O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 7. sjednice Novinarskog vijeća časti održane 21. siječnja 2016.

Željko Đurić vs Snježana Flegar, Danijela Mikola

Željko Đurić vs Snježana Flegar, Danijela Mikola

 

Zahtjev Željka Đurića za pokretanje postupka protiv Snježane Flegar i Danijele Mikole zbog njihova teksta „Šamara đake, tjera ih da mu nose kavu, vrijeđa roditelje…“ objavljenog 2. prosinca 2015. godine u 24sata.

 

Snježana Flegar nije članica HND-a.

Danijela Mikola nije članica HND-a.

 

Zaključak

Jednoglasno je ocijenjeno da novinarke Snježana Flegar i Danijela Mikola nisu povrijedile opća načela novinarske profesije.

 

Obrazloženje: Željko Đurić tvrdi da navodi iz teksta ne odgovaraju istini, da su novinarke iznijele na  njegov račun čitav niz neosnovanih optužbi  što za posljedicu ima čitav niz prijetnji upućenih mu putem facebooka. Kaže da na školi radi časno i odgovorno više od 20 godina i da nikad nije ni opomenut za svoj rad, štoviše, ravnatelji su mu dodjeljivali veoma teške zadatke (razredništvo razredima s vrlo teškim problemima), koje je uspio obaviti na krajnje pedagoški način.

U tekstu dviju novinarki govori se o prijavi zbog vrijeđanja i šikaniranja koju su  učenici, roditelji i nastavnici Srednje strukovne škole u Vukovaru podnijeli zbog mobinga protiv nastavnika Želja Đurića. Navode se njegovi postupci prema učenicima i nastavnici koja je dobila dio njegove satnice. Ravnatelj je potvrdio da je Đuriću izrečena opomena pred otkaz te da je o svemu obaviještena i prosvjetna inspekcija u Osijeku, a to je potvrdila i voditeljica prosvjetne inspekcije, dodajući da će poslati inspektore u školu.

Vijeće ocjenjuje da su novinarke postupale profesionalno, tražeći i citirajući  više izvora informacija i navodeći samo činjenice. A kako su navele i u tekstu, obratile su se i  Željku  Đuriću,  no on je samo odbacio sve optužbe i nije želio ništa komentirati.