Iz medija

Premijer se nedavno smijao tezi da u Hrvatskoj nema slobode medija. Reporterima bez granica nije smiješno

18.04.2019.
Link na članak

Plasirati tezu 2019. da ne postoji sloboda medija u Hrvatskoj je čak pomalo smiješno. Ne samo da je netočno nego je smiješno”, kazao je prije malo više od mjesec dana hrvatski premijer Andrej Plenković reagirajući na novinarski prosvjed protiv cenzure održan dva dana ranije. Danas bi možda taj svoj stav trebao prinijeti pozornosti Reporterima bez granica, globalnoj nevladinoj organizaciji koja se bavi slobodom medija, a koja je u indeksu slobode medija za 2019. godinu Hrvatsku svrstala u grupu problematičnih zemalja.

U izvješću naslovljenom “Krug straha” RSF konstatira kako se nastavlja globalni pad slobode medija, i stisak autoritarnih režima. Broj zemalja u kojima su novinari sigurni i mogu slobodno raditi svoj posao smanjuje se iz godine u godinu. Dok je lani 26 posto od promatranih 180 zemalja spadalo u skupinu s dobrom ili zadovoljavajućom slobodom novinarstva, ove godine taj je udio pao na 24 posto. Među tim zemljama nema Hrvatske.

EROZIJA SE NASTAVLJA

Ona je solidno duboko zakopana u grupu zemalja u kojoj se sloboda medija ocjenjuje problematičnom, s tim da se pogoršala u odnosu na prošlu godinu. Iako je Hrvatska na ljestvici nešto bolje plasirana nego lani (64., a ne 69. mjesto), indeks kojim se izračunava stanje slobode medija je porastao – što znači da je situacija lošija nego lani.

Tako se nastavlja jasan trend erozije slobode medija otkad je na vlast u Hrvatskoj došla koalicija desnog centra. Prije četiri godine, u posljednjoj godini mandata Vlade lijevog centra, Hrvatska nije stajala sjajno, s indeksom od 26,12 i 58. mjestom na globalnoj ljestvici, no od tad je stanje konstantno daleko lošije. Toliko da je indeks slobode medija za ovu godinu u Hrvatskoj 29,03. Norveška, koja je već tri godine zemlja s najslobodnijim medijima na svijetu, ima indeks od 7,82.

HRT POD OČITIM POLITIČKIM PRITISKOM

Hrvatska se na jednom mjestu spominje i u globalnom sažetku koji je RSF spomenuo noćas, uz objavu izvještaja, kao zemlja u kojoj su novinari posebno “podvrgnuti rastućem sudskom maltretiranju”.

U izvješću o stanju medija u Hrvatskoj najviše se prostora posvećuje HRT-u, za koji se kaže da je pod očitim političkim pritiskom. “Interesne grupe pokušavaju utjecati na uređivačku politiku i unutarnje odnose na HRT-u. Vodstvo HRT-a čak tuži svoje zaposlenike koji su se žalili na ove probleme, i otišlo je toliko daleko da je podnijelo tužbu protiv Hrvatskog novinarskog društva”. U izvješću RSF-a za Hrvatsku kao problem se navodi i kriminalizacija “sramoćenja”, pritisci na novinare koji se bave istraživanjem korupcije, organiziranog kriminala i ratnih zločina te zakonska mogućnost da se zbog uvrede državi, grbu, zastavi i himni završi u zatvoru do tri godine.

Autor: Jasmin Klarić 

Cijeli tekst možete pročitati ovdje.