Iz medija

Sabor napao novinare: Pustite zastupnike da normalno rade - nemojte jesti i nositi minjake

14.06.2016.
Link na članak

Hrvatski sabor danas je medijima odaslao oštro upozorenje zbog načina na koji novinari rade i borave u Hrvatskom saboru. Mole da se njihova pravila prenesu svim akreditiranim novinarima.

 

Kako navodi Hrvatski sabor u molbi koja je poslana na adrese redakcija, zastupnicima u Saboru smetaju novinari koji sjede po hodnicima i stubištima zgrade. Bilo bi im, kažu, ugodnije da se novinari pridržavaju nekoliko pravila.

Evo što najviše zastupnicima Hrvatskog sabora.

Konzumacija hrane i pića

"Učestalo se događa da osobito pojedini novinari, snimatelji, fotografi i tehničari sjede po hodnicima zgrade, na stubištima i prozorima, konzumiraju hranu i napitke (uključujući alkohol) na hodnicima, stubištima i u ostalim otvorenim prostorima zgrade, te i da nakon upozorenja Straže nastavljaju s takvim ponašanjem, ponekad i uz prijetnje (npr. da će se obratiti izvjesnom zastupniku koji će im dati otkaz ?!). Molimo vas da ih upozorite da je takvo ponašanje neprihvatljivo kako se ono ne bi više ponavljalo te kako bismo izbjegli neugodne situacije. Podsjećamo vas kako je konzumacija hrane i pića moguća isključivo u saborskom kafiću i restoranu ili novinarskoj sobi, a pušenje isključivo na terasi ili izvan zgrade."

Nedopušteno kretanje prostorijama i snimanje

"Isto tako želimo podsjetiti kako nije dopušteno korištenje i kretanje prostorijama Sabora bez odobrenja, a u kojima se time ometa redovan rad dužnosnika i službenika, kao što su nenajavljeni i neodobreni ulasci uz uključenu kameru (i ton) u službene prostorije klubova zastupnika, urede radnih tijela, zastupnika i službenika. Podsjećamo kako u tim prostorijama u prvom redu sjede službenici Sabora koji nisu javne osobe i koji imaju pravo na zaštitu osobnih podataka te koje nije dopušteno snimati niti objavljivati njihove snimke ili fotografije uz navođenje osobnih podataka bez njihovog izričitog odobrenja. Opetovano smo novinarskim ekipama u osobnom kontaktu skretali pozornost na to i molili ih da obustave takvu praksu, no i nadalje primamo brojne pritužbe službenika i zastupnika, stoga smo vam prisiljeni skrenuti pozornost na to  pisanim putem.

Uz to bez prethodnog odobrenja nije moguće razvlačenje kablova po cijeloj zgradi, snimanje stand-upova  i javljanje uživo (izuzev na za to predviđenim pozicijama u prizemlju zgrade: desno i lijevo uz glavno stubište) što ometa redovan rad i funkcioniranje Sabora i stručnih službi. Za sva ostala snimanja potrebno je prethodno ishoditi odobrenje Službe za medije putem za to predviđenog obrasca dostupnog na našim web stranicama."

Neprimjereno odijevanje

"Nadalje želimo podsjetiti na pravila poslovnog i prigodnog odijevanja tijekom boravka u Saboru. Osobito u ljetnim mjesecima se događa da članovi novinarskih ekipa dolaze neprimjereno odjeveni (japanke, kratke hlače, majice na bretele i košulje bez rukava, prekratke suknje i haljine, majice do pupka i sl.)."

Podsjetili i na nošenje akreditacijskih iskaznica

"Članovi novinarskih ekipa dužni su tijekom boravka u Saboru nositi akreditacijske iskaznice na vidljivom mjestu.
 
Molimo da uvažite naše primjedbe te svojim suradnicima koji su akreditirani ili povremeno dolaze u Sabor skrenete pozornost na gore navedeno kako bismo osigurali nesmetano funkcioniranje i rad u Hrvatskom saboru te izbjegli moguće neugodne situacije za obje strane", priopćeno je iz Hrvatskog sabora.