Iz medija

Presuda News Baru nije zezancija nego deprimirajući podsjetnik na slobodu koja nestaje

29.12.2018.
Link na članak

Do kojeg mučnog dna je zaronila Hrvatska na rubu 2019. godine, pod palicom Velikog dedramatizatora, najbolje će pokazati jedna mala satirička diverzija za kraj. Velimir Bujanec je, naime, cijenjeni novinar. Presuda sutkinje Šagud u slučaju News Bara je školski primjer neovisnosti i profesionalne sudačke procjene. Hrvatska Andreja Plenkovića je europska zemlja visokih demokratskih standarda.

Jutro je bilo dovoljno deprimirajuće. HRT, kuća koja se iz nekog teško dokučivog razloga još uvijek financira javnim novcem, odlučila je iskoračiti na novu razinu. Tužbama protiv Hrvatskog novinarskog društva i svojih novinara koji su javno govorili o pritiscima na Prisavlju, poželjeli su naplatiti pola milijuna kuna odštete zbog “grube povrede časti, ugleda i imena”.

Nova je to razina pritiska na vlastite novinare – ne samo ove tužene, nego sve ostale, ali i na ostatak medijske scene, jer, poruka je jasna – tko nas napada, neka računa sa sudom i masnim svotama na tužbama. Pa onda probaj ne promisliti dvaput prije svake rečenice.

Vrh pokvarene lukavosti ovakvog razmišljanja je, međutim, cijena. Kao i u slučaju izvanrednog otkaza za predsjednika HND-a Hrvoja Zovka, i u ovoj priči je sudski poraz za HRT prilično izvjestan – no, ceh neće platiti oni koji su se odlučili na ovakve tužbe, već blagajna javnog RTV servisa. Odnosno, svi vi, dragi platitelji pristojbe. Ukratko, lova vaša, a pritisak, zna se, naš. Eventualni sudski poraz za nekoliko godina tu će biti mnogo manje bitan.

Ono što je ujutro bilo dovoljno deprimirajuće, pretvorilo se, međutim u potpunu svijest o noćnoj mori u kojoj živi “stabilizirana” Hrvatska Andreja Plenkovića, Velikog dedramatizatora. Sumanute tužbe HRT-a protiv strukovnih novinarskih organizacija i vlastitih novinara, naime, nisu najluđa stvar koja je došla na odlučivanje hrvatskom sudstvu. Ni blizu.

Više pročitajte ovdje.