Iz medija

VELIKA POBJEDA ZA SLOBODU GOVORA Sud u Splitu odlučio da kolumnist Jutarnjeg lista Jurica Pavičić nije svojim kritikama uvrijedio intendanta Mucala

04.09.2019.
Link na članak

Županijski sud u Splitu donio je važnu presudu o pravu novinara na iznošenje kritičkog mišljenja i slobodu govora. Tročlano vijeće toga suda pod predsjedanjem sutkinje Senije Ledić ukinulo je i preinačilo osuđujuću presudu splitskog Općinskog suda protiv kolumnista Jutarnjeg lista i bivšeg kolumnista Slobodne Dalmacije, Jurice Pavičića, kojeg je tužio bivši intendant HNK Duško Mucalo. 

Županijski je sud odbio Mucalovu tužbu protiv novinara i naložio Mucalu da plati 12.492,50 kuna sudskih troškova. “Po stajalištu ovog suda komentar, odnosno negativna kritika vezana isključivo uz rad i obavljanje javne funkcije može sadržavati i pretjerivanje i oštre metafore: sarkastični navodi autora teksta nisu nespojivi sa slobodom izražavanja i unatoč ovakvom sadržaju prema ocjeni ovog žalbenog suda nisu uvredljivi za osobu koja obavlja tu javnu funkciju”, navodi se u pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Splitu.

Tom je presudom ukinuta i preinačena nepravomoćna presuda sutkinje Općinskog suda u Splitu Dunje Ljubičić donesena u veljači ove godine koja je zgranula novinarsku javnost. Podsjetimo, prema toj prvostupanjskoj presudi,

Pavičić je bivšem intendantu splitskog HNK Dušku Mucalu bio dužan platiti 50.000 kuna sa zateznom kamatom koja teče od rujna 2013., o svom trošku u Jutarnjem listu i Slobodnoj Dalmaciji objaviti tekst presude i uz to namiriti sudske troškove od 17.187,50 kuna.

Pravomoćna presuda splitskog Županijskog suda kojom je novinar oslobođen krivnje epilog je sudskog procesa punog preokreta koji traje šest godina.

Mucalo je tužio Pavičića u rujnu 2013. tvrdeći da mu je taj kolumnist u osam tekstova objavljenih od 2010. do 2013. u Slobodnoj Dalmaciji i Jutarnjem listu nanio nematerijalnu štetu kolokvijalno poznatiju kao duševne boli.

Cijeli tekst možete pročitati ovdje.