O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 7. sjednice Novinarskog vijeća časti održane 21. siječnja 2016.

Sindikat Kriminalističke policije vs Goran Vojković

Sindikat Kriminalističke policije vs Goran Vojković

 

Zahtjev Sindikata Kriminalističke policije za pokretanje postupka protiv novinara Gorana Vojkovića, autora teksta „Šatorđije - novi SUBNOR, a policija ista milicija!“,  objavljenoga na portalu index.hr 20. veljače 2015.

 

Goran Vojković je pridruženi član HND-a.

 

Zaključak

Uz jedan glas protiv Goranu Vojkoviću izriče se upozorenje.

 

Obrazloženje: Sindikat Kriminalističke policije tvrdi da je tekst Gorana Vojkovića  o hapšenju mladića koji je prosvjedovao protiv branitelja okupljenih kod šatora na Savskoj cesti u Zagrebu, diskriminirajući prema policiji te da podupire stereotipe i  ponižavajuće prikazuje  policijske službenike. Zamjera poistovjećivanje policije s nekadašnjom milicijom, tvrdnju da radi samo kad je lijepo vrijeme i to ne na bitnim stvarima. Sindikat podsjeća da je policijski posao častan i odgovoran, iznimno težak, stresan i opasan, te izražava ogorčenost što „neki novinari u RH prebrzo i olako zaboravljaju one pripadnike policije koji su u Domovinskom ratu dali svoje živote braneći Hrvatsku ili su bili ranjeni, kao i brojne policajce koji su do sada poginuli ili teško stradali obavljajući svoju dužnost. 

U svojem očitovanju Goran Vojković napominje da se radi o kolumni, dakle tekstu koji odražava subjektivni doživljaj  autora, a da bi bio zanimljiviji, koristi humor i pretjerivanje. Smatra kako policija jest postupila kao milicija u vrijeme socijalizma, gledajući nekima svaki prekršaj, a drugima progledavajući kroz prste. Ne smatra spornom usporedbu policije s milicijom, s obzirom na  to da je ona, kako Vojković tumači Ustav, izravni nasljednik milicije. Tendencioznima smatra dijelove prijave koji se odnose na Domovinski rat te citira dijelove svojega teksta u kojima i sam govori o tome. Na kraju, smatra da stavovi Sindikata Kriminalističke policije ne samo da nisu utemeljeni, nego da predstavljaju i pritisak na slobodu pisanja i iznošenja vlastitih stavova, te da su svi javni službenici dostupni legitimnoj kritici njihova rada, uključujući i kada ta kritika uključuje humor.

Novinarsko vijeće časti ocjenjuje da  novinar bez obrazloženja i pravog povoda optužuje hrvatske policajce za lijenost i nerad te po tome, kao pridruženi član HND-a zaslužuje opomenu. Vjerojatno opravdani revolt zbog uhićenja bezopasnog mladog prosvjednika, koji ničim nije ugrožavao javni red i mir, možda može autoru kolumne biti povodom za usporedbu aktualnih zahtjeva dijela "braniteljske populacije" s nekadašnjim zahtjevima članova SUBNOR-a, pa i spomenute i slične postupke današnje policije s onima nekadašnje milicije. Međutim, predbacivanje hrvatskim policajcima da su izabrali to zanimanje "...kako eto ne vole baš raditi, onda se nije zgodno baviti velikim šatorom..." ili "... a rade još i manje. Sve što bi prosječan policajac, čast izuzecima, poželio. Policija je ipak radno mjesto, a ne posao",  po mišljenju Vijeća  potpuno su neutemeljene, paušalne i uvredljive kvalifikacije jedne časne profesije. Ostale zajedljivosti moguće je doživjeti kao izraz autorskog postupka, kao što je, primjerice, i izrazito opora usporedba: "...I kao što su domobrani čekali ljeto 1944. da vide hoće li se ekipa u Normandiji održati, pa da odrede na koju će stranu..."