Iz medija

Upućene prijetnje portalu Insajder.net i uredniku informativnog programa B92: „Veoma često dobivam vrlo brutalne prijetnje, kao i ovog puta"

22.03.2016.
Link na članak

Kako javlja portal Insajder.net, njihova redakcija proteklih je tjedan dana primila više prijetnji smrću, kao i direktne prijetnje Brankici Stanković, odgovornoj urednici Insajdera, i Veranu Matiću, glavnom i odgovornom uredniku informativnog programa B92. Prijetnje su prijavljene nadležnom tužiteljstvu, a Brankica Stanković, Veran Matić, Irena Stević, novinarka Insajder.neta, i Miodrag Čvorović, direktor i producent Insajder produkcije, dali su izjave povodom podnesene kaznene prijave.

Prema pisanju Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Stanković je izjavila da su prijetnje redakciji posljednjih deset dana stizale putem stranice i elektronskom poštom: “Ranije nismo prijavljivali prijetnje, ali sada su bile direktne i zbog toga smo ih prijavili. Ne mislim da nam prijete zbog konkretnog teksta, već zbog svega o čemu Insajder.net piše”.

O prijetnjama smrću, za Fairpress je progovorio Veran Matić koji je naglasio da je neophodno da se osoba kojoj su nadrastičnije prijetili izjasni da se osjeća ugroženo kako bi se napravila istražna radnja, što je paradoksalno:

“Veoma često dobivam vrlo brutalne prijetnje, kao i ovog puta. Redovno ispunjavam cjelokupnu proceduru: prvo predajem kaznenu prijavu, ako je u pitanju prijetnja putem interneta, Tužiteljstvu za visoko tehnološki kriminal, a potom i odlazim u Odjel za visoko-tehnološki kriminal MUP-a Srbije da dam izjavu o ugroženosti. Tek potom kreće istraga i smatram da je to komplicirana procedura. Mislim da bi ovakve prijetnje trebalo goniti po službenoj dužnosti bez ove procedure, od trenutka kada smo prijavili da se dogodila prijetnja. Neophodno je da se promijeni zakon koji bi omogućio da se podigne stupanj odgovornosti kada je riječ o prijetnjama ugrožavanjem života bilo koga, a posebno osoba koje obavljaju vrlo odgovorne poslove.”

Sankcioniranje prijetnji je takvo da veoma često više predstavlja poticanje ponavljanja prekršaja nego što predstavlja odgojnu mjeru, nastavlja Matić:

“Prošle godine, osoba koja mi je prijetila smrću osuđena je na psihijatrijsko liječenje na slobodi, bez neke ozbiljne kontrole. Koliko sam obavješten, nedavno je, dakle, samo poslije par mjeseci, ponovio prijetnje prema osobi koja je također izložena reakcijama ovog tipa. Nisam siguran da sada postoji novi proces, što znači da se u njegovom slučaju ništa nije promijenilo u odnosu na prijetnje koje širi okolo. Mislim da i u Odjelu za visoko-tehnološki kriminal MUP-a Srbije rade veoma kompetentni ljudi kojima su sada veoma često vezane ruke i to ih može onemogućiti da rješavaju uspješno i mnogo ozbiljnije prijetnje poput terorističkih. Svakako očekujemo brzu reakciju i otkrivanje počinitelja, dok ostale podatke nismo u mogućnosti da dajemo zbog istrage, da ne bismo upozorili počinitelja.”

Fairpress je povodom prijave prijetnji kontaktirao posebno Tužiteljstvo za borbu protiv visokotehnološkog kriminala u Beogradu koje nije bilo u mogućnosti dati nam konkretne informacije:

“Komentiranje kaznenog postupka u ovoj fazi nije moguće. Javnost će biti obaviještena pravovremeno, kada se steknu uvjeti.”

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) reagiralo je na navedene prijetnje te zahtjeva od istražnih organa da najhitnije otkriju i predaju sudu lica koja su zaprijetila smrću članovima redakcije portala Insajder.net i glavnom i odgovornom uredniku Informativnog programa B92 Veranu Matiću.