Iz medija

Uprava Glasa Istre: Točan broj otkaza iskristalizirat će se nakon provedenog savjetovanja; Gregorović: U Glasu Istre nikad neće biti dobro dok vlasnik i Uprava rade protiv redakcije

07.11.2016.
Link na članak

Glas Istre, jedini istarski dnevni list, već duži vremenski period nailazi na probleme.

Naime, nakon što je tvrtka JOJ Media House iz Bratislave službeno  5. lipnja ove godine preuzela istarski dnevni list Glas Istre i postala službeno većinski vlasnik Glasa Istre s 59,047 posto udjela u tvrtki Glas Istre novine, koje izdaje dnevni list Glas Istre, prvo su se pojavili problemi sa cenzurom, o čemu je Fairpress pisao, kada su upravo zbog cenzuriranja predstavnici Sindikata novinara Hrvatske i Radničkog vijeća u Glasu Istre uputili pismo novom većinskom vlasniku Glasa Istre, slovačkom JOJ Media Houseu. Pet mjeseci nakon, isti taj slovački JOJ Media House je putem Uprave Glasa Istre novine d.o.o. donio odluku o namjeri otkazivanja ugovora o radu 14 novinara i urednika, obavijestio je javnost o tome Paolo Gregorović, glavni povjerenik Sindikata novinara Hrvatske i povjerenik Radničkog vijeća u Glasu Istre. 

Takvom odlukom u Glasu Istre broj zaposlenih smanjio bi se s 38 na 24. Otkazi su argumentirani padom prihoda od 30 posto te padom prosječne prodaje novina od 27 posto, u periodu od 2013. do 2016. godine. Također, otkaze bi trebale dobiti i dvije žene koje su trenutno na bolovanju zbog trudnoće, te dvoje djelatnika starijih od 60 godina.

Fairpress je telefonski kontaktirao izvršnog direktora Slavena Žmaka koji je odluku o otkazima potpisao, no kazao nam je da nema što dodati na to i poslao nam sljedeće očitovanje o otkazima:

Uprava GLASA ISTRE NOVINE d.o.o. je 27. listopada 2016. donijela odluku kojom se utvrdila namjera da se određenom broju radnika društva (njima četrnaest) otkažu ugovori o radu s obzirom na to da rezultati poslovanja društva u praćenom razdoblju (2014. do 2016. godine) nedvojbeno ukazuju na to da je u društvu zaposleno više radnika nego što za to, u sadašnjim tržišnim i poslovnim okolnostima, postoji potreba. Uprava društva je svjesna da se radi o potezima koji u javnosti, bilo da se radi o javnim ili privatnim subjektima, imaju nepopularni prizvuk, ali je istovremeno svjesna svoje odgovornosti za racionalizaciju poslovanja osobito u okviru unapređenja poslovne suradnje na nakladničkom i marketinškom planu s komplementarnim društvom, NOVIM LISTOM d.d. iz Rijeke (s kojim društvo dijeli i zajedničkog većinskog vlasnika, JOJ MEDIA HOUSE a.s. iz Bratislave), bez koje društvo neće moći opstati. Pri tome, valja naglasiti da je prije donošenja odluke o utvrđenju namjere otkazivanja ugovora o radu za  četrnestero radnika, među starijim radnicima (onima koji već ispunjavaju uvjete za mirovinu ili se ispunjavanju tih uvjeta približavaju) već provedena anketa o njihovoj zainteresiranosti za sporazumni prestanak radnog odnosa zbog odlaska u mirovinu. Od osam upitanih radnika društva, troje je pristalo na sporazum, četvero radnika je postavilo uvjete koje (glede otpremnine) nisu prihvatljivi društvu, a jedan je radnik ponudu otklonio. Valja reći i da brojka od četrnaestero radnika nije konačna. Točan broj radnika kojima će se otkazati ugovori o radu iskristalizirat će se tek nakon provedenog savjetovanja (odnosno suodlučivanja u slučajevima zaštite pojedinih radnika prema Zakonu o radu) s radničkim vijećem i nakon očitovanja struke (uredništva) o svom stavu o mogućnostima odvijanja proizvodnog procesa u uvjetima manje kadrovske ekipiranosti od dosadašnje. O provedenom savjetovanju, argumentima iznesenima u tijeku tog savjetovanja i ishodu tog savjetovanja, odnosno konačnoj odluci uprave, javnost će biti pravodobno obaviještena.

Paolo Gregorović, glavni sindikalni povjerenik i povjerenik Radničkog vijeća u Glasu Istre osvrnuo se za Fairpress na najavljene otkaze, kazavši da nema saznanja jesu li isti poslovno uvjetovani ili je posrijedi nešto drugo, što je povezano s novom vlasničkom strukturom.

Mislim da Flimel (vlasnik JOJ-a), kao i ranije Faggian, gledaju na medije samo kroz prizmu računa dobiti i gubitka. Dok tako rade uvijek će tražiti priliku za uštedu, jer ne razumiju biznis koji “vode”. Onda će ta ušteda za par godina donijeti novi pad (prodaje, prihoda, dobiti…) i tražit će nove uštede. To neminovno vodi samo jednom – gašenju medija.

Na upit jesu li se na ovu odluku žalili novim vlasnicima Glasa Istre te tražili da preispitaju odluku o otkazima koju su potpisali izvršni direktor Slaven Žmak i predsjednik Uprave Neven Klarin, Gregorović je kazao da imaju rok od 8 dana, koji je počeo teći 2.11.2016. godine.

Tekst očitovanja sam napisao i poslao sam ga na uvid pravnici i svim radnicima kako bi sadržaj mogli korigirati. Tražio sam sastanak s Upravom, a što je zakonska obveza poslodavca
prije nego se radničko vijeće očituje, ali još nisam dobio njihov odgovor. U Glasu Istre nikad neće biti dobro dok vlasnik i Uprava rade protiv redakcije. Faggian je 2010. postavio Ranka Borovečkog za glavnog urednika, a Flimel ga još nije smjenio. Redakcija nikad nije većinom glasova podržala Borovečkog za glavnog urednika, a izjašnjavali smo se 2010., 2012. i 2014. Nadamo se nekom drugom kandidatu za glavnog urednika u 2016. i da to bude netko tko neće cenzurirati tekstove novinara pod krinkom “uređivanja”.

Gregorović se osvrnuo na rad i rezultate rada izvršnog direktora Glasa Istre, Slavena Žmaka.

Faggian je 2010. postavio Slavena Žmaka za drugog čovjeka u firmi. Prije 2016. je Slaven bio zamjenik Faggiana, a sada zamjenik Klarina. Osim radu na otkazima radnicima u Glasu Istre ne vidimo nikakve rezultate rada Slavena Žmaka u proteklih 6 godina koliko je na odgovornoj funkciji. A od Slavena čitali smo u Glasu Istre svakakve izjave (ništa nije ostvario): “nastojimo drugim kanalima i proširenjem palete proizvoda na tržištu, u suradnji s Novim listom, pojačati tržišni udio. Poboljšanjem stanja u cijelom gospodarstvu i novinama će, sigurno, bolje ići, moći ćemo zapošljavati nove ljude i razvijati naše medijske proizvode.” Po nama, radnicima u Glasu Istre, ako je netko višak i trebao bi dobiti otkaz su tu svakako – Ranko Borovečki i Slaven Žmak, naglasio je Gregorović.

Dana 5. studenoga, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) zatražili su da vlasnik Glasa Istre odustane od otkaza novinarimate upozorili da je „takva praksa nastavak višegodišnjeg uništavanja tog jedinog istarskog dnevnog lista koja, svjesno ili ne, vodi njegovu gašenju“.

Upozoravamo i da se loši poslovni rezultati ne smiju prvenstveno i jedino prebijati preko leđa onih koji novine stvaraju te da je poslovodstvo to koje prvo mora snositi odgovornost za eventualne neuspjehe, kad se već prihvatilo izdavanja informativnog glasila čija financijska stabilnost i uređivačka neovisnost nisu samo u interesu profita vlasnika već i u nesumnjivo javnom interesu. Izražavamo i strah da je najava novog vala otkaza samo uvod u gašenje Glasa Istre koji nominalnom vlasniku, čiji su i riječki Novi list i Zadarski list, više nije potreban, jer je u izdavanje novina navodno ušao iz nekih sasvim drugih poslovnih motiva koji su mu se izjalovili nakon pada prethodne Vlade. Pozivamo, stoga, saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije da na dnevni red sjednice hitno uvrsti raspravu o kupoprodaji Novog lista, a time i pulskih i zadarskih novina, kao i raspravu o transparentnosti vlasništva u hrvatskim medijima – istaknuto je u priopćenju HND-a i SNH-a.

Fairpress je mjesecima upozoravao na netransparentnost prodaje Novog lista, Glasa Istre i Zadarskog lista te na možebitnu povezanost nove vlasničke strukture s HDZ-om. Na cijeli slučaj reagirao je tada i HND, koji je u travnju ove godine u dopisu nadležnim državnim tijelima upozorio na netransparentnost prodaje riječkog, pulskog i zadarskog lista te zatražio provjeru iste.

Na upit Fairpressa upućen saborskom Odboru za informiranje, informatizaciju i medije, o tome kada će se na dnevnom redu sjednice naći rasprava o transparentnosti vlasništva u hrvatskim medijima s naglaskom na Novi list, Glas Istre i Zadarski list te rasprava o ugroženosti novininarske profesije, do zaključenja članka nismo dobili odgovor. Ostaje nada da će do rasprave oko transparentnosti vlasništva u hrvatskim medijima uskoro doći i da će se ista iskristalizirati. Podsjetimo i da je glasnogovornik MOST-a, Nikola Grmoja, a sada zastupnik u Saboru, izjavio za Fairpress u vrijeme pregovora s HDZ-om, da se „MOST svakako zalaže za to da situacija oko vlasništva nad medijima u RH bude transparentna, te su pozvali instuticije koju su nadležne da objave u čijem je vlasništvu Novi list i osudili svaki pokušaj preuzimanja kontrole nad medijima od strane političkih stranaka“. No, lako je zalagati se, pozivati i osuđivati – treba djelovati, kako ne bi dolazilo u ovom konkretnom slučaju, do ugrožavanja novinara!

Autorica: Ana Gavranić