Iz medija

Uludağ o uhićenju kolege: Ahmet Şık zatvoren je 2011. zbog neobjavljene knjige, a sada je uhićen zbog nečega što još nije niti napisao

02.01.2017.
Link na članak

Istanbulska policija privela je 30. prosinca prominentnog istraživačkog novinara Ahmeta Şıka koji radi za list Cumhuriyet. Ahmet Şık nagrađivani je istraživački novinar koji je sustavno radio na otkrivanju političke korupcije u Turskoj od 1991. godine, radeći za Cumhuriyet, Evrensel, Radikal, Nokta, BirGun i Reuters. Kako se navodi u medijima, Şık je uhićen zbog objave kritičkog posta na svom Twitter profilu te optužen za širenje terorističke propagande.

Njegov kolega  iz lista Cumhuriyet, Alican Uludağ osvrnuo se za Fairpress na ovo uhićenje, napomenuvši da su iz ureda tužiteljstva procurili svi detalji u vezi pritvora prije nego što su njegovi odvjetnici bili informirani.

Priveden je zbog svojih kritičkih tweetova i svojih tekstova objavljenih u Cumhuriyetu. Tužitelj koji je zadužen za istragu otišao je u policijsku postaju kako bi uzeo Ahmetovu izjavu, koji je, na temelju činjenice da je njegova profesionalna aktivnost bila predmetom istrage, odbio dati izjavu. Potom je poslan na sud gdje je optužen za širenje „terorističke propagande“. Nakon toga je uhićen.

Napomenuo kako ovo nije prvi put da je Şık uhićen: 

To smo već doživjeli 2011. godine kada je uhićen prilikom pisanja knjige “Imamova vojska”, o strukturiranju Fethullah Gülen organizacije unutar turskih sigurnosnih snaga. Knjiga još nije bila objavljena u vrijeme kada je uhićen, a stvarni cilj je bio sprječavanje izdavanja knjige. Tamošnji premijer je onda izjavio da  je ta knjiga “opasnija od  bombe”. Şık je oslobođen nakon godine dana. Sada, Ahmet Şık je ponovno uhićen. A zašto? Razlog leži u tome što se nikada nije
povukao, niti se bojao pisati i govoriti istinu, neovisno o političkoj klimi u Turskoj. Nastavio je kritizirati stav sadašnje vlasti po pitanju Kurda i sirijske krize. Vjerujem da je pravi razlog njegovog pritvora nešto drugo, iako je rečeno da je zatvoren zbog svog kriticizma.

Budući da rade u istom listu, Ahmet Şık je jednom prilikom ispričao svome kolegi da radi na ‘komadu’ koji se ne bi svidio vlasti:

Bio je tako blizu svim potrebnim pojedinostima za njegovo pisanje. Mišljenja sam da razlog uhićenja nisu njegovi tweetovi. Pravi cilj je da ga se spriječi pri objavljivanju onoga na čemu je radio. Da je to bilo objavljeno, došlo bi do velikih promjena u vladajućoj stranci (AKP-u). Ahmet Şık, koji je zatvoren zbog neobjavljene knjige 2011. godine, sada je uhićen zbog nečega što još nije niti napisao.

Naposljetku, cijena pisanja istine za novinare u Turskoj je ogromna i  obično završava stavljanjem iza rešetaka. A slučaj s Ahmetom Şıkom neće biti posljednji, Alican Uludağ za Fairpress.

Uhićenje nagrađivanog novinara ponovno je u fokus stavilo obračunavanje s novinarima u Turskoj nakon propalog vojnog puča. Predsjednik Međunarodne federacije novinara (IFJ), Philippe Leruth izjavio je da se sloboda medija još jedanput našla na udaru u Turskoj, a turske vlasti pokazale su da ne žele sačuvati tursku demokraciju, već žele osnažiti autoritarnu moć.
„Kao i ostali novinari u zatočeništvu, čiji je rad kriminaliziran, Ahmet Şık mora biti oslobođen odmah i bez ikakvih uslova“, dodao je Leruth.

Autorica: Kristina Markalaus