Iz medija

Ustavni sud protiv vala tužbi protiv medija i novinara

23.07.2019.
Link na članak

Ustavni sud Hrvatske donio je nekoliko presuda kojima će – kako se očekuje – prekinuti praksu tuženja i presuđivanja novinara i medija za visoke iznose radi sramoćenja. Sada hrvatski suci neće moći suditi u medijskim slučajevima kao da ne postoje konvencije i presude Europskog suda za ljudska prava, jer ih je Ustavni sud ugradio u ove odluke, kažu stručnjaci.

Ustavni sud Hrvatske ukinuo je presude protiv "Zadarskog lista" i protiv zagrebačkog "Večernjeg lista", po kojima su bili dužni platiti visoke iznose jednoj zadarskoj sutkinji i jednom sucu Visokog prekršajnog suda jer su pišući o njihovom radu navodno povrijedili njihovu čast i ugled.

Poruke u obrazloženju tih presuda su jasne - javni dužnosnici svjesno su se izabrali time baviti i moraju biti spremni da im svaki pokret bude pod pojačanim reflektorima javnosti, a oni sami moraju imati viši prag tolerancije nego drugi.

Drugo, i uvredljivi, kritični i polemični vrijednosni sudovi su dopušteni ako se temelje na dostatnoj činjeničnoj osnovi i bave se temom od općeg interesa, i treće - da je ponekad u javnoj komunikaciji dopušteno iznositi i one netočne, nedovoljno istražene ili nepotpune činjenične tvrdnje za koje je novinar imao osnovani razlog povjerovati da su istinite, a radi se o temama od javnog interesa.

Cijeli tekst možete pročitati ovdje.