Iz medija

Rođendanska fešta 'Slobodne': tek su joj 73, a 'razvaljuje' i na internetu

20.06.2016.
Link na članak

- Naša kuća dobro nosi svoje 73 godine. Krase je vjerodostojnost, točnost, profesionalnost. Povratkom u svoj dom u Splitu, dami u srednjim godinama predstoje još bolje godine u kojima će i nadalje predstavljati sve najbolje iz ove regije, u kojima će biti budan kritičar onih koji su izabrani za javne poslove.

Kako radi redakcija Slobodne Dalmacije i koliki je interes naših čitatelja, svjedoči i podatak da naš portal u posljednje vrijeme ima preko milijun pregleda stranica dnevno - kazao je Miroslav Ivić predsjednik Uprave Slobodne Dalmacije na proslavi 73. rođendana naše novinske kuće.

Rođendanska proslava bila je u znaku dodjele nagrada za godišnja i životna ostvarenja u području znanosti umjetnosti i novinarstva, a održala se u petak navečer u splitskoj Galeriji umjetnina.

Među brojnima koji su došli nazdraviti rođendanu Slobodne Dalmacije bio je i gradonačelnik Splita Ivo Baldasar koji je istaknuo:

- Lijep je osjećaj što se Slobodna Dalmacija vratila u svoj grad, a dobitnici nagrada će ostati upisani i u povijest Splita i povijest Slobodne.

Čestitke je uputio i splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, iskazujući zadovoljstvo što se na stranicama naše novine mogu pročitati raznovrsne teme. I Ževrnja se složio da je mjesto redakcije u Splitu, ali je zadovoljan i što je novinska proizvodnja u njegovom Dugopolju.

Obrazloženje žirija za dodjelu nagrada u području znanosti pročitao je prof.dr. Ivan Pavić, a dobitnicima ih je uručio akademik Davorin Rudolf.

Znanstveni interesi dobitnice godišnje nagrade prof.dr. Jasne Jeličić-Radonić uglavnom su se kretali oko grčkog polisa Farosa, te antičke i kasnoantičke Salone, a dobitnik nagrade za životno djelo u znanosti prof.dr. Matko Marušić, kako je istaknuo prof. Pavić, objavio je 186 znanstvenih radova, citiranih 1703 puta.

 - Rodio sam se u siromašnoj obitelji, cijeli život sam posvetio borbi protiv siromaštva i neznanja. Nadam se da će to ohrabriti mlade ljude – poručio je prof. dr. Marušić.

Predsjednik žirija Petar Jakelić obrazložio je nagrade u području umjetnosti, a uručio ih je Andro Krstulović Opara, savjetnik Predsjednice RH. Svestrani kazališni umjetnik i teoretičar dr. Vlatko Perković zaslužio je nagradu za životno djelo, a ovom je prigodom naglasio:

- Vrlo sam sretan što sam dobio ovu nagradu zbog svih ljudi koji su mi davali podršku svih ovih godina, a nije uvijek bilo lako. SD je memorija mog rada.

Joško Belamarić i Ante Milošević nagrađeni su godišnjom nagradom za doprinos Muzeju Alke u Sinju, a Ante Milošević je naglasio kako mu je drago što je netko vidio ono što su odradili zajedno s Nikolinom Jelavić-Mitrović.

- Naša vrata su otvorena svima – poručio je na kraju rođendanske svečanosti glavni urednik Slobodne Dalmacije Ivo Bonković, koji je naglasio i kako je Slobodna Dalmacija u svojih 73 godine iznjedrila vrhunske fotoreportere, a među njima je jedan majstor fotografije – Ante Verzotti, dobitnik nagrade za životno djelo.

A Frenki Laušić, dobitnik godišnje nagrade u novinarstvu, kako je kazao Bonković, izgradio je svoje novinarsko ime na stranicama Slobodne Dalmacije na temi koja je  godinama nezasluženo bila u drugom planu - ekonomiji. Nagradu je dobitnicima uručio Tomislav Wruss, direktor izdavaštva EPH-a.

Autorica: Ljubica Vuko