O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti

Zaključci 2. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 18. lipnja 2015.

Jakiša Tomić vs Marcel Holjevac

 Zahtjev Jakiše Tomića za pokretanje postupka protiv Marcela Holjevca,  autora teksta „Čovječanstvo postaje sve gluplje“, objavljenoga na portalu dnevno.hr 24. travnja 2015. godine, zbog govora mržnje.

 Zaključak

 Novinaru Marcelu Holjevcu izriče se opomena.

 Obrazloženje: Jakiša Tomić upozorava na tekst „Čovječanstvo postaje sve gluplje“ autora Marcela Holjevca, smatrajući da je „posljednji pasus, u kojemu se potpuno bezrazložno spominju Romi, apsolutno neprihvatljiv“.

Autor se u tekstu poziva, među ostalim, i na istraživanja veze između fertiliteta i kvocijenta inteligencije, koja su vršili nacisti. Nešto kasnije u tekstu piše kako inteligetni i obrazovani imaju manje djece jer se više brinu o njihovu odgoju i školovanju. Slijedi sporna rečenica “Romi, primjerice, ne razbijaju glavu oko toga, ionako pošalju dijete na ulicu da prosi, pa im je svejedno imaju li ih deset“.

Autor se u svojem očitovanju poziva na članak   „General Mental Ability in South Asians: Data from Three Roma (Gipsy) Communities in  Serbia“, koji je izišao na web-stranici Eric (Institute of Education Science). Istraživanje je relevantno no govori o tome kako pojedini narodi rješavaju specifične testove. Nema riječi o odnosu Roma prema njihovoj djeci. Njegova rečenica generalizira pojavu na cijeli narod, implicirajući da svi Romi „šalju djecu na ulicu“.

Vijeće ocjenjuje da je autor prekršio članak 13. Kodeksa časti hrvatskih novinara, koji govori o obavezi novinara da u svojem  djelovanju poštuju, štite i promiču temeljna ljudska prava i slobode, a osobito načelo  jednakosti svih građana, pri čemu se posebna odgovornost očekuje kad se izvještava ili komentira prava, potrebe, probleme i zahtjeve manjinskih društvenih skupina.  Pri tome je nedopustivo koristiti stereotipe, pejorativne izraze, ponižavajuće prikazivanje kao i svaki drugi oblik izravnog ili neizravnog poticanja ili podržavanja diskriminacije. Referirajući se na istraživanje, autor čini nejasnom granicu između rezultata istraživanja i svojega komentara, a zbog generalizacije neutemeljenoga strereotipa mora se ispričati Romima.