Iz medija

Radončiću određen pritvor od 30 danaa

28.01.2016.
Link na članak

Lideru Saveza za bolju budućnost pritvor određen zbog opasnosti od ometanja istrage, prikrivanja dokaza te utjecaja na svjedoke.

Sud Bosne i Hercegovine odredio je u četvrtak pritvor u trajanju od 30 dana Fahrudinu Radončiću zbog opasnosti od ometanja istrage, prikrivanja dokaza te utjecaja na svjedoke ili krivično djelo za koje se sumnjiči.

Pritvor, prema ovom rješenju Suda Bosne i Hercegovine, može trajati do 25. februara 2016. godine ili do nove sudske odluke.

"Sud je, uvidom u podneseni dokazni materijal, utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik počinio krivično djelo za koje se tereti te mu odredio pritvor zbog postojanja osnovane bojazni da će boravkom na slobodi uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke ili supočinitelje, kao i postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti isto ili istovrsno krivično djelo, odnosno nastaviti s obavljanjem opisanih radnji ukoliko se nađe na slobodi", piše u obrazloženju.

Odbrana najavila žalbu

Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, tereti se za ometanje pravosuđa u slučaju Nasera Kelmendija te za krivično djelo u vezi s imenovanjem ambasadorice Bosne i Hercegovine u Ljubljani.

 

Advokatica Vasvija Vidović, iz Radončićevog tima odbrane, najavila je žalbu na takvu odluku.

Sud Bosne i Hercegovine je, prema njenim riječima, "dozvolio višesatno čitanje telefonskih razgovora, što je na ročištima neubičajeno".

"Sami ste svjedoci da je sudija dozvolio da se čitaju razgovori, što je neuobičajno. Vidjeli ste i da je odbrana zatražila izuzeće tužioca [Bože] Mihajlovića, sutkinja je nastavila, ipak, rad s tim tužiocem. Jednostavno je ignorirala naš zahtjev", rekla je Vidović.

Prema njenim riječima, Radončić se tereti za navodno ometanje istrage i utjecanje na svjedokinju Azru Sarić, dok se u telefonskim razgovorima "vidi kako oni govore uglavnom o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini".

"Smatrali smo da je u interesu odbrane i Radončića da javnost čuje da se razgovori odnose na politička zbivanja, a ne na svjedokinju. Vidjeli ste da sva ta komunikacija manje-više ima političku notu odnosa između Radončića i [člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira] Izetbegovića. Kako god, naravno da ćemo uložitiu žalbu, da ćemo se boriti. Ako Apelaciono vijeće odbije žalbu, mi ćemo pisati apelaciju Ustavnom sudu [Bosne i Hercegovine], obratiti se svim organizacijama za zaštitu ljudskih prava i određenim orgaizacijama koje se bave političkim progonima", zaključila je Vidović.

Priprema obračuna s Izetbegovićem

Prethodno je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine nekoliko sati iznosilo podatke iz materijala, napisane na više od 100 stranica i u kojima su prisluškivani telefonski razgovori, a zatim je odbrana iznijela svoje stavove.

"Ročište je trajalo satima, jer su se iščitavali presretnuti razgovori, poruke i drugi vidovi komunikacije između Bakira Dautbašića, Fahrudina Radončića, Bilsene Šahman, jednog od ljudi zaposlenih u Američkoj ambasadi [u Bosni i Hercegovini], zatim jednog zaposlenika u SIPA-i [Državna agencija za istrage i zaštitu], Graničnoj policiji, vlasnika jedne televizijske stanice... Svi se oni na neki način dovode u vezu sa slučajem koji se veže za Nasera Kelmendija, a u smislu da se nađe načina da se utiče na izjavu koju je Azra Sarić, svjedokinja u ovom procesu, dala sudu na Kosovu u slučaju protiv Kelmendija", javila je Al Jazeerina reporterka Arduana Pribinja.

"Veliki broj presretnutih razgovora i poruka odnosi se na tvrdnje Radončića da iza cijelog ovog slučaja stoji Bakir Izetbegović te da je u pitanju montirani proces. U jednom od razgovora s Dautbašićem, on kaže da će tražiti od Izetbegovića da obustavi proces protiv njega", javila je Pribinja.

Dodala je da je u jednom telefonskom razgovoru koji se vodio između Radončića i Safeta Oručevića, direktora jedne TV-stanice u Bosni i Hercegovini, Radončić navodno Oručeviću otkrio svoj plan i rekao: "Bakir Izetbegović ne zna šta ga čeka od srijede. Od srijede ćemo ići brutalno u čelo. To će biti veliki šok."

Izetbegović se, pak, u SMS korespondenciji Radončiću zaklinjao kako nema ništa s istragom koja je u toku.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine prikupilo je informacije kako je Radončić pripremao medijski i politički obračun s Izetbegovićem, prenosi Hina.

Radončić je javno neprekidno tvrdio kako on i Izetbegović, kao i stranke koje vode, ostaju čvrsti koalicijski partneri, pa iznenađuju podaci objavljeni tokom ročišta na Sudu Bosne i Hercegovine, navodi ta agencija.

SBB: Uskoro odluka o koaliciji sa SDA

Predsjedništvo SBB-a održalo je vanrednu sjednicu na kojoj su se izjasnili o narednim koracima stranke nakon odluke o pritvoru.

Predsjedništvo i članovi SBB-a nisu danas donijeli konačnu odluku u vezi s koalicijom sa Strankom demokratske akcije (SDA), prenosi Anadolija.

Potpredsjednik SBB-a Mirsad Đonlagić je istakao da u ovoj zemlji djeluje "pravosudna mafija" kojoj je, kako je kazao, cilj destabilizirati bošnjački politički faktor.

Naglasio je da će ovaj proces destabilizirati Bošnjake te da je riječ o direktnom kršenju ljudskih prava i da nema potrebe naglašavati imena odgovornih, jer su se čula ranije.

Na pitanje ostaje li SBB u koaliciji sa SDA, odgovorio je kako je u vezi s tim pitanjem sve moguće.

"Jutro je pametnije od noći. Sve je otvoreno. Donijet ćemo odluku ovih dana. Ovo je atak na SBB koji je dao doprinos stabilizaciji", rekao je Đonlagić.

Dva člana SBB-a već u pritvoru

Pripadnici SIPA-e Radončića su lišili slobode u ponedjeljak, po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, zbog sumnje da je ometao rad pravosuđa.

Ranije su u istoj akciji, zbog ometanja rada pravosuđa u predmetu protiv Nasera Kelmendija, uhapšeni sekretar Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman.

Oboje su članovi SBB-a i trenutno se nalaze u jednomjesečnom pritvoru, nakon što je tajnim praćenjem utvrđeno da su pokušali utjecati na svjedokinju u procesu koji se na Kosovu vodi protiv Kelmendija, vođe jednog od najzloglasnijih kriminalnih grupa na Balkanu.

Uz to što je na čelu političke stranke koja je članica vladajuće koalicije na entitetskom i državnom nivou, Radončić je i delegat u Domu naroda državnog Parlamenta, no u ovom slučaju nema pravo na imunitet, jer je riječ o krivičnom djelu koje nema nikakve veze s njegovim radom u Parlamentarnoj skupštini.

Podrška iz koalicijske SDA

Zbog novonastalih okolnosti, predstavnici SDA i SBB-a sastali su se u srijedu u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Bakir Izetbegović smatra da se Fahrudin Radončić treba braniti sa slobode.

"Hapšenje Radončića je definitivno zadalo jak udarac koaliciji, što se može jako loše odraziti na stanje u zemlji i u bošnjačkom korpusu. Opredijeljeni smo, i jedni i drugi, da očuvamo koaliciju koja nema alternative u ovom času", rekao je Izetbegović.

SBB tvrdi kako je Radončić nevin te da je hapšenje "rezultat politički montiranog procesa".

Tegeltija: Pojačani politički pritisci

Predsjednik tijela koje nadzire rad pravosuđa u Bosni i Hercegovini, Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća - Milan Tegeltija tvrdi da politički pritisci, posebno nakon hapšenja Fahrudina Radončića, narušavaju integritet pravosuđa.

Kaže kako je nedopustivo da o sudskim odlukama koje trebaju biti donesene razgovaraju čelnici političkih stranaka.

"Ja sasvim sigurno mogu da kažem da Tužilaštvo ne pravi nikakve državne udare. Ono što radi, radi po zakonu, a svaka izjava koja u sebi sadrži činjenicu da Tužilaštvo svojim radom nešto narušava, u političkom konceptu, za mene je nerelevantna. Tužilaštvo i Sud ne mogu se baviti političkim konsekvencama. Imamo situaciju da su na djelu različite koalicije. Za Tužilaštvo političke konsekvence krivičnih postupaka nemaju nikakvu važnost", rekao je Tegeltija u četvrtak.

Izvor: Al Jazeera Balkans