Iz medija

Pravosuđe u Hrvata: Bloger zbog članka koji nije pisao mora platiti 290 tisuća kuna odštete

30.06.2016.
Link na članak

Gotovo 290 tisuća kuna danas nezaposleni bloger Damir Fintić mora platiti obitelji bivšeg vukovarskog gradonačelnika Vladimira Štengla temeljem tužbi koje se vuku po sudovima još od 2005. godine.

Naime, Fintić  kao administrator neprofitnog portala, sam niti riječju nije uvrijedio Štengla, ali je to preko njegovog bloga u komentarima učinila nepoznata osoba.

Sud je Fintića proglasio krivim po povezanosti s neprofitnom internet stranicom vukovarac.net  gdje su objavljeni sporni tekst i komentari. Obitelj bivšeg gradonačelnika podigla je seriju tužbi protiv Fintića, a nakon što je do sada platio oko 90 tisuća kuna po dvije sudske presude, ovih dana stigao je i novi udarac.

Temeljem sudskih troškova i kamata po trećoj presudi, Fintić mora platiti dodatnih 200 tisuća kuna!? No, krenimo redom.

Serija tužbi zbog komentara

Na domeni vukovarac.net, 7 lipnja 2005. godine objavljena je kolumna "Oproštajno pismo najmilijem od svih" u kojem se analizira rad gradonačelnika Štengla. Samo par dana kasnije supruga Dragica i Vladimir Štengl putem odvjetničkog ureda Zvonimira Hodaka, u kojem kao odvjetnički vježbenik radi Krunoslav Štengl, sin Štenglovih, pismenim putem zaražila je od Fintića kao urednika portala vukovarac.net da obriše članak i komentare te da im dostavi ime i prezime autora članka pod prijetnjom pokretanja kaznenih i parničnih postupaka.

Fintić tvrdi da je vlasnik domene, no ne i urednik, kao i da nije autor komentara ispod objavljenog članka. U srpnju 2005. godine Dragica i Vladimir zbog članka i komentara pokreću tri kaznene i tri parnične tužbe.

Htjeli su ga u zatvoru

Kroz kaznene postupke tražili su da sud utvrdi kaznenu odgovornost za povredu ugleda i časti. Po privatnim parnicma Vladimir je tražio 101.000 kn za duševnu bol nastalu čitanjem članka, a njegova supruga 101.000 kn za duševnu bol nastalu čitanjem komentara. Tražili su i 50.000 kuna jer je na portalu vukovarac.net objavljena i njihova tužba protiv Fintića. Naime, u tužbi se spominjao i posjet psihijatru odnosno medicinska dokumentacija.

Tijekom 2007. godine sud u Vukovaru proglašava Fintića krivim po Kaznenom zakonu i dosuđuje u jednoj presudi četiri mjeseca uvjetnog zatvora i u druge dvije novčane kazne koje se u slučaju nemogućnosti naplate imaju zamijeniti zatvorom. Uskoro i županijski sud potvrđuje sve tri presude.


Prosvjed HND-a

Hrvatsko novinarsko društvo još je 2009. godine upozoravalo da je slučaj Damira Fintića "jedinstven slučaj kršenja medijskih sloboda", kao i da je država "Fintića bacila u dužničko ropstvo, a sud pljunuo na Ustav RH". No, to je bio tek početak kalvarije.

Naime, 2009. godine Vrhovni sud ruši sve tri presude te cijeli postupak šalje na ponovno suđenje. Naravno riječ je o kaznenim postupcima, no ne i privatnim parnicama.

Naime, 2006. sutkinja objedinjuje sve tri parnične tužbe Štenglovih u jedan predmet, po kojoj je Vladimir Štengl tražio 101.000 kuna zbog sadržaja članka, Dragica 101.000  kuna zbog sadržaja komentara i ponovo Dragica 50.000 kuna zbog postavljanja kopije tužbe na domenu vukovarac.net i slanja medijima.

U prvoj presudi odbijeno je Vladimirovo potraživanje od 101.000 kuna i Dragičino od 101.000 kuna, a jedino je dozvoljeno 15.000 kuna za Dragicu Štengl od potraživanih 50 tisuća kuna. Žalbu Štenglovih na presudu Viši sud rješava tako da na ovih dosuđenih 15 tisuća dodaje 35 tisuća kuna. Taj dio postaje pravomoćan i ovršan. No, dva odbijena potraživanja po 101 tisuću se vraćaju Općinskom sudu na ponovno razmatranje.

Otplaćivat će kaznu do smrti
 
Godine 2009. sud ponovo razmatra tužbene zahtjeve, u tom vremenu presude po kaznenim predmetima su pravomoćne pa sudu ne ostaje drugo nego da ipak odredi kakvu-takvu odštetnu cifru. Dragica i Vladimir Štengl dobivaju po 10 tisuća kuna.

No i ta presuda pada, a 2013. godine Općinski sud presuđuje po treći put u toj parnici. Dragici se ima platiti 65 tisuća kuna, Vladimiru 50 tisuća kuna, dok se za sudske troškove ima platiti 50 tisuća kuna. Fintić danas nema gdje.

"Temeljem danas pristigle pravomoćne presude, na već isplaćenih 90 tisuća kuna iz prošle, još 165 tisuća kuna je sa sudskim troškovima presuđeno platiti obitelji Štengl. Na današnji dan, zbog kamate od presude iz 2013. godine, to je ravno 200 tisuća kuna. Ne radim pa je to za godinu dana 220 tisuća, a za deset godina blizu 400 tisuća.Što reći? Jedno je sigurno: Niti jednoj fizičkoj osobi u ovoj tvorevini do sada nije presuđena ovolika odšteta za povredu ičijeg ugleda i časti", komentirao je Fintić na svom službenom Facebook profilu.

Kako nam je otkrio ostaje mu tek mogućnost Ustavne tužbe koju će svakako iskoristiti.

Odvjetnik Štengl: Odšteta je sasvim prosječna

Odvjetnika Vladimira i Dragice Štengl, ujedno i njihov sin Krunoslav, kaže da se ne radi o ničemu neuobičajenom, niti se radi o neuobijačajenom odštetnom zahtjevu.

"Kada pogledate sudsku praksu po pitanju naknade duševne boli tada će te vidjeti da je riječ o sasvim prosječnom iznosu. Naravno, u ovom slučaju treba uzeti u obzir i kvalifikaciju samog djela", kaže Krunoslav objašnjavaju sudski proces koji je počeo još 2005. godine.

Kako nam je rekao, pravna bitka obitelji Štengl s Fintićem ovim je i završena.

Autor: Ilko Ćimić