Iz medija

Suđenje Manoliću zbog intervjua o Karamarku i Udbi počinje 20. siječnja

29.12.2015.
Link na članak

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu napokon je određen datum početka parnice u slučaju tužbe predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Tomislava Karamarka protiv bivšeg hrvatskog premijera Josipa Manolića.

Prvo ročište u toj parnici trebalo bi se održati 20. siječnja 2016. godine, stoji u pozivu koji je prošloga tjedna stigao na adresu Josipa Manolića. Uz poziv, Manolić je primio i tužbu koju je putem odvjetničkog društva Miljević i partneri protiv njega podignuo Tomislav Karamarko. U obrazloženju tužbe stoji da Karamarko Manolića tuži zbog izjava koje je Manolić izrekao u intervjuu objavljenom u Nacionalu 2. lipnja ove godine te se tvrdi da su Manolićeve izjave nanijele štetu časti i ugledu Tomislava Karamarka.

U tužbi se od suda traži da se Manolić proglasi krivim te da mu se odredi kazna od 350 dnevnih dohodaka. U tužbi se tvrdi da je Manolić„bez ikakve ograde iznio tvrdnje za koje zna da su neistinite, a koje nedvojbeno škode časti i ugledu Tomislava Karamarka". Također se tvrdi da je Manolić dao intervju s namjerom da okleveće Karamarka i da je želja za time bila jača od njegova profesionalnog znanja i opreza. Tvrdi se da je Manolić znao u trenutku davanja intervjua da su neistinite činjenične tvrdnje koje iznosi, s obzirom na funkcije koje je obnašao u osamdesetim i devedesetim godinama prošlog stoljeća.

To je druga tužba koju je podigao Karamarko zbog intervjua Josipa Manolića Nacionalu, a prvu je podigao protiv izdavača Nacionala te je u toj tužbi zatražio odštetu u visini od 200.001 kunu. U tom slučaju već su održana dva ročišta, a na posljednjem, koje je održano 7. prosinca, Tomislav Karamarko izjavio je da u potpunosti niječe da je bio doušnik Udbe te kazao da je pisanje Nacionala njemu i njegovoj obitelji naštetilo, čineći mu veliku nelagodu. "Bio sam žrtva Udbe od 1982. do 1984. Kao studenta su me proglasili klerofašistom, a sve je kulminiralo 1984. kada su mi oduzeli putovnicu", rekao je Karamarko, naglasivši da je ranih 80-ih, kada se družio s grupom studenata u zagrebačkim crkvama i s njima išao na putovanja, postao predmetom prethodne operativne obrade Udbe. Treće ročište u ovom slučaju trebalo bi se održati 1. siječnja, kada je kao jedan od svjedoka pozvana  autorica spornog intervjua, zamjenica lavnog urednika Nacionala Orhidea Gaura Hodak.

Izvor: Nacional