Iz medija

Šveb o planovima, pritiscima politike i tužbama protiv novinara: ‘HRT će uskoro postati magnet za vrhunske profesionalce’

09.01.2022.
Link na članak

Nakon što je Hrvatska radiotelevizija doživjela teško zamislivo i ostala obezglavljena uhićenjem Kazimira Bačića, našli su se oni koji o čelnom čovjeku HRT-a odlučuju pred ‘nemogućom misijom’ – koga izabrati za novog glavnog ravnatelja. Natječaj je bio, najblaže rečeno, kontroverzan, saborske rasprave na temu HRT-a gledale su se poput napeta trilera, a ostat će upamćeno da je jedino pitanje čelnika HRT-a uspjelo ujediniti oporbu toliko da zastupnici inače nepomirljivih opcija tijelima brane pristup saborskoj govornici vladajućoj većini.

Prije svega da vam poželim uspješnu 2022. godinu. I da vas pitam, i kao ‘običnog’ gledatelja i kao glavnog ravnatelja, jeste li zadovoljni blagdanskim programom HRT-a? Jeste li Novu dočekali uz program HRT-a?


– Zahvaljujem na lijepim željama te vama i čitateljima Novog lista želim zdravlje i uspješnu 2022. godinu. Novu godinu sam dočekao kod kuće u krugu obitelji i prijatelja. Iako me u takvim prilikama najčešće dopadne uloga tehničkog osoblja i DJ-a zaduženoga za odabir glazbe po narudžbi, naizmjence smo uživali u HRT-ovoj novogodišnjoj »A strani« i moram pohvaliti ekipu na odličnoj emisiji, dobroj svirci, općoj atmosferi i kvaliteti koja je odskakala od ostale ponude. Naravno, koliko sam bio u mogućnosti, pratio sam i blagdanski program, a posebno sam uživao u klasicima poput filma »Dobar život« i nezaobilaznog prijenosa Novogodišnjeg koncerta iz Beča.

........

Kanite li učiniti obećano i povući sve tužbe što ih je HRT podnio protiv drugih, a i svojih novinara? Hrvoje Zovko još je na udaru, pri čemu nestvarno zvuči podatak da o šteti što ju je Zovko navodno učinio ugledu HRT-a govori Kazimir Bačić.


-U prvim danima mandata sam jednostrano povukao sve tužbe protiv novinara koje je bilo moguće povući. Što se gospodina Zovka tiče, taj slučaj je kompleksan jer se radi o više međusobnih tužbi. Ipak, vjerujem da će se i u tom slučaju naći rješenje mimo suda.

 

Cijeli intervju možete pročitati na novilist.hr.