Iz medija

Ustavni sud konačno je počeo rušiti presude protiv medija koji preispituju rad hrvatskih sudaca

15.07.2019.
Link na članak

Ustavni sud RH donio je dvije važne odluke. Ukinuo je presude kojima je dvoje sudaca dobilo ogromne odštete zbog duševnih boli izazvanih novinskim tekstovima. Ove odluke Ustavnog suda dolaze nakon što je Europski sud za ljudska prava kaznio Hrvatsku zbog previsoke odštete dosuđene jednom sucu. Riječ je o slučaju Narodnog lista kojeg je tužio sudac Boris Babić, te dobio 50 tisuća kuna kao naknadu štete zbog članka u kojem je kritiziran njegov rad.

Pozivajući se, među ostalim i na tu odluku iz Strasbourga, Ustavni sud ukinuo je dvije pravomoćne hrvatskih sudova. Prema prvoj je Večernji list sucu Nediljku Bobanu morao platiti 50.000 kuna s kamatama, te sudske troškove od šest tisuća kuna, također s kamatama. Drugom je izdavač Zadarskog lista obvezan platiti sutkinji Ivani Klišmanić odštetu od također 50.000 kuna s kamatama, te joj podmiriti gotovo osam tisuća kuna sudskih troškova. U oba slučaja zaključeno je kako nije bilo opravdano kazniti medije zbog kritičkog pisanja o sucima.

Zadarski list na naslovnici je 7. siječnja 2015. objavio najavu članka pod naslovom: “Rogić: Iza anonimnog pisma u kojem me nazivaju Goebbelsom stoji Ivana Klišmanić!” U vrijeme objave spornog članka, Željko Rogić obnašao je dužnost predsjednika Općinskog suda u Zadru, dok je Ivana Klišmanić sutkinja tog suda. U izjavi za Zadarski list sudac Rogić pojasnio je kako samo pretpostavlja da je upravo sutkinja Klišmanić autorica anonimnog pisma. Zaključio je to na osnovu riječi poput ‘uradak’ ili ‘znade’ koje su bile navedene u pismu, a prema njegovim riječima koristila ih je samo Ivana Klišmanić.

“To je njezin rječnik, svaki bi ga sudac na Općinskom sudu odmah prepoznao. Ona opstruira rad sudske uprave od samog početka mog mandata i to iz samo jednog razloga, jer je navikla upravljati sudom proteklih desetljeća preko svojega oca i svih onih koji su ih slušali i pomagali im (…) kaže Rogić.”

Cijeli tekst možete pročitati ovdje.