Iz medija

Promjene su neizbježne

26.12.2015.
Link na članak

Interaktivni portal ReportingOnClimateAdaptation.org novinarski je alat za izvještavanje i pripovijedanje kompleksnih okolišnih priča.

Kao što društvo pokazuje sve više zanimanja za posljedice klimatskih promjena, tako se na više razina građanskog društva ocrtavaju politike adaptacije. Znanstvenici upozoravaju na ekstremne vremenske uvjete s kojima smo već suočeni - poplave i podizanje razine mora, toplinski valovi, suše - i koje ćemo sve više osjećati unatoč mjerama smanjenja emisija stakleničkih plinova.

Velika količina informacija i ideja uglavnom nije dobro organizirana ili dostupna novinarima, pogotovo onima koji nisu iskusni okolišni novinari. Bez pristupa tom znanju, stalnog kritičkog pristupa i podizanja svijesti u javnosti, provođenje politika može zapinjati, a lokalni dionici mogu biti izostavljeni iz planiranja.

Stoga je Institut za novinarstvo Donald W. Reynolds pokrenuo portal za izvještavanje o prilagođavanju klimatskim promjenama, online resurs koji uključuje iscrpne informacije o podacima korištenim za izvještaje o klimatskim promjenama i bazu podataka mogućih izvora. Portal ReportingOnClimateAdaptation.org namijenjen je novinarima koji se bave tim pitanjima, sajt nudi informacije o vladinim i nevladinim organizacijama, javnim politikama, studije slučaja, rezultate istraživanja i kontakte koji mogu pomoći pri boljem razumijevanju problematike.

Resursi su podijeljeni u kategorije prema dijelovima svijeta, temama i tipovima događaja, a mogu se filtrirati i prema izvorima informacija i godini objavljivanja. Također, zainteresirane organizacije i pojedinci pozvani su doprinijeti projektu i listi dodati svoje resurse i izvore za temu.

Izvor: Kulturpunkt.hr