Iz medija

Što je medijski linč? To je kad mediji objave nešto što vam se ne sviđa

29.08.2019.
Link na članak

“POSEBNO se zahvaljujemo medijima koji su na vrlo objektivan i korektan način izvještavali o ovom događaju temeljeći svoje tekstove na činjenicama koje su im bile dostupne u svakoj pojedinoj fazi postupka istrage”, izjavio je jučer u Rijeci Arsen Stipinović, odvjetnik Matka Škalamere koji je osumnjičen da je napao srpskog povratnika Dobrivoja Arsića.

Ovaj je slučaj proteklih dana izazvao veliki interes hrvatske javnosti, a s desnog spektra hrvatskog društva se stalno moglo čuti da se nad zaposlenikom HGSS-a i navijačem Armade Škalamerom “provodi medijski linč”. 

Kad ono, Škalamerin odvjetnik posebno zahvaljuje medijima, tvrdi da su objektivno i korektno pratili ovaj slučaj.

Nema sumnje da će fama o “medijskom linču” nad Škalamerom preživjeti jer hrvatske desničare nikad nisu pretjerano zanimale činjenice nego tek sustavno širenje narativa o “specijalnom ratu” koji se vodi protiv Hrvatske. Izjava odvjetnika Stipinovića bit će među desničarima i desničarskim portalima ili ignorirana ili će se, ako je ne budu mogli ignorirati, protumačiti da je i sam odvjetnik agent Udbokosa, pijun u velikom planu protiv Hrvatske.

Izvještavanje i istraživanje raznih relevantni tema od javnog interesa - a to je bio i slučaj Arsić-Škalamera - često na domaćoj desnici bivaju proglašeni “medijskim linčem”, a samo malo guglanja će vam otkriti da je, primjerice, po mišljenju nekih desničarskih portala, i Zdravko Mamić bio žrtva medijskog linča. 

Na medijski linč se žalio i, podsjetimo, HDZ-ov gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin kojemu su pod nosom iz gradskog budžeta nestali milijuni kuna, a pročelnik za financije navodno počinio samoubojstvo. Je li doista ili nije, vjerojatno nikad nećemo doznati s obzirom na kolosalne propuste u istrazi, propuste za koje javnost zna baš zahvaljujući istraživačkom radu medija, što je za Kirina bio taj famozni medijski linč.

Predstavljati se žrtvom medijskog linča uobičajena je taktika većine negativaca u Hrvatskoj u trenucima kada se počne kopati po njihovom prljavom vešu te objavljivati afere u kojima su ogrezli, tako da je definitivan plus za Škalameru i njegova odvjetnika Stipinovića što nisu skočili na taj standardni vlak, na koji su Škalameru gurali njegovi navodno najvatreniji podržavatelji.

Pogledajmo detaljnije kako je izgledao taj “medijski linč” Škalamere. 

Cijela je priča počela objavom Srpskog narodnog vijeća (SNV) o napadu na 70-godišnjeg Arsića, za koji su tvrdili da je motiviran nacionalnom mržnjom. S obzirom na prethodne nedavne napade na građane RH srpske nacionalnosti, a i neovisno o njima, bila je to vijest od javnog interesa koju je trebalo objaviti. Arsić je imao i medicinsku dokumentaciju o posljedicama napada, a i dao je izjavu za medije o tome kako je cijeli događaj izgledao iz njegove perspektive. Objavljeno je i što o svemu kaže policija.

Sve to je bio uobičajeni i profesionalno obavljen novinarski rad koji bi možda i bio problematičan da novinari nisu nastavili istraživati priču. Ali jesu, itekako jesu. Kontaktiralo se i nadležne institucije, razgovaralo se sa svjedocima, istraživala se i Arsićevu prošlost te se otkrilo da je svojedobno nekome prijetio nožem. 

 

Cijeli tekst možete pročitati ovdje.