Iz medija

Sloboda medija nazaduje

12.02.2015.
Link na članak

Svake godine Reporteri bez granica ispituju stanje slobode medija u 180 zemalja svijeta i rade svjetsku rang listu medijskih sloboda. Hrvatska je za 2014. zauzela 58. mjesto.

U Hrvatskoj je prošle godine ostvaren umjeren napredak u poštivanju slobode medija, ali su dvije trećine zemalja svijeta nazadovale na tom polju, priopćili su u četvrtak Reporteri bez granica u tradicionalnom izvještaju.

Svake godine Reporteri bez granica ispituju stanje slobode medija u 180 zemalja svijeta i rade svjetsku rang listu medijskih sloboda. Hrvatska je za 2014. godinu zauzela 58. mjesto, što je napredak za sedam mjesta u odnosu na 2013. godinu. Hrvatskoj je ovo na ljestvici RSF-a najbolji plasman od 2008. godine.

RSF stanje medijskih sloboda mjeri po sedam kriterija: pluralizmu u medijima, njihovoj neovisnosti od političkih i poslovnih institucija, samocenzuri, zakonskom okviru medijskih djelovanja, transparentnosti, kvaliteti medijske infrastrukture i razini zlostavljanja novinara.

Hrvatska je dobila ocjenu 26.12 (nula je najbolja, sto najgora) i pripada u skupinu zemalja od 25 do 35 bodova s "vidljivim problemima" u poštivanju medijskih sloboda.

Na vrhu ljestvice RSF-a su Finska (prva petu godinu za redom), Danska, Norveška, Švedska i Nizozemska. Od zemalja EU-a od Hrvatske su lošije Mađarska na 65. mjestu, Italija na 73., Grčka na 91. i Bugarska na 106. mjestu.

Slovenija je na 35. mjestu, BiH je 66., Srbija 67., Crna Gora 114., a Makedonija je 117. mjestu.

Najbolja sjevernoamerička zemlja je Kanada na visokom osmom mjestu, Južnoamerikance po slobodi medija predvodi Urugvaj koji je 23., Tajvan je najbolji u Aziji na 51. mjestu, a u Africi Namibija koja je 17.

Sjedinjene Države su na 49., a Rusija na 152. mjestu.

Pet najlošijih zemalja su Kina, Sirija, Turkmenistan, Sjeverna Koreja i Eritreja.

RSF navodi da sloboda medija u svijetu pada zbog toga što skupine poput Islamske države ili Boko Harama kontroliraju protok informacija zabranjujući novinarima pristup ili, još gore, otimaju ih ili ubijaju. Nekim se zemljama zamjera vjerska cenzura, Sjedinjenim Državama uhićenje novinara koji su pratili prosvjede nakon smrti Michaela Browna u Fergusonu, a Europskoj uniji nesupjeh u tome da medije drže podalje od utjecaja moćnih političara.