O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 7. sjednice Novinarskog vijeća časti održane 21. siječnja 2016.

Pravobraniteljica za djecu vs Stjepan Blažević, Elvis Sprečić, Jakov Novak

Pravobraniteljica za djecu vs Stjepan Blažević, Elvis Sprečić, Jakov Novak

 

Zahtjev Pravobraniteljice za djecu za pokretanje postupka protiv v.d. glavnog urednika Večernjeg lista Stjepana Blaževića (u veljači 2015.) i novinara Elvisa Sprečića i Jakova Novaka, autora teksta „Umro od osvježivača – prijateljice 15-godišnjaka otišle u školu, a on se srušio“, objavljenoga 20. veljače 2015. godine.

U raspravi i odlučivanju nisu sudjelovali oni članovi Novinarskog vijeća časti koji bi bili u sukobu interesa.

Elvis Sprečić nije član HND-a.

Jakov Novak nije član HND-a.

Stjepan Blažević je član HND-a

 

Zaključak

Vijeće ocjenjuje da novinari Elvis Sprečić i Jakov Novak i v.d. glavni urednik Stjepan Blažević nisu prekršili Kodeks časti hrvatskih novinara, odnosno da su radili u skladu s novinarskim načelima, ali ih jednoglasno upozorava da u tom i sličnim slučajevima nema opravdanja iznositi podatke o nečijemu zdravstvenom stanju.

 

Obrazloženje: Pravobraniteljica za djecu tvrdi kako su novinari objavili identitet

15-godišnjeg dječaka koji je u jednoj trgovini kupio osvježivač zraka, pomiješao ga s duhanom, smotao cigaretu, povukao nekoliko dimova i tužio se da mu je zlo. Djevojčice koje su bile s njim otišle su u školu nakon što im je rekao da će biti dobro, a on se za nekoliko  trenutaka srušio mrtav. Pravobraniteljica zamjera uredniku i autorima što su objavili fotografiju koja prikazuje kako su se njegovi prijatelji oprostili od njega, što su naveli i druge informacije i pretpostavke o dječakovu ponašanju, zdravstvenom stanju i učenicima s kojima je bio u kontaktu. Pravobraniteljica smatra da takvo izvještavanje predstavlja povredu dostojanstva umrloga dječaka te prava i interese ostale djece, spomenute u vijesti o ovoj tragediji.

Vijeće ocjenjuje da novinari i urednik nisu povrijedili Kodeks časti hrvatskih novinara odnosno opća načela novinarske profesije,  jer nigdje nisu spomenuli ni imena a niti inicijale djece, makar su nadimkom djelomično otkrili identitet dječaka. Spomenuta je samo  škola,  činjenica da je dječak bolovao od astme a njegov  nadimak se vidi  na fotografiji transparenta što su ga  na školi izvjesili njegovi prijatelji,  opraštajući se od njega.