena kolumna Sanje Modrić: "Banana premijer"

Piše: Sanja Modrić

 

Je li premijer Orešković jučer gledao koje vijesti? I je li vidio ceremoniju primopredaje između bivšeg ministra Freda Matića i sadašnjeg Mije Crnoje, kome je, iznebuha i mimo uobičajenog protokola, pritekla na podršku i nova ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić?

 

26.01.2016.

Javno osuđivati govor mržnje

Piše: Melisa Skender

 

Nedavno objavljeni izvještaj GONG-a o praćenju govora mržnje u hrvatskim medijima tijekom posljednja tri mjeseca 2015. među malobrojnim je analizama ovakve vrste. Rezultati su pokazali da je govor mržnje najčešće, u više od 70 posto slučajeva, prisutan u informativnim člancima i izvještajima, dok su komentari i kolumne na dalekom drugom mjestu s 14 posto udjela.

13.01.2016.

Neki bi liječnici htjeli da im novinari budu pacijenti

Piše: Ema Tarabochia

 

Glasilo Hrvatske liječničke komore Liječnički list nedavno je oformilo rubriku “Najgori novinar mjeseca”, u kojoj se glavni urednik glasila prof. dr. Željko Poljak u ime Komore obračunava s novinarima koji pišu o aferama u zdravstvu ili se naprosto svojim tekstovima zamjeraju članstvu Komore. Titulu je u prosinačkom izdanju ponio Ladislav Tomičić, novinar Novog lista, “zahvaljujući” tekstu “Liječnici, šaljite pisma policiji, a ne novinarima”, u kojem kritizira sramotan naputak HLK-a novinarima koji pišu o aferama u zdravstvu.

13.01.2016.