Iz medija

Šefica Vijeća za elektroničke medije Mirjana Rakić ne odustaje: 'Ponovit ću ostavku i novoj Vladi'

09.10.2016.
Link na članak

Oreškovićeva je vlada na Hasanbegovićev prijedlog negativno ocijenila godišnje izvješće VEM-a i predložila razrješenje svih članova toga tijela, ali to nikada nisu poslali u Sabor.

Vijeće za elektroničke medije nesmetano i normalno radi svoj posao, iako već skoro godinu dana u šesteročlanom sastavu, s jednom članicom manje, jer je bivša članica Vijeća Alenka Lisinski otišla raditi u Hrvatsku narodnu banku.
Poznato je da je tehnički ministar kulture, danas u odlasku, Zlatko Hasanbegović na početku svog mandata pokušao izazvati smjenu cjelokupnog Vijeća.

Bez odgovora

Nešto prije su neki njegovi prijatelji s Velimirom Bujancem na čelu poveli pogromaški desničarski marš na zgradu VEM-a, Mirjana Rakić ih je primila, a Bujanec joj je poklonio četničku kokardu. Početkom ožujka, Oreškovićeva je vlada na Hasanbegovićev prijedlog, negativno ocijenila godišnje izvješće VEM-a i predložila odluku o razrješenju predsjednice Mirjane Rakić i svih šest članova toga tijela. No, tu skandaloznu odluku, Oreškovićeva vlada ipak nikad nije predložila Saboru kako bi on razriješio Vijeće, jer Sabor i bira svakog člana, nakon javnog poziva.

No, 18. ožujka Mirjana Rakić je javno obznanila ostavku i ministru kulture i Vladi poslala zahtjev da je se razriješi s čela Vijeća. U svibnju je poslala i požurnicu. Odgovor od Vlade nikad nije stigao. Nisu odgovorili niti administrativno, niti to da su primili zahtjev.
U Vladi su očito (tek naknadno) shvatili da bi smjena svih članova Vijeća za elektroničke medije bila totalitaristički europski presedan, niti u zakonu niti u Statutu Agencije, nije predviđeno cjelokupno razrješenje VEM te mogućnost da elektronički mediji ostanu bez regulatornog nadzora.

Europske kritike

Početkom travnja, Europska skupina regulatora za audiovizualne medijske usluge (ERGA) žestoko je reagirala na Vladinu odluku i namjeru i pozvala Europsku komisiju da osigura neovisno i učinkovito funkcioniranje svih medijskih regulatora u EU. Mirjana Rakić je potpredsjednica ERGA-e. »Kako bi mogli nadzirati vrijednosti koje su ključne za javnost, regulatorima se mora omogućiti da dužnosti koje su im zadane od strane zakonodavca provode na učinkovit i neovisan način«, napisali su iz ERGA-e.

– Poslat ću ponovno svoj zahtjev za ostavkom čim se oformi nova vlada. Vlada to mora proslijediti do Sabora jer Sabor razrješuje. Zakonski se inače ne mogu smijeniti svi članovi VEM-a odjedanput. Predsjednika/predsjednicu se može razriješiti tek onda kad se izabere novi predsjednik/predsjednica jer jedini/a predstavljaju Agenciju i potpisuje financijske dokumente. Ne odustajem od ostavke jer mislim da je sve što se događalo u vezi smjene Vijeća za elektroničke medije bilo krajnje uvredljivo. To je za mene pitanje osobnog integriteta i preko tih stvari ne želim prijeći, kaže nam Mirjana Rakić.

Autor: Zdenko Duka