Iz medija

Vukašin Obradović podnio ostavku: Vraćam se u Vranjske gdje ću raditi ono čime sam se bavio i prije nego što sam izabran za predsjednika NUNS-a

06.02.2017.
Link na članak

Vukašin Obradović podnio je ostavku na mjesto predsjednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije  (NUNS) u petak 3. veljače iz osobnih razloga, javio je NUNS. Vijest o odlasku, Obradović je najavio na sjednici Izvršnog odbora NUNS-a, a formalno će biti usvojena na Skupštini koja je zakazana za 25. ožujka. 

 

Fairpress je kontaktirao Obradovića kako bismo saznali njegove razloge odlaska s mjesta predsjednika NUNS-a.

Nemam ništa za dodati osim onoga što je napisano u priopćenju NUNS-a. Vraćam se u Vranjske gdje ću raditi ono čime sam se bavio i prije nego što sam izabran za predsjednika NUNS-a, rekao je Vukašin Obradović za Fairpress.

NUNS se zahvalio Vukašinu Obradoviću za uspješan višegodišnji angažman u zastupanju misije, programa i ciljeva udruženja te je u svojem priopćenju najavio da počinje kandidacijski postupak za izbor novog predsjednika/cu, kojeg predlаže Izvršni odbor, kаo i svаki člаn NUNS-а nа nаčin predviđen Statutom.

Kandidati prethodno moraju u pisanoj formi prihvatiti kandidaturu. U slučaju da niti jedan kandidat ne osvoji više od 50 posto glasova na Skupštini, u drugi krug ulaze dva kandidata koja su dobila najviše glasova u prvom krugu. Prema Statutu udruženja, u slučaju da bude predložen samo jedan kandidat, on mora imati također više od 50 posto glasova da bi bio izabran za predsjednika. 

Vukašin Obradović izabran je za predsjednika NUNS-a 2010. godine, gdje je na izvanrednoj izbornoj skupštini NUNS-a bio jedini predloženi kandidat, a izabran je sa 139 glasova od ukupno 145 članova skupštine. Četiri godine kasnije članovi NUNS-a su mu povjerili još jedan mandat koji je trebalo trajati do 2018. godine. Obradović je na čelno mjesto udruženja došao kao glavni i odgovorni urednik tjednika Vranjske, ali je u međuvremenu podnio ostavku na to mjesto zbog velikog broja obaveza u NUNS-u. Dobitnik je više nagrada za novinarstvo, kao što su ”Jug Grizelj”, ”Stanislav-Staša Marinković” i ”Dušan Bogavac”. Misija OEBS-a u Srbiji dodijelila mu je 2009. godine nagradu ”Ličnost godine”. U mladosti je radio u Politici ekspres, gdje je nakon četiri godine dao otkaz zbog neslaganja s uređivačkom politikom. Krajem 1994. pokrenuo je lokalni tjednik Vranjske, koji je do 2000. bio jedini nezavisni medij na jugu Srbije. Obradović je 2004. bio imenovan i za vršitelja dužnosti direktora RTV Vranje, ali je njegov izbor bio osporen pod velikim pritiscima iz Beograda.

Autorica: Ivana Horvatek