Iz medija

Sveučilište u Zagrebu smijenilo glavnog urednika Universitasa jer je htio objaviti demanti Filozofskog fakulteta

29.01.2019.
Link na članak

SREDNJA.HR

Vjerni čitatelji i obožavatelji Universitasa – hrvatskih sveučilišnih novina, jučer su ostali uskraćeni za novo čitateljsko iskustvo. Na kioscima se uz Jutarnji list i Slobodnu Dalmaciju nije pojavio podlistak Universitas, koji uobičajeno izlazi uz Jutarnji i Slobodnu svakog posljednjeg ponedjeljka u mjesecu.

Gdje je nestao 111. broj Universitasa, upitali smo glavnog urednika Ivicu Profacu. Nemalo smo se iznenadili kad nam je priopćio da on više nije glavni urednik. Naime, Sveučilište u Zagrebu uskratilo mu je suglasnost da i dalje bude glavni urednik nakon što je u novom broju htio objaviti demanti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

– Istina je, jučer se nije pojavio planirani 111. broj Universitasa, koji obično izlazi posljednjeg ponedjeljka u mjesecu uz Jutarnji list i Slobodnu Dalmaciju. Tijekom rada na broju sa zagrebačkog sveučilišta su tražili da ne objavim odgovor Filozofskog fakulteta na članak ‘Mobbing na Filozofskom fakultetu’ iz 109. broja, s obrazloženjem da tekst demantija veličinom (brojem riječi) značajno prelazi tekst na koji su reagirali. Kako sam inzistirao na objavi sukladno Zakonu o medijima, iz Sveučilišta u Zagrebu su mi ‘uskratili suglasnost’ da i dalje budem glavni urednik, kako je i predviđeno u odluci kojom sam imenovan prije dvije godine. Zbog toga je rad na novom broju prekinut, a nastavit će ga po imenovanju novi glavni urednik. Kako više ni u kakvom svojstvu nisam angažiran u Universitasu, ne znam tko će biti novi glavni urednik, ni što će i kako u novom broju biti objavljeno, uključujući i moguću objavu demantija Filozofskog fakulteta. To je uglavnom sve što imam o tome reći, poručio nam je Profaca.

O tome tko odlučuje o objavi ili neobjavi ispravka, tj. demantija upitali smo Vanju Jurić, odvjetnicu specijaliziranu za medijsko pravo. Zanimalo nas je ima li nakladnik pravo, umjesto glavnoga urednika, odlučivati o objavi ili neobjavi ispravka objavljene informacije. Kako nam je pojasnila, odluka je na glavnom uredniku.

– Zakon o medijima propisuje da se zahtjev za ispravak podnosi glavnom uredniku medija te da je on ovlašten odlučiti jesu li ispunjene zakonske pretpostavke za njegovu objavu ili ne. Ovlasti glavnog urednika, u odnosu na zahtjev za ispravak, vidljive su i iz odredbi koje propisuju obavezu glavnog urednika na objavu ispravka, iz odredbi koje glavnog urednika utvrđuju kao pasivno legitimiranu osobu u sudskim postupcima radi objave ispravka, kao i iz zakonskih odredbi o njegovoj prekršajnoj odgovornosti, rekla nam je Jurić.

Prema Zakonu o medijima, svatko ima pravo od glavnog urednika zahtijevati objavu ispravka objavljene informacije kojom su bila povrijeđena njegova prava ili interesi. Osim toga, Zakon predviđa i situacije u kojima glavni urednik nije dužan objaviti ispravak (članak 42. stavak 4.), a jedna od njih je i ako je traženi ispravak nerazmjerno duži od informacije u kojoj su navodi zbog kojih se ispravak traži, osim ako se ispravak odnosi na klevetničke ili uvredljive navode.

Isto tako, prema Zakonu o medijima (članak 42. stavak 5.), glavni urednik je u slučaju neobjave ispravka dužan pisano obavijestiti tražitelja ispravka o razlozima neobjavljivanja ispravka.

Kako je bivši glavni urednik Universitasa inzistirao na objavi ispravka Filozofskog fakulteta, nakon čega mu je sa zagrebačkog sveučilišta ‘uskraćena suglasnost’ da i dalje bude glavni urednik, upitali smo upravu Sveučilišta u Zagrebu (rektora Damira Borasa i glasnogovornicu Tamaru Dagen) jesu li obavijestili Filozofski fakultet u Zagrebu o razlozima neobjavljivanja ispravka. Osim toga, zamolili smo ih i za komentar cijele situacije, a njihove odgovore objavit ćemo čim pristignu.

 

Više možete pročitati ovdje.