Iz medija

Zabrane na HTV-u: Večerašnja emisija "Javna ponuda" nije emitirana! Urednik emisije Vedran Kukavica: Da mogu i da znam što bih rekao, ne bih vam zatajio

28.06.2016.
Link na članak

Vedran Kukavica, urednik gospodarskog magazina „Javna ponuda“ na HTV-u, obavijestio je prije otprilike dva sata putem Facebooka da su se pojavile tijekom poslijepodneva stanovite dvojbe na teletekstaulnoj platformi HTV-a glede emitiranja njegove emisije „Javna ponuda“. Naime, emisija je trebala biti emitirana s početkom u 21.45 sati, ali ju na programu nije bilo. Umjesto nje, na programu je emitirano „Međugorje, evo ti majke“. Vedran Kukavica kao urednik emisije o tome nije zaprimio nikakvu službenu obavijest.

U potrazi za objašnjenjem kontaktirali smo HRT s upitom zašto emisija nije emitirana i je li istina da  je v.d. glavnog ravnatelja Siniša Kovačić osobno zabranio emitiranje večerašnje emisije „Javna ponuda” zbog priloga oko ruskog plina.

"Obavješćujemo Vas kako večerašnje izdanje emisije o gospodarstvu Javna ponuda neće biti emitirano u svojemu redovitome terminu jer je emisija temeljem zaključka programskoga povjerenstva, koje je upoznato s njezinim sadržajem, vraćena na doradu autorima zbog razine profesionalnoga standarda nedostatne za prikazivanje na javnome medijskom servisu. Hrvatska radiotelevizija o tomu je večeras pravodobno obavijestila svoje korisnike", kazali su za Fairpress iz RJ Komunikacije Hrvatske radiotelevizije.

Urednik emisije Vedran Kukavica, koji nije zaprimio nikakvu službenu obavijest o navedenom, osvrnuo se za Fairpress na novonastalu situaciju.

"Da mogu i da znam sto bih rekao, ne bih vam zatajio. Obratite se novoosnovanom Povjerenstvu HTV-a", istaknuo je Kukavica.

Prije otprilike sedam sati sve je bilo u redu, na stranicama teleteksta HTV-a mogla se vidjeti na rasporedu emisija „ Javna ponuda“.

Sadržaj večerašnje emisije koja nije emitirana bio je između ostaloga, o  ruskom plinu, o tome je li brzorastuće Prvo plinarsko društvo toliko moćno da će postati i zadnje plinarsko društvo u Hrvatskoj te tko stoji iza tvrtke koja okreće 4 milijarde kuna godišnje, kako stoji u najavi za emisiju. Ostaje pitanje što je to programskom povjerenstvu koje je bilo upoznato s njezinim sadržajem zasmetalo i bilo trn u oku, da se u zadnji tren odlučilo da večerašnja emisija „Javna ponuda“ neće biti emitirana. Neupitno je da se na javnom servisu dogodila zabrana sadržaja, a razlog je kako su rekli, dorada zbog razine profesionalnoga standarda nedostatne za prikazivanje na javnom medijskom servisu ili pak nešto sasvim drugo.

Autorica: Ana Gavranić