Aktualno

Aktualno - analize

INTERVJU Vladimir Fučijaš - S gorčinom sam otišao s HRT-a

RAZGOVARAO: Ante Pavić

 

Vladimir Fučijaš je počeo raditi na televiziji u doba kad je rijetko tko imao televizor kod kuće. Taj medij je tada bio tek u eksperimentalnoj fazi, nitko nije bio siguran da će i opstati, pa je Fučijaš, prepoznatljivi glas etera, urednik, voditelj, putopisac i dobitnik novinarskih nagrada, usporedo radio i na radiju.

03.10.2016.

Fotoreporteri kao vatrogasci

Razgovarao: Ivica Buljan

„Imponira mi nagrada već samim nazivom: Otokar Keršovani - vrhunski  intelektualac koji je napustio komod i lagodnost življenja u rodnom Trstu i krenuo trnovitim putem, u godinama nakon 1. svjetskog rata, veličajući panslavizam i humanije odnose među narodima, kaziva u intervju za Novinar Feđa Klarić, dobitnik nagrade HND-a za životno djelo „Otokar Keršovani“.

30.09.2016.

Samo čudo može spasiti javnu televiziju i radio

Piše: Zdenko Duka

 

Prvog listopada nastupa još jedan pravni vakuum na čelu Hrvatske radiotelevizije. Tada ističe i novi v.d. mandat glavnom ravnatelju HRT-a Siniši Kovačiću kojem je tehnička Oreškovićeva Vlada početkom rujna, prije parlamentarnih izbora, produljila mandat kako bi HRT imao šefa i u prijelaznom razdoblju dok se još ne konstituira Vlada, a možda ni Sabor.

 

29.09.2016.

NOVINARSKO VIJEĆE ČASTI I NJEGOVO "POSLANJE"

Piše: Aleksej Gotthardi Pavlovsky

Članovima Vijeća ne preostaje drugo do obavljati svoju dužnost s potrebnom odgovornošću i angažmanom, te dakako s apsolutnim entuzijazmom, budući da je, kao što je i uobičajeno u udrugama građana, riječ o angažmanu pro bono.

27.09.2016.

"Novine"

Piše: Ladislav Tomičić

Scenarist serije "Novine" Ivica Đikić i režiser Dalibor Matanić na obdukcijski stol stavljaju tiskane medije, prvu žrtvu sustava u kojem novac i moć jamče pouzdanu zaštitu od neprilika kakve može stvoriti profesija koja se nekoć sa strahopoštovanjem nazivala „sedmom silom“.

23.09.2016.

Intervju - Ladišić: N1 je zadobio povjerenje gledateljstva i javnosti

Razgovarala: Melisa Skender

Prije godinu dana kad je Tihomir Ladišić postao glavni urednik informativnog TV kanala N1 Hrvatska, ta je televizija bila prilično daleko od slogana koji ju je promovirao kao “regionalni CNN“. Danas je ta slika bitno drugačija, a N1 Hrvatska među malobrojnim je medijima koji uživaju nepodijeljeno povjerenje javnosti.

22.09.2016.

Ugrožava li digitalizacija novinarsku budućnost?

Piše: Ante Gavranović

Budućnost novinarstva je dilema koja će u punoj mjeri doći do izražaja kroz sve prisutniju digitalizaciju medija. Izdavači i medijski poduzetnici trebaju novac kako bi „pogurali“ digitalnu transformaciju i osigurali njenu opstojnost na tržištu.

20.09.2016.

Novinarstvo u tvrdom uvezu

Piše: Ankica Tomić

Publicistika je čest odabir novinara koji odluče objaviti knjigu, s detaljima za koje nije bilo mjesta u novinama. Naivac bi mogao pomisliti da se sadržaj reciklira jer autor želi dodatnu zaradu. Moguće, no naivac bi mogao pomisliti i da se od knjiga u Hrvatskoj živi. Možda ako je pisanje primijenjeno i po narudžbi...

16.09.2016.

INTERVJU Goran Gazdek - Festival kao novinarski team building

Razgovarala: Melisa Skender

Duplo veći broj novinara, duplo više sadržaja, čak su i granice ovogodišnjeg Fra Ma Fu festivala pomaknute. Novinar, glavni urednik portala Virovitica.net, predsjednik virovitičkog ogranka HND-a, pasionirani ljubitelj piva i pivski znalac – sve to opisuje Gorana Gazdeka, inicijatora Festivala koji, u suradnji sa Studijskim institutom za novinarstvo, kulturu i obrazovanje, organizira Hrvatsko novinarsko društvo.

13.09.2016.

Mediji u regiji: s lošega na gore

Piše: Goran Borković

 

Premda ljestvica medijskih sloboda koju sastavljaju Reporteri bez granica po mnogo čemu podsjeća na one rangirane zbrojeve statistika sportskih asocijacija poput nogometne Fife ili košarkaške Fibe, ona je i dalje ključan izvor podataka da bi se ocijenilo kako pojedina država stoji u svijetu.

09.09.2016.