Iz medija

Velika pobjeda HND-a. Vrhovni sud ukinuo presudu prema kojoj su jednoj privatnoj tvrtki morali platiti milijune kuna

13.09.2021.
Link na članak

Vrhovni sud Republike Hrvatske prihvatio je reviziju Hrvatskog novinarskog društva (HND) te ukinuo presude Općinskog građanskog i Županijskog suda u Zagrebu prema kojima je HND trebao isplatiti 2,5 milijuna kuna tvrtki, odnosno stečajnoj masi tvrtke UTT Europa, koja je taj iznos tražila kao izgubljenu dobit s kamatama. Naime, ta tvrtka je tvrdila kako je uredila prostor koji im je HND iznajmio te da su bili oštećeni nakon što su deložirani.

Kako HND navodi u priopćenju, prema odluci Vrhovnog suda postupak se vraća na ponovno suđenje, ali ovoga puta na sasvim drugačijim temeljima. Naime Vrhovni sud je utvrdio kako je u postupcima nižestupanjskih sudova došlo do povreda zakona i da su neke bitne činjenice ostale neutvrđene.

Iz Hrvatskog novinarskog društva kazali su kako će detalje presude i što ona znači za Društvo detaljnije objasniti njihovi odvjetnici na predstojećim sjednicama tijela. “Velika hvala našim odvjetnicima, ali i svima vama koji ste uložili svoj trud i vrijeme u zadnje tri godine od kada traje finale ove pravne bitke. Ovo je velika pobjeda HND-a i novi početak za sve nas, prije svega u financijskom smislu”, izjavio je predsjednik HND-a, Hrvoje Zovko.

Kako je Telegram ranije izvještavao HND je u rujnu 2018., prema presudi Županijskog suda u Zagrebu izgubio 25 godina dug sudski spor te je bio dužan Stečajnoj masi tvrtke UTT Europa nadoknaditi 351 tisuću eura, tj. više od 2 i pol milijuna kuna. Predmet spora bio je ugovor o najmu dijela zgrade u vlasništvu HND-a u Perkovčevoj 2 u Zagrebu koji je sklopljen u srpnju 1990. godine između HND -a i trojice zakupaca – Ante Matića, Ante Tabaka i Ante Ercegovića koji su i osnovali tvrtku U.T.T. Europa 92 d.o.o.

 

Cijeli tekst možete pročitati na telegram.hr.