Iz medija

Uhićen novinar Hayri Tunç: "Turska vlada je na putu prema autoritarnosti, a pritisci na novinare dio su njihove metode”

16.02.2016.
Link na članak

fairpress.eu

Policija u Istanbulu privela je 2. veljače o.g. novinara nezavisnog portala Jiyan, Hayrija Tunça. Novinar je potom, dan poslije, optužen za širenje propagande Kurdistanske radničke stranke (PKK) i Saveza kurdskih zajednica (KCK), izvijestio je na svojoj stranici CPJ

Naime, turska vlada svrstala je PKK i KCK među terorištičke organizacije te je stoga optužen za širenje „propagande teroritičke organizacije“. CPJ je dalje naveo kako je Tunç ispitivan vezano za njegove nedavne postove na društvenim mrežama koji uključuju i linkove na članke objavljene na portalu Jiyan te za snimke koje je napravio, a na kojima se prikazuje kako policija primjenjuje silu kako bi prekinula prosvjed protiv politike koju Vlada provodi po pitanju kurdske manjine u Turskoj.

Efe Kerem Sözeri, u ime redakcije Jiyan, rekao je za Fairpress kako su tek sad poznati neki detalji oko privođenja njihovog novinara te je napomenuo kako ovo nije prvi put da je Tunç uhićen:

„Hayrija Tunça priveli su policijski službenici u civilu 2. veljače 2016. godine ujutro te je ispitivan, a sutradan je uhićen od strane suda na zahtjev državnog odvjetnika. Priveden je pod prvotnom optužbom širenja  “propagande terorističke organizacije”, a optužnica uključuje i “poticanje i uzdizanje kaznenih djela.” Uhićen je i ranije, 23. listopada 2015. godine, također zbog propagande, ali i zbog navodne “pripadnosti terorističkoj organizaciji”. Budući da nije postojao niti jedan dokaz o članstvu, optužba je kasnije odbačena. Jedini dokazi za optužbe za propagandu jesu dvije objave na Facebooku, dva tweeta, članak koji je napisao za Jiyan te jedan video koji je učitao na YouTube.  Sve od toga je u sferi njegovog novinarskog rada“.

Nadalje, Sözeri se nadovezao na represiju koju turska vlast provodi u posljednje vrijeme protiv novinara:

“Kao što ste vjerojatno svjesni, turska vlada je na putu prema autoritarnosti, a pritisci na novinare dio su njihove metode. Prije pritvaranja Hayrija Tunça, Vlada je podnijela dva zahtjeva Twitteru za uskraćivanjem (cenzurom) njegovog računa, prvi put je to zatraženo u kolovozu, drugi put u rujnu. Stoga vjerujemo da je turska vlada, budući da je Twitter odbio ušutkati slobodu govora novinara, izabrala ušutkati ga stavljanjem u zatvor. Jednostavno i jasno“.

Sözeri je istaknuo da ovo privođenje predstavlja kršenje prava na slobodu govora te je dodao da optužnica protiv Tunça treba biti promptno odbačena:

„Njegov odvjetnik smatra da je njegovo uhićenje, prije no što je uopće održano suđenje, protuzakonito. Budući da Tunç ranije nije bio osuđivan te obzirom na to da širenje propagande nije tako ozbiljno kazneno djelo, trebao bi se braniti sa slobode. No, umjesto toga, stavljen je u zatvor prije nego je održano suđenje kako bi ga se ušutkalo. Smatramo da uhićenje našeg reportera Tunça predstavlja kršenje njegove slobode govora, njegovih osobnih prava, ali isto tako i povredu prava javnosti na pristup informacijama i slobodu novinarstva. Zahtjevamo da naš reporter bude odmah oslobođen te da se odbace sve neutemeljene optužbe protiv njega“.

Istoga dana, 2. veljače, privedeni su i kurdski novinari televizije Özgür Gün, AyÅŸe Kara i Eren Siverek, također pod optužbom „pripadanja terorističkoj organizaciji“, prenijeli su mediji. Iz redakcije spomenute televizijske kuće odgovorili su nam kako je njihove novinare privela turska policija dok su pokušavali raditi svoj posao. Naveli su kako je do toga došlo jer su opozicijska televizija te su istaknuli kako se njihovi novinari sada ipak nalaze na slobodi i nesmetano obavljaju svoj posao. Također, istoga dana i pod istim optužbama, priveden je i novinar novinske agencije DÄ°HA, Nuri Akman, prenio je portal bianet.org.

Odbor za zaštitu novinara (CPJ) oštro je osudio uskraćivanje slobode novinara i pozvao je turske vlasti na hitno puštanje Tunça na slobodu te na prestanak zlostavljanja i zatvaranja kurdskih novinara.

Izvor: Fairpress.eu