O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 18. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 16. ožujka 2017.

Vedrana Milas vs Saša Leković

Zahtjev Vedrane Milas za pokretanje postupka protiv Saše Lekovića zbog njegova nastupa i komentara

http://direktno.hr/en/2014/direkt/69257/Lekovi%C4%87-o-Bujancu-i-ex-supruzi-Oni-su-za-zatvoreni-odjel-psihijatrije.htm

Zaključak

Sa pet glasova za i četiri protiv prihvaćen je ovaj zaključak: zbog uvreda koje je predsjednik HND-a, Saša Leković, na svojem privatnom FB profilu uputio Vedrani MIlas i Velimiru Bujancu, Novinarsko vijeće časti  izriče mu opomenu. Svoja su izdvojena mišljena priložili Marko Podrug, Veronika Rešković I Slobodan Vlašić.

 

Obrazloženje: Vedrana Milas prijavila je predsjednika HND-a, Sašu Lekovića, zbog uvredljivog osvrta i komentiranja njezinog nastupa u TV emisiji Bujica, autora i voditelja Velimira Bujanca, kao i komentiranja Bujančeva vođenja iste emisije. Te je komentare Leković nakon emitiranja rečene emisije napisao na svojem (privatnom) profilu, na društvenoj mreži Facebook. Taj Lekovićev post citirao je/objavio je  1. prosinca 2016.g., portal direktno.hr, a dotični tekst s toga portala Vedrana Milas prilaže prijavi. U tome, na portalu direktno.hr, citiranom FB postu, Leković za Vedranu Milas kaže da je “patološka lažljivica i prevarantica”, a za Velimira Bujanca da je “notorni manipulator i huškač”, te za njih oboje kaže: “Takve poput Velimira Bujanca i Vedrane Milas nekada su držali na zatvorenim odjelima psihijatrijskih ustanova… ubrajajući, na početku svojeg posta, i njih među “političko-medijske kriminalce”. Istodobno, Leković u tom postu tvrdi da je u dotičnoj emisiji Bujica Vedrana Milas o njemu izrekla laži, uz Bujančevu pomoć i odobravanje. Međutim, Leković u navedenom postu ne govori o kojim je, konkretno, lažima riječ, niti navodi išta čime bi ih demantirao, već je čitav njegov post samo opća reakcija na postupke Vedrane Milas i Velimira Bujanca, pri čemu je o njima izrekao uvrede.  

U očitovanju na prijavu Leković priznaje da je u svojoj reakciji pretjerao, na čemu se ispričava članicama I članovima HND-a, ali ne i Vedrani Milas i Velimiru Bujancu, već  umjesto toga kaže: “Ispričavam se i psihičkim bolesnicima jer je usporedba bolesnih ljudi s gnjidama poput Vedrane Milas i Velimira Bujanca doista neprimjerena”. Istodobno, u svojem očitovanju Leković tvrdi da je taj post ubrzo nakon objave i skinuo sa svojeg FB profila. Tvrdi i da je rečeno objavio samo jednom i to na svojem privatnom FB profilu, kao i to da njegova reakcija nije bila izazvana samo onime što je izrečeno u emisiji Bujica, već i time što je Vedrana Milas o njemu na svom “ … FB profilu posljednjih mjeseci napisala mnoštvo bezočnih laži,  motiviranih primarno privatnim razlozima, kao njegova bivša supruga.

Novinarsko vijeće časti stoji na stanovištu da predsjednik HND-a, dok god je na toj funkciji, ne smije nikoga vrijeđati, pa čak niti na svojem privatnom profilu društvene mreže, tj. ne smije ni na koji način, ni u kojem trenutku kršiti Kodeks časti hrvatskih novinara. Vijeće, naime, smatra da je u ovom slučaju prekršen 1. članak Kodeksa, budući da društvena pozicija i odgovornost predsjednika HND-a širi obvezu njegovog djelovanja u skladu s odredbama rečenog članka na svaki njegov javni istup, odnosno na svaki istup za koji postoji mogućnost da bude citiran u javnosti.

Izdvojeno mišljenje Marka Podruga

Izglasavanjem zaključka u slučaju zahtjeva Vedrane Milas o provedbi postupka nad Sašom Lekovićem, Vijeće časti napravilo je presedan, upustivši se u raspravu o komunikaciji na nečijem privatnom Facebook profilu. Suprotno je to dosadašnjoj praksi, prema kojoj privatni FB profili nisu smatrani medijem, a Vijeće ima ingerenciju odlučivati isključivo o novinarskom djelovanju u tiskanim i elektroničkim medijima, pa stoga ovaj slučaj nije trebalo niti uzeti u razmatranje. Vijeće časti HND-a je, dakle, donijelo svoj sud o raspravi dvoje bivših supružnika na privatnom FB profilu što mu, smatram, ni izbliza nije zadaća. Ako je Saša Leković, predsjednik HND-a, svojim ponašanjem izvan medijskog prostora nanio štetu dignitetu HND-a, nije na Vijeću časti da o tome odlučuje, budući da je Vijeću opseg djelovanja ograničen na novinarski rad u registriranim medijskim publikacijama.

Izdvojeno mišljenje Veronike Rešković

Novinarsko vijeće časti nije trebalo ni raspravljati o prijavi koja se bavi statusom na privatnom facebook profilu, jer to nije zadaća Vijeća. Vijeće nije disciplinska komisija ni komisija za bonton pa da propituje nečije privatno ponašanje, u privatnoj prepisci na privatnu temu. Vijeće se bavi novinarskim radovima objavljenima u medijima.

Odluka Vijeća u slučaju Milas vs. Leković je presedan.

U prijašnjim sličnim slučajevima (npr. Pilsel vs. Marinković, odnosno Marinković vs. Pilsel) odbacivani su zahtjevi za pokretanje postupka vezanog za e-mail ili facebook prepisku, uz obrazloženje da „posao Vijeća nije bavljenje klevetama i uvredama ili upletanje u osobna razračunavanja, niti je ono voljno sankcionirati iznošenje osobnoga mišljenja i stava“. Odlučivanjem u ovom slučaju Vijeće je učinilo baš to – uplelo se u privatni odnos dvoje ljudi, a to mu uopće nije zadaća.

Nadalje, istup Saše Lekovića koji se navodi u prijavi nije se dogodio u medijima, niti je vezan za njegov novinarski posao, niti je novinarski uradak poput novinskog teksta, radijske ili televizijske emisije i slično, pa ni u tom dijelu ne spada u ovlasti Vijeća. Štoviše, Vijeće se ranije pri izradi akata o svojem radu izrijekom složilo da facebook nije mediji, odnosno nije prihvatilo prijedlog koji je išao u tom smjeru.

I zaključno, ovom presedanskom odlukom Vijeće časti otvara Pandorinu kutiju budućih slučajeva međusobnih prijavljivanja, tužakanja i difamiranja novinara i novinarki zbog statusa, komentara i drugih objava na facebooku i drugim društvenim mrežama. Propitivanje tih objava nije u nadležnosti Novinarskog vijeća časti.

Da je HND-u trebalo Vijeće za ćudoređe onda bi ga, vjerujem, osnovao, ali ja u njemu sigurno ne bih sjedila kao što – još uvijek vjerujem – ne sjedim ni sada.

Izdvojeno mišljenje Slobodana Vlašića

Nemam ništa protiv da i predsjedniku Društva odmjerimo kaznu, kad je to utemeljeno našim aktima i pozitivnom praksom. Međutim, radilo se o prijavi za nešto što je Saša Leković objavio na svom FB-profilu a slične smo slučajeve ranije redom izostavili iz našeg djelokruga, budući da se ne radi o novinarskom uratku. Uz to, u prijavi su navedene samo Lekovićeve reakcije, a nema ranijih komentara koji su doveli do "privatne" prepirke u kojoj su korištene i uvredljive kvalifikacije. Na kraju: Leković se ispričao za svoje nagle i neodmjerene FB-reakcije.