Iz medija

Televizija Z1 mogla bi zbog govora mržnje ostati bez koncesije

21.01.2016.
Link na članak

Ovaj incident nije izolirani ispad, nego politička agenda koja dobiva sve više prostora. Ako se nastavi, neka nam bog bude na pomoći, kazao je Milorad Pupovac

ZAGREB   Predsjednica Vijeća za elektroničke medije Mirjana Rakić nije jučer isključila mogućnost oduzimanja koncesije televiziji Z1 jer je objavila govor mržnje voditelja Marka Juriča, precizirajući kako će vijeće donijeti odluku čim Z1 dostavi očitovanje o slučaju.

»U srijedu smo zatražili očitovanje u roku od 48 sati. Odlučit ćemo čim ga dobijemo. U slučaju poticanja mržnje – a to je poticanje mržnje, to je tako i u zakonu definirano – predmet se prosljeđuje DORH-u. Zakon predviđa kaznu do tri godine zatvora. Po članku 76. Zakona o elektroničkim medijima, Vijeće ima mogućnost privremenog oduzimanja koncesije. O tome ćemo raspravljati kad dobijemo očitovanje«, objasnila je Rakić za naš list. U Zakonu o elektroničkim medijima stoji kako »u audiovizualnim uslugama nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju i diskriminaciju«, te da će vijeće »donijeti odluku o privremenom ili trajnom oduzimanju koncesije« utvrdi li takvo kršenje zakona.

Ako je suditi prema priopćenju glavne urednice Z1 Maje Šudić, objavljenog jučer na direktno.hr, na toj televiziji ne vide u čemu je problem. Šudić je priopćila kako se mrziteljska emisija »emitirala kao proizvod vanjske produkcije«, a »Marko Jurič i ostali urednici Z1 televizije imaju novinarsku i uredničku slobodu i odgovornost te različita mišljenja s kojima se kao televizija nužno ne slažemo uvijek«.

Kratko je jučer reagirala i pučka pravobraniteljica Lora Vidović, nazivajući Juričevu izjavu »neprihvatljivim i diskriminatornim govorom«. »Po drugi put u mjesec dana reagiramo zbog iste emisije, a ovoga puta obratili smo se i DORH-u«, kazala je Vidović za naš list, dodajući kako će opet reagirati ponovi li se ta vrst govora.

Ozbiljno su međutim zabrinuti predstavnici srpske zajednice i aktivisti za ljudska prava, koji su jučer dramatičnim upozorenjima pozvali na promjenu atmosfere u društvu. Najavljujući obraćanje DORH-u i Vijeću za elektroničke medije zbog Juričeva govora mržnje, predsjednik Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac izrazio je žaljenje što SNV te institucije mora podsjećati na ono što bi morali raditi po službenoj dužnosti. »Ovaj incident nije izolirani ispad, nego politička agenda koja u posljednje tri godine dobiva sve više prostora. Ako se ovako nastavi, neka nam bog bude na pomoći«, kazao je Pupovac.

Predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić poručio je kako je za suzbijanje netolerancije i mržnje u društvu važno da »država u tome stane s autoritetom«, te da »društvo ovakve pojave prepozna kao udar na njegove temeljne vrijednosti«.

 

Goldstein: Želim prvi u registar izdajnika
»Želim prvi u registar izdajnika«, izjavio je jučer za naš list pisac, izdavač, antifašist i Židov Slavko Goldstein. Revoltiran najavom takvog popisa te dijelom kandidatura za novu Vladu, Goldstein je podsjetio kako je 1990. bio član proširene skupine za prijedlog novog Ustava. »Zauzimao sam se da ZAVNOH uđe u Ustav. Franjo Tuđman zapisao je taj prijedlog, i on je proveden. Čudim se da kandidat za ministra kulture tvrdi da antifašizma nema u Ustavu«, kazao nam je Goldstein. Taj ugledni intelektualac, međutim, nije se prvi osobno kandidirao za Crnojin popis izdajnika. Viktor Ivančić, kolumnist tjednika Novosti, zapitao se u jučerašnjem komentaru »hoće li se u registar (...) moći upisati i dobrovoljci?« »Sramit će se svatko tko ne osvane na HDZ-ovoj listi srama!«, zaključio je tekst Ivančić.

Autor: Boris Pavelić