Iz medija

Šuker izgubio od Indexa. HNS Indexu treba platiti 120 tisuća kuna

11.12.2018.
Link na članak

Hrvatski nogometni savez protuzakonito djeluje kao privatna organizacija te dulje od tri godine protuzakonito novinarima i fotoreporterima Indexa brani pristup utakmicama hrvatske reprezentacije i press konferencijama Saveza, a uz to ne odgovara na njihove upite o poslovanju HNS-a, i to sve zbog kritičkog pisanja i izvještavanja o radu čelništva HNS-a i malverzacijama u hrvatskom nogometu. 

Link na članak.

Presudio je tako u prvostupanjskoj presudi Općinski građanski sud u Zagrebu, u tužbi koju su novinari Indexa podnijeli protiv HNS-a nakon što su bili onemogućeni u obavljanju svog posla te im je bilo uskraćeno pravo na pristup informacijama i utakmicama Hrvatske jer su istraživali poslove Zdravka Mamića i Davora Šukera.

Kritičko izvještavanje Indexa o aferama čelnih ljudi hrvatskog nogometa HNS je okarakterizirao kao "pozivanje na neprijateljstvo" te "nanošenje štete interesima Hrvatske" te je svim novinarima Indexa zabranio ulaz na utakmice reprezentacije, službene i prijateljske, kod kuće i na velikim natjecanjima. Novinari Indexa nisu se mogli akreditirati za europsko i svjetsko nogometno prvenstvo jer taj postupak nije moguć bez dopuštenja HNS-a. 

Sutkinja Blaženka Butigan Matić u prvostupanjskoj presudi 23. studenoga 2018. godine naložila je HNS-u da u roku od 15 dana novinarima Indexa vrati akreditacije, odnosno omogući prisustvovanje konferencijama za medije, primanje priopćenja za medije i sudjelovanje na svim događanjima HNS-a koja su otvorena za javnost i novinare, pod jednakim uvjetima. Također, HNS mora isplatiti tužiteljima Dei Redžić, Ivanu Gojčeti, Zvonimiru Alaču, Arminu Hasanbegoviću, Dariju Dalmaciji, Saši Čobanovu te Index promociji neimovinsku štetu zbog povrede prava osobnosti, u ukupnom iznosu od 120 tisuća kuna, kao i isplatu troška parničkog postupka u iznosu od 66.381,25 kuna. 

Prvi put jedan sud u Hrvatskoj presudio da je HNS tijelo javne vlasti, koje financiraju i građani RH 

Riječ je o presedanskoj presudi koja je važna za novinarsku struku, kao i za cjelokupni hrvatski sport, jer iz iste proizlazi da je Savez Davora Šukera i Zdravka Mamića, protivno zakonu, proglasio svoje press konferencije privatnim događajem te javno spriječio novinare u obavljanju svojih profesija i postavljanju pitanja. Ovo je i prva presuda kojom je utvrđeno da je HNS tijelo javne vlast i krovna nogometna udruga u Hrvatskoj, koja se dijelom financira iz proračuna, odnosno novcem građana, te je dužna omogućiti novinarima da prate njihov rad te dobiju pravovremene i točne informacije o poslovanju HNS-a, što je do sada bilo nemoguće, iako je riječ o informacijama koje su pitanje opravdanog javnog interesa. 

"HNS je tijelo javne vlasti, što je utvrđeno popisom javne vlasti koju vodi Povjerenica za informiranje RH, a pored toga Savez se smatra dijelom tzv. sportskog sustava sporta u RH te je zakonom propisano da njegovo djelovanje predstavlja javne potrebe u sportu na državnoj razini. Izuzetno je važno da se tuženik dijelom financira iz proračuna RH, odnosno sredstvima poreznih obveznika", navodi se u presudi. 

Šuker je protuzakonito ukinuo novinare koji kritički pišu o Savezu

HNS dijelom financiraju građani, pa iako predsjednik Davor Šuker ističe da se radi o smiješnom iznosu od malo više od milijun kuna, sud ističe da rad Šukerovog Saveza i njegove aktivnosti moraju biti javni i maksimalno dostupni javnosti i medijima. "Nije samo pravo već i dužnost medija da prate rad Saveza te iznose mišljenja o njihovim postupcima i aktivnostima. Iako su tijelo javne vlasti, HNS je reporterima zabranio dolazak na utakmice, press konferencije te im oduzeo mogućnost da postavljaju pitanja o radu Saveza. Sve to uzrokovano je kritičkim pisanjem portala index.hr o rukovodstvu HNS-a i njihovim postupcima", obrazložila je sutkinja.

HNS je tijekom postupka tvrdio da informacije o svom djelovanju uredno objavljuje putem službenih stranica, ali je sud zaključio da su te informacije pisane isključivo u pozitivnom tonu te se ne mogu koristiti za kritičko izvještavanje. 

HNS: Novinari Indexa štete hrvatskim interesima! Sud: Hrvatski interes je Savez koji poštuje zakon 

Nadalje, HNS se na sudu branio tvrdnjom da su novinari Indexa svojim pisanjem o Savezu naštetili hrvatskim interesima, dok je sutkinja Butigan Matić presudila da je interes hrvatske javnosti da bude upućena u rad i djelovanje čelnika HNS-a.

Šukerov Savez kao dokazni materijal u postupku dostavio je niz kritičkih članaka Indexa o HNS-u, ali sud ih nije uzeo u razmatranje jer su irelevantni za postupak. Sutkinja Butigan Matić presudila je da kritika protiv HNS-a ne može biti osnova da se novinarima zabrani rad.

 Šukerov Savez tijekom suđenja je priznao da novinarima Indexa nije omogućio praćenje reprezentacije na velikim natjecanjima, dok su druge redakcije, za Šukera očito "prijateljske", bile u privilegiranom položaju. 

"Jednom presudom, prvi put na ovaj način, utvrđeno je da tijela javne vlasti, u ovom slučaju HNS, postupaju protupravno kada novinarima uskraćuju mogućnost da neposredno primaju informacije od javnog interesa i izvještavaju javnost o njihovom radu i djelovanju. Drugo važno utvrđenje odnosi se na zaključak suda da HNS jest tijelo javne vlasti koje, kao i sva druga, ima dužnost i obavezu pridržavati se odredaba Zakona o medijima i Zakona o pravu na pristup informacijama, odnosno da je, kao nositelj javnih ovlasti, dužan novinarima, i to pod jednakim uvjetima,  omogućiti da prate njihov rad te iznose mišljenja i zaključke o njihovim postupcima i aktivnostima, čak i kada su ta mišljenja izrazito kritična.

Ova presuda, iako nepravomoćna, važna je poruka svim nositeljima javnih ovlasti da je u demokratskom društvu potpuno neprihvatljivo određenim novinarima, zbog izvještavanja koje smatraju nepovoljnim, zabraniti prisustvovanje javnim događajima, isključiti ih iz komunikacije ili uskratiti pristup informacijama koje su pitanje opravdanog javnog interesa", kazala je Vanja Jurić, odvjetnica koja je u postupku zastupala novinare Indexa i Index promociju.

Šuker i Mamić djelovanje Saveza proglasili su privatnim poslom. Indexove novinare fizički su napadali i izbacivali sa stadiona 

Podsjetimo, u rujnu 2015. godine zaštitari tvrtke Sokol Marić, pod ugovorom s HNS-om, novinare Indexa Deu Redžić, Zvonimira Alača i Darija Dalmaciju su prvi put spriječili da uđu na press konferenciju HNS-a, dok je predsjednik HNS-a Davor Šuker tom prilikom s leđa fizički napao Indexovog novinara Alača i iz ruke mu istrgnuo mobitel. Glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak urednici Indexa Dei Redžić kazao je da ne može ući na press konferenciju jer je riječ o privatnom događaju koji organizira HNS, pozivajući se i na nepostojeće odredbe Ustava o "pozivanju na neprijateljstvo", kako je okarakterizirao kritičko pisanje Indexa o njegovim šefovima.

Od tog dana, svi upiti Indexovih novinara prema HNS-u ostali su neodgovoreni te im je zabranjen pristup svim utakmicama reprezentacije koje se igraju u Hrvatskoj i u inozemstvu te u sklopu velikih natjecanja. U nezabilježenom slučaju HNS je zabranio reporterima Indexa pristup njihovom radnom mjestu i tijekom utakmica Hrvatskog nogometnog kupa, koje organizira HNS, kao i ulaz na Skupštine Saveza.

Dva dana prije incidenta HNS je u potezu bez presedana na svom webu objavio priopćenje kojim novinarima Indexa zabranjuje dolazak na utakmice i treninge reprezentacije te ulazak u prostorije Saveza, a od igrača i njihovih obitelji traži da ne surađuju s Indexom. Pritom je kao meta objavljena privatna fotografija urednice Index Sporta Dee Redžić u Hajdukovu dresu, snimljena tijekom proslave stogodišnjice kluba. Takav potez HNS-a uslijedio je nakon što je Index podržao bojkot navijača protiv privatizacije hrvatske reprezentacije i Saveza, uz slogan "UZ HRVATSKU UVIJEK, UZ MAMIĆA NIKAD!" te navijački poziv reprezentativcima da dignu glas protiv samovolje čovjeka koji je danas osuđeni kriminalac i bjegunac od hrvatskog pravosuđa. Hajduk je bio jedini član HNS-a koji je tada stao uz navijače i Index.  

Novinari Indexa su Mamića razotkrili godinama prije USKOK-a, a za to su kažnjeni zabranom prilaska reprezentaciji 

Većinu navoda iz nepravomoćne presude Zdravku Mamiću i njegovom klanu zbog pljačke 116 milijuna iz udruge građana Dinamo, donesene u lipnju 2018. godine, novinari Indexa otkrili su i napisali godinama prije nego što su se inkriminacijama pozabavile hrvatske institucije. Zbog svog pisanja o menadžerskim poslovima i sukobu interesa gazde Dinama i hrvatskog nogometa Zdravka Mamića i njegovog sina Marija Mamića Indexu je ranije zabranjivan pristup i gradskom stadionu Maksimir te utakmicama i press konferencijama Dinama. Deset godina kasnije, nakon što je USKOK podignuo optužnicu protiv Mamića i njegova sina za udruživanje u zločinačku organizaciju zbog izvlačenja novca iz Dinama putem transfera igrača i fiktivnih usluga, Zdravko Mamić javno je, na pitanje novinarke Indexa, priznao da nam je godinama lagao o poslovima svog sina s gradskim klubom Dinamo, a koji su kasnije rezultirali USKOK-ovom optužnicom jer su otac i sin jedan drugome, putem offshore tvrtki, uplaćivali Dinamov novac za fiktivne usluge. Mamić je zbog izvlačenja novca iz Dinama osuđen nepravomoćno na šest i pol godina zatvora, a nakon presude je pobjegao u BiH.

Index je svojim pisanjem upozoravao na Mamićevu samovolju i ugrožavanje interesa hrvatske nogometne reprezentacije i hrvatskog nogometa. Pisali smo o Mamićevim menadžerskim poslovima, pozivali da se istraži protok novca unutar subjekata HNS-a, ponajprije Dinama i Lokomotive. Istraživali smo korupciju unutar sudačke organizacije HNS-a te pretrpjeli fizičke napade danas utamničenog šefa nogometnih sudaca Željka Širića. Tvrdili smo, i danas tvrdimo, da je većina hrvatskih nogometnih klubova proteklog desetljeća bila obična praonica novca. Kada je hrvatska reprezentacija postala druga Mamićeva prćija, Index se svojim pisanjem borio za transparentni HNS, koji neće biti krilo HDZ-a niti ijedne druge političke stranke koju Mamić honorira, nego javno tijelo koje se ponaša sukladno zakonu.

Unatoč prijetnjama, zabranama, fizičkim i verbalnim napadima, zastrašivanjima i kršenju prava na rad, reporteri Indexa nisu odustali od pisanja istine i borbe za pravedniji nogomet.