Iz medija

Željko Peratović o sudskom postupku u slučaju prijetnji: Riječ je očito o zavlačenju procesa

25.05.2017.
Link na članak

Jučer, 24. 5. u 9 sati na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu trebalo je biti održano ročište temeljem optužnice ODO Karlovac protiv predsjednika MO Rečica i zapovjednika karlovačkih županijskih vatrogasaca, Željka Šafara te Alena Horvata, za prijetnje novinaru Željku Peratoviću. No, kako je Peratović izvijestio na svom Facebook profilu, rasprava je odgođena jer se drugooptuženi Horvat nije pojavio na sudu.

Podsjetimo, u prosincu 2015. godine podignuta je optužnicu protiv Željka Šafara i Alena Horvata jer su prijetili svjedoku u slučaju pokušaja ubojstva istraživačkog novinara Željka Peratovića. Kako je Peratović istaknuo za Fairpress, Šafar mu je upućivao prijetnje preko krunskog svjedoka Franje Požgaja, a Horvat izravno.

Obojica osumnjičenika ispitana su u listopadu 2015. godine, a snimke ispitivanja možete pogledati na sljedećim linkovima: ispitivanje Željka Šafara i Alena Horvata.

Za Fairpress, Željko Peratović se prisjetio tih prijetnji kazavši kako DORH uopće kao svjedoka nije uzeo Franju Požgaja iako je Šafara policija ispitivala o tome je li mi prijetio preko njega:

Dakle, unaprijed je ovaj postupak osuđen na propast. Šafar je, prema iskazu Požgaja, bio čak na mjestu događaja, nakon što sam prebijen – što je meni bila indicija da je isti umiješan u organizaciju napada. Šafar je u moje dvorište došao nakon što je mene hitna pomoć odvela u bolnicu i raspitivao se što mi se dogodilo, kazao je Peratović za Fairpress.

Nadalje, Peratović se osvrnuo na zakazanu raspravu koja se jučer trebala održati na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu: 

Dobio sam poziv u Švicarsku da se pojavim na sudu kao oštećenik. Kad je sutkinja Ivančica Cvitković konstatirala da se nije pojavio drugooptuženi Horvat, odgodila je raspravu za 20. rujna za 9,00. Ja sam se javio kao oštećeni da postavim neko pitanje. Ona mi nije dopustila da išta pitam: recimo kad ću ja biti ispitan, jer kako je rekla “vi ste danas pozvani samo da date izjavu hoćete li podnijeti zahtjev za odštetom i to vam piše na papiru. Neistina je da piše da sam pozvan samo da dam tu izjavu. Inače, tako je bilo u onom korektnom postupku, iskaz daje prvo oštećenik, pa onda svi drugi.. i izjava se može dati tokom cijelog postupka. Onda mi je sutkinja rekla da me ništa nije pitala. Pa sam ja rekao da kad me već pozvala za tu izjavu, mogu li nju dati. Onda je rekla: Pa hajte. Ja sam rekao da podnosim zahtjev i tražim 70.000 kuna. Onda je ona ironično pitala: Aha, kao na ime pretrpljenog straha. Ja sam odgovorio: Da baš na to ime. Optuženi Šafar je već izašao sa svojim odvjetnikom zadovoljan, a ja sam joj rekao da ja imam i neka prava kao oštećenik pogotovo što sam i zbog tog slučaja napustio zemlju i živim u Švicarskoj te nemam odvjetnika, a državni odvjetnik ne komunicira sa mnom. Onda me skoro istjerala govoreći da ja njoj ne moram objašnjavati zakone i da ja imam ista prava kao i okrivljeni jer da su pred sudom svi jednaki i da jesam li ja čuo za presumpciju nevinosti. Na odlasku sam joj rekao na to: Da, vidi se koliko smo jednaki.

Peratović je kazao kako će napisati pritužbu na sutkinju predsjedniku suda Vinku Mioču:

Zatražit ću od njega da ju makne sa slučaja. Riječ je očito o zavlačenju procesa. Ona mi je još ranije rekla da ona može odlučiti hoće li me uopće zvati da dam iskaz – je li to potrebno. Nije naložila ni policijsko dovođenje drugookrivljenog iako se već drugi put nije odazvao pozivu i zbog toga ne može ni početi postupak.

Autorica: Kristina Markalaus