Iz medija

Zovko: HND traži vraćanje redovitih konferencija za medije i medijsku strategiju

18.12.2018.
Link na članak

Na današnji dan 1910. osnovano je Hrvatsko novinarsko društvo. Tim povodom u Newsroomu je gostovao predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Slučaj borbenih aviona prije godinu dana, svaki oblik kritike bio je nepoželjan?

"To je jedan od primjera katastrofalnog komuniciranje prema javnosti. Priča s kojom smo otvorili ovaj razgovor, dakle avioni – i sam sam dugo godina pratio sektor Ministarstva obrane pa mogu usporediti kako je bilo nekada, a kako sada. To samo pokazuje potpuno nerazumijevanje političkih elita prema poslu koji mi obavljamo, a koji mora biti u interesu javnosti. Oni novinari koji su se time bavili su, uvjetno rečeno, dočekani na nož jer se u ovoj zemlji ne smije ništa propitkivati. Ako propitkujete – ili se vodi hibridni rat, kako je prije par mjeseci rekao premijer Plenković, ili ste skoro pa neprijatelji države."

Ipak, kaže Hrvoje Zovko, to nije najgori slučaj komunikacije prema medijima i javnosti.

"Najgori oblik komuniciranja i netransparentnosti prema medijima i cjelokupnoj javnosti je slučaj sada bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić. Da nije došlo do one priče s mailovima, mi nikad ne bismo saznali – ili bi nam trebalo jako puno vremena, da nije bilo vrsnih novinarki i novinara koji su to istraživali – tko je pisao zakon o Agrokoru i kako se to radilo. Jedna užasna situacija za medije i javnost. Hrvatski političari pokazuju da nisu dorasli dužnostima koje obnašaju kada je u pitanju komuniciranje prema javnosti", kaže predsjednik HND-a.

"Mi imamo, da tako kažem, zid PR-službi, koji nam onemogućava, voljom političara, da izravno postavljamo pitanja. Zapravo – ukinut je institut postavljanja pitanja. Ono što HND godinama traži, zahtijeva i apelira jest da se uvedu redovite press konferencije. U doba predsjednika Franje Tuđmana bile su redovite press konferencije, na kojima je, budimo iskreni, 70 posto pitanja bilo naručeno i dogovoreno. Ali je bilo 20, 30 posto neovisnih pitanja, koje bi sutra svi prenosili i analizirali. Tu je praksu imao i Ivica Račan. Dolaskom Ive Sanadera, to je ukinuto i tu praksu su nastavile sve vlade do premijera Plenkovića."

"Novinari su u ponižavajućem statusu. Trčkaraju za političarima koji ne daju nikakve odgovore", kaže predsjednik HND-a. I nije to samo pitanje Vlade, kaže Zovko, nego je to slučaj i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

"Od 2000. godine ukinute su redovite press konferencije, ukinute su u doba predsjednika Stjepana Mesića, nije ih bilo ni za vrijeme predsjednika Ive Josipovića. Predsjednica je u petoj godini mandata – može li se netko sjetiti jedne redovite konferencije za novinare na kojoj su novinari imali pravo postavljati pitanja važna za državu u domeni ovlasti aktualne predsjednice. Ne, imate samo njezin PR, njezino naslikavanje. Otvorite magazine pa vidite kakva joj je frizura, gdje je bila, je li potpisivala svoje sličice. To je legitimno, ima pravo na to, ali imaju i novinari pravo postavljati pitanja, a tih pitanja nema. Ona je cijelu priču dovela do paradoksa. Dakle, oni su ti koji biraju kada će odgovoriti na nešto, novinarima često onemogućavaju da im se postavljaju pitanja – imate samo klasičan PR."

"Jako smo nezadovoljni, tražili smo sastanak s predsjednikom Vlade. Nadam se da će doći do tog sastanka. HND je institucija koja ima više od 2000 članova, postoji 108 godina, priznata je u svim medijskim asocijacijama – ne vidim zašto bi ignorirao naš poziv. Želimo skrenuti pozornost na puno stvari. Mi nemamo medijsku strategiju, Ministarstvo kulture još nije napravilo medijsku strategiju, odnosno navodno je radi, ali potpuno netransparentno, skriveno od očiju javnosti, od očiju HND-a, od novinarske zajednice. Imamo jedini zakon u RH koji nema regulatorno tijelo koje bi nadziralo provedbu tog zakona – Zakon o medijima, a i on je zastario. Rak-rana su PR-agencije, ekonomski lobiji, a o netransparentnosti vlasničkih struktura možemo pričati danima."

Više možete pročitati i pogledati ovdje.