Iz medija

Poznatog novinara lažno predstavljaju kao iseljenika koji je zbog korupcije pobjegao u Irsku

18.01.2020.
Link na članak

Na portalu Paraf.hr objavljen je tekst pod naslovom “HRVAT IZ IRSKE ODGOVORIO PLENKOVIĆU: ‘Sotono, nismo mi otišli da bi zaradili, već da bi radili'”. Radi se o navodnoj reakciji na intervju premijera Plenkovića za njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung. Hrvatski je premijer u ovom razgovoru, između ostalog, ustvrdio da mnogi mladi ljudi koji odlaze raditi u inozemstvo Hrvatsku napuštaju zbog financijskih razloga, a ne zbog korupcije i nepotizma.

Portal Paraf u svom tekstu (arhiviranom ovdje) ne navodi ime osobe čije izjave navodno prenose, niti izvor ovih tvrdnji. Ne navode jesu li s osobom koju citiraju osobno razgovarali, ni odakle su preuzeli navodne izjave Hrvata iz Irske.

Tekst su zato ilustrirali fotografijom muškarca na ulici u Dublinu, kojem su oči i dio lica zamagljene. Uobičajeno je da se fotografije na ovaj način obrađuju kad postoji potreba da se zaštiti identitet izvora koji želi ostati anoniman. Međutim, čovjek na fotografiji nikako ne može biti izvor portala Paraf.hr, zato što se radi o novinaru Josipu Šariću.

Više možete pogledati i pročitati na faktograf.hr.