Iz medija

Putin konačno priznao istinu o jednoj od epizoda Domovinskog rata

30.08.2018.
Link na članak

Prošlog tjedna u Sankt Peterburgu izdana je knjiga naziva 'Ne pucajte, mi smo vaša braća' ruskog novinara i sveučilišnog profesora Vladimira Mukuseva, koja otkriva sve dosadašnje nepoznanice u slučaju smrti njegovih kolega i sunarodnjaka Viktora Nogina i Genadija Kurinoja, ubijenih nedaleko od Hrvatske Kostajnice 1. rujna 1991. godine.

Mukusevljeva knjiga 'Ne pucajte, mi smo vaša braća' svojevrstan je nastavak njegove prve knjige naziva 'Crna mapa – priča jedne novinarske istrage', u kojoj je ruski novinar detaljno istražio sve pojedinosti oko pogibije novinara.

U najnovijoj knjizi Mukusev otkriva kako su Nogina i Kurinoja 1. rujna 1991. godine hicima iz automatskog oružja ubili pobunjeni Srbi nedaleko od Hrvatske Kostajnice.

Ruski novinari su se, naime, kretali automobilom s diplomatskim oznakama tadašnjeg Sovjetskog Saveza od Hrvatske Kostajnice prema Petrinji. Dolaskom do sela Panjani pobunjeni Srbi počeli su pucati po automobilu s diplomatskim oznakama iako su ruski novinari zavapili da prestanu kazavši im: 'Ne pucajte, mi smo Rusi, vaša braća.'

Vapaji nisu pomogli te su teroristi nakon ispucanih rafala zapalili automobil s tijelima ubijenih novinara.

Slučaj ubijenih novinara prerastao je u diplomatski rat i optužbe pobunjenih Srba da iza terorističkog čina stoje pripadnici Zbora narodne garde, preteče Hrvatske vojske. Ubojstva je na čelu s Mukusevom istraživalo i rusko parlamentarno povjerenstvo, no ono je raspušteno nakon što je ruski novinar otkrio kako iza terorističkog čina stoje pobunjeni Srbi, što tadašnjem službenom Kremlju nije odgovaralo.

Ubijeni novinari su zbog toga godinama vođeni kao nestali, a do danas nisu pronađeni njihovi posmrtni ostaci.

Knjiga Vladimira Mukuseva podigla je u Rusiji medijsku prašinu u tolikoj mjeri da je ruski predsjednik Vladimir Putin posmrtno odlikovao ubijene novinare za iskazanu hrabrost, požrtvovnost i borbu za istinu.

Na godišnjicu pogibije ruskih novinara 1. rujna u selu Panjani na spomen-obilježju koje je 2011. podignuto na inicijativu hrvatskih branitelja bit će dodan tekst Putinova ukaza o posmrtnom odlikovanju.

Jedan od branitelja koji je istraživao pogibiju ruskih novinara i pomagao Mukusevu da složi mozaik i dozna pravu istinu je Ivica Panžda Orkan, umirovljeni pukovnik HV-a i jedan od najaktivnijih dokumentarista Domovinskog rata.

Pandža je godinama upozoravao na pravu istinu o pogibiji dvojice Rusa, no prema njegovim riječima, predstavnici ruskog veleposlanstva u Hrvatskoj su pisali prosvjedne note zbog podizanja spomenika.

'Istina je konačno pobijedila. Na spomenik mučki ubijenim ruskim novinarima u selu Panjani, koji je podignut 2011. godine, postavljena je nedavno još jedna ploča koju ćemo otkriti iduće subote. Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin priznao je istinu koja piše na ploči postavljenoj 2011., a novom pločom postavljamo pečat na ovu tužnu priču', kazao je za tportal Pandža.

'Pozivam rusko veleposlanstvo da u subotu zajedno odamo počast herojima', kazao je na kraju Pandža.

Izvor: Tportal