Iz medija

Skandalozno tumačenje: Vrh Crkve u Hrvata očito želi da se loše vijesti - metu pod tepih

21.08.2019.
Link na članak

Trebali bi znati da nisu mediji odgovorni za kriminal, korupciju, nepotizam i drugo o čemu izvještavaju. Ali zato postoje odgovorni u koje Crkva prstom ne upire, ističe predsjednik HND-a Hrvoje Zovko. 

Hrvatski biskupi koječega su se dotaknuli za svojih propovijedi na Veliku Gospu, od roditelja prekomotnih (!?) da bi imali djecu do ‘zle’ informatike, a pošteđeni, dakako, nisu ostali ni - Crkvi u nas vazda za sve krivi - mediji. Jer, kako se dalo čuti poglavito u propovijedi nadbiskupa Marina Barišića, šire mediji beznađe forsirajući loše vijesti na štetu dobrih.

Između ostalog Barišić reče: »Ako nas svakodnevno hrane samo vijestima o krađama, pljačkama, korupciji, svakovrsnom nasilju, i zaobilasku čovjeka u potrebi; ako samo slušamo da je u drugoj zemlji bolje - sve će nas to u našoj životnoj školi učiniti učenicima letargije i ogročenosti; sinovima i kćerima beznađa.« Kazao je, prenosi tisak, Barišić i da to što se vidi na ekranima najčešće govori o sivoj pozadini i tamnoj strani: skandalima, kriminalu, korupciji, nepotizmu, nepravdi, trgovini ljudima, nasilju nad djecom, mržnji, podjelama, krađama... Stoga se u isti čas pita i zaključuje: »Je li to potpuna i stvarna slika društva ili je riječ o onom: loša vijest prava vijest; dobra vijest - nikakva vijest. Ne možemo zanijekati da se danas senzacije i skandali bolje prodaju kao ni činjenicu da se o dobru premalo govori.«

Reklo bi se da vrh Crkve u Hrvata ne dvoji kako problema ovo društvo ne bi ni imalo da medija nije, ili bi ih se barem lakše pomelo pod tepih. Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko najblaže rečeno smatra kako su biskupi i nadbiskupi promašili i metu i temu, a sve te kritike su mu i nevjerojatne i skandalozne.

- Trebali bi svi ti kritičari znati da nisu mediji ti koji su odgovorni za kriminal, korupciju, nepotizam, nepravdu i sve drugo o čemu izvještavaju. Ali zato postoje neki drugi koji su za to odgovorni i koji su generator problema i u koje Crkva prstom ne upire. Mediji su ti koji rade u interesu javnosti i pitam se samo kako bi naše društvo izgledalo da nema novinara, da nema istraživača, da nema žilavih medija - poručuje Zovko.

Cijeli tekst možete pročitati ovdje.