Iz medija

Saborsko huškanje na Novosti - Pupovac napustio sabornicu: "Ne znam kad ću opet doći u ovu dvoranu"

04.05.2023.
Link na članak

Nakon što neoustaške nebuloze Željka Sačića, koji je optužio Novosti za širenje protuhrvatske propagande, a hrvatske Srbe za poticanje na terorizam i širenje četništva, nitko u Hrvatskom saboru nije osudio, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac napustio je sabornicu uz jasnu poruku da ne zna kad će se vratiti. 

Željko Sačić iz Hrvatskih suverenista u srijedu je u Hrvatskom saboru održao dugi huškački govor protiv srpske manjine u Hrvatskoj, posebno tjednika Novosti, optužujući nas za širenje protuhrvatske propagande, a neidentificirani dio hrvatskih Srba čak i za poticanje na terorizam.

Niišta od toga nije uznemirilo predsjedavajućeg Željka Reinera (HDZ) što bi ga potaklo da zaustavi govor mržnje u Saboru.

"Mi ovdje imamo velikosrpske tendencije; pa sama je SOA prije godinu, dvije ovdje javno upozorila da se u Hrvatskoj budi četništvo, i to među mladim ljudima, iako im dajemo donacije, razumijevanje, sve prema standardima, no oni i dalje grizu ruke i dalje im nije dosta", kazao je Sačić.

Govorio je o tome da su Srbi jedina manjina koja Hrvatima zabija nož u leđa, "i nakon krvoprolića u Domovinskom ratu, gdje su Hrvati bili žrtve genocida".

To se, po njemu, najviše vidi u nastupima SDSS-ovog Milorada Pupovca koji "grubo vrijeđa hrvatske branitelje i žrtve", ali i po sadržaju tjednika Novosti.

"Za ovom govornicom prije godinu dana je Pupovac grubo vrijeđao hrvatske branitelje i žrtve, govoreći da ste vi ste izvršili etničko čišćenje, kako na urbanom, tako na neurbanom pordučju. To nije dobro slušati. Pitamo se zašto radikalizam postoji, pa postoji jer elementarni osjećaj za pravednost u frustraciji da se tako razgovara", nastavio je sa širenjem govora mržnje i nije stao na tome nego je novac, koji od Savjeta za nacionalne manjine dobiju Novosti, kao tjednik srpske nacionalne manjine, nazvao sredstima koji se daju "za protuhrvatsku propagandu" koju šire Novosti i da to gura u stanje frustracije, pa dodao da je to razlog zašto i dalje stoji ograda na Markovom trgu.

Nije mu to bilo dosta pa je svoje ekstremističke stavove proširio i na Agenciju za odgoj i obrazovanje koja financira okrugli pod nazivom "Srbi u NOB-u", nazvavši sve zajedno zlom koje "uništava hrvatsko gospodarstvo i sigurnost i ponos i sve".

Ispad se dogodio za vrijeme rasprave o Izvještaju o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i o utrošku novca iz državnog proračuna za potrebe nacionalnih manjina za 2021. godinu.

Pupovac je nazvao sramotnim toleriranje ovakvog govora zastupnika u Saboru, smatrajući da je srpska manjina optužena da radi protiv Hrvatske, te dodao da "ne zna kada će više doći u sabornicu".

"Optuživati srpsku manjinu da radi protiv hrvatske države i to tolerirati ovdje, pred vama gospodine potpredsjedniče Reiner, pred vama kolege zastupnici iz kluba manjina, a da nitko nema potrebu reći da je to opasna rabota, to je sramota. Ne znam kad ću doći više u ovu dvoranu", rekao je Pupovac i napustio sabornicu.

 

Cijeli tekst možete pročitati na portalnovosti.com.