Iz medija

Saslušani svjedoci u procesu Siniše Kovačića protiv Novosti

09.09.2020.
Link na članak

Bivši član Nadzornog odbora Miroslav Grgić kazao je na ročištu da je NO ukazivao na nepravilnosti u poslovanju HRT-a za vrijeme ravnateljstva Siniše Kovačića, posebno upozoravajući na izvansudske nagodbe i odvjetničke urede koji ‘deru‘ HRT te pogodovanje dijelu vanjske produkcije. 

U nastavku procesa na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, koji se po tužbi bivšeg v.d. ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića vodi protiv SNV-a, u srijedu, 9. septembra, iskaze su dali svjedok Miroslav Grgić, koji je u vrijeme Kovačićevog mandata bio član Nadzornog odbora HRT-a i Nela Gudelj, voditeljica radne jedinice za ljudske potencijale HRT-a. Spor je pokrenut zbog teksta ‘Tako to čine štetočine‘ Igora Lasića, objavljenog u Novostima 2016. godine, u kojem se kritički problematizirao Kovačićev mandat za vrijeme kojeg se, kako je napisao Lasić, HRT klerikalizirao i ideološki svrstao na desnu stranu političkog spektra, ističući pritom i unosne ugovore predviđene za vanjsku produkciju.

Grgić je bio član NO HRT-a koji je na osnovu rezultata interne revizije sastavio izvještaj u kojem je ukazano na nepravilnosti u Kovačićevom poslovanju. Osim uvoda, čija je autorica Anja Šovagović Despot, izvještaj su činili isključivo nalazi revizije. Poslali su ga Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu procjenjujući da bi im mogao biti zanimljiv. Oni su ga kasnije proslijedili Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici. Policija je s Grgićem obavila informativni razgovor u vezi s izvještajem, a što se dalje zbivalo Grgiću nije poznato.

Rekao je da je bilo nepravilnosti u nabavi audiovizualnih djela od vanjskih proizvođača, ističući da je po zakonu HRT dužan izdvojiti 15 posto prihoda za kupovinu gotovih uradaka vanjske produkcije. U praksi se to pretvaralo u koprodukciju, jer su autori za pretprodukciju (razvoj scenarija i snimanje) umjesto svojih resursa koristili opremu i logistiku HRT-a.

 

Cijeli tekst možete pročitati na portalnovosti.com.