O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 18. sjednice Novinarskog vijeća časti, održane 16. ožujka 2017.

Saša Leković vs Velimir Bujanec

Zahtjev Saše Lekovića za pokretanje postupka protiv Velimira Bujanca, autora i voditelja emisije Bujica, emitirane 30. studenog 2016. na Osječkoj TV, Z1 televiziji, RiTV, TV Jadran.

Zatražena očitovanja glavnih urednika: Ružice Smolčić – Osječka TV, Maje Šudić – Z1 televizije, RiTV – glavnog urednika – nema impressuma, TV Jadran – glavnog urednika - nema impressuma, rok je  bio do 16. siječnja 2017. godine.

 

Zaključak

Novinarsko vijeće časti jednoglasno je zaključilo da je Velimir Bujanec emisiju Bujica od 30. studenoga 2016. pripremio, uredio i vodio suprotno općeprihvaćenim novinarskim standardima.

Obrazloženje: Saša Leković prijavio je Velimira Bujanca „zbog laži, uvreda i huškanja“ na njega osobno, a posredno i na Hrvatsko novinarsko društvo u navedenoj emisiji, posebno u dijelu snimljenog razgovora voditelja s Vedranom Milas. Leković navodi da je čitav razgovor „primjer kršenja etičkih i profesionalnih standarda novinarske profesije“ te da se radi o „nezabilježenoj javnoj zloporabi privatnog razračunavanja“, kao i to da je „sve što je rečeno (o Lekoviću, op.a.) potpuna laž, osim da je Vedranu Milas tužio, ali i to zbog potpuno drugog razloga od onoga kojega je navela u emisiji“. Leković navodi da je to za njega „izuzetno neugodna situacija“ jer nikada u životu nije javno iznosio činjenice o svojem ili bilo čijem privatnom životu, ali da je sada prisiljen to učiniti kako bi „otklonio od svog imena monstruozne lažne optužbe, a time i spriječio i veću štetu za HND koja je, nažalost, objavljivanjem laži već nastala“.

Prijavljeni Bujanec svoje je pisano očitovanje (e-mail) naslovio:“AHAHAHAHAHA!“ te u nastavku napisao:“(Ne) poštovani beskorisni neradnici, molim vas da prestanete maltretirati ljude s glupim dopisima, a ako vas baš zanima kako sam se 'očitovao' na vašu pizdariju, eto vam: U vezi sa upitom tzv. Sudu časti. Tzv. Hrvatskog novinarskog društva, vezano za emisiju Bujica, izjavljujem sljedeće: Kakvo društvo? Čije društvo? Tko su oni? Prije bih se očitovao na dopis „Društva prijatelja ptica pjevica“, nego na bilo kakav upit Aleksandra Saše Lekovića i njegove privatne prćije kojoj nisam niti član, niti imam bilo kakve obveze prema tim žoharima. Srdačan pozdrav, Velimir Bujanec, urednik i voditelj Bujice“.

Ni jedna televizija koja je emitirala spornu emisiju nije poslala svoje očitovanje na prijavu.

Vijeće časti pregledalo je spornu emisiju i utvrdilo da je riječ o eklatantnom primjeru kršenja etičkih načela novinarske profesije. Posebno je sporni prilog s Vedranom Milas, bivšom suprugom Saše Lekovića. Izjave Vedrane Milas pune su difamiranja, insinuacija i tvrdnji o Saši Lekoviću, na što voditelj Bujanec uopće ne reagira, štoviše i potiče takve odgovore. Tako je, među ostalim, Milas ustvrdila da „tko bi imao djece s takvim čovjekom (Lekovićem, op.a.)“, „(Leković) nije vraćao kredite, pa je sve jamce i sudužnike zabio u ogromni problem“, „Moja mama mu je platila školovanje, da se upiše na faks koji nije završio“, „Vjerujem da je u vrlo prisnoj vezi s ministrom unutarnjih poslova Vlahom Orepićem“, „Leković je vječito paranoičan, ta će se bolest tako i zvati – Lekovićev sindrom“...

Bujanec je u emisiji ustvrdio da su zvali Lekovića, da su mu dali priliku da se očituje, ali je Leković odbio. U snimci telefonskog razgovora puštena je Lekovićeva izjava da ne želi s Milas imati posla, a da će se, ako objave njezine laži, vidjeti na sudu.

Vijeće je utvrdilo da je prikazani razgovor pokušaj profesionalne i osobne diskreditacije Saše Lekovića. Postavlja se pitanje koji je uopće interes javnosti za objavu objeda bivše supruge. Voditelj ne reagira na tvrdnje Vedrane Milas, nego ih, dapače, potiče. Profesionalno je nedopustivo bavljenje privatnim životom Saše Leković na način na koji je to učinjeno u Bujici, jer to nema veze s njegovom profesionalnom ulogom novinara i predsjednika Hrvatskog novinarskog društva.

Zbog svega navedenog, Vijeće smatra da je Velimir Bujanec u spornoj emisiji postupio suprotno općeprihvaćenim etičkim standardima novinarske profesije, a o načinu kako se obratio Vijeću njegove riječi govore same za sebe.