Iz medija

“Poziv na prosvjed” HDP-a protiv novog ministra kulture

27.01.2016.
Link na članak

Antifašizam nije u izvorišnim osnovama hrvatskog Ustava, to je floskula, izjavio je u emisiji HRT-a Otvoreno u svibnju prošle godine novi ministar kulture Zlatko Hasanbegović. Navedena izjava ministra kulture izazvala je burne reakcije nakon toga što je Zlatko Hasanbegović predložen i imenovan za novoga ministra kulture.

Nakon što je preuzeo funkciju predsjednika hrvatske Vlade, Tihomir Orešković dao je prvi  intervju televiziji RTL. Na pitanje kako gleda na prosvjede zbog imenovanja ministra Hasanbegovića za ministra kiulture, Orešković je odgovorio: “Gospodin Hasanbegović je povjesničar, dobro razumije povijest. Nažalost, ovo što se dogodilo, ja sam bio izvan konteksta. Imao sam diskusiju s njim i mislim da je vrlo pošten čovjek i da je antifašist”.

Izjavu novog šefa Vlade komentirala je urednica portala Teatar.hr Nora Krstulović 25. siječnja o.g. u Dnevniku televizije N1 gdje je naglasila da očekuje od Hasanbegovića da podnese ostavku. Za Fairpress, Krstulović je dala svoje mišljenje o novom ministru kulture:

“Premijer Orešković jučer je za RTL izjavio kako misli da je g. Hasanbegović – antifašist. Sam g. Hasanbegović pak tvrdi da je antifašizam – floskula. Ne vidim kako bi taj dvojac dalje mogao surađivati, a zadržati makar i minimum vjerodostojnosti, pa se kao jedino logično rješenje nameće ostavka g. Hasanbegovića. To što u civiliziranom svijetu nikad ne bi bio niti predložen za ministra nije valjda potrebno dodatno obrazlagati”.

Hrvatsko društvo pisaca, Hrvatski PEN centar i Hrvatsko dizajnersko društvo uputili su prosvjedno pismo protiv novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Inicijativu je do sada podržalo oko 200 pisaca, umjetnika, novinara, djelatnika u kulturi i drugih javnih osoba. Nikola Petković, predsjednik  Hrvatskog društva pisaca (HDP), za Fairpress se osvrnuo na dopis “Poziv na prosvjed”, istaknuvši da imaju oko 200 potpisa:

“U dopisu kojega smo naslovili “Poziv na prosvjed” nismo mislili na organizaciju prosvjeda kao modela mobilizacije ljudi i izlaska na ulice. Ovo je sadržajni prosvjed koji upozorava na to da je ministar Hasanbegović, benevolentno gledano rubno kvalificiran za odgovoran posao upravljanja resorom kulture. Pritom mislimo na cjelokupnost kulture, a ne samo na materijale iz državnog arhiva za koje se opravdano smatra da su u 25 godina postojanja Hrvatske država bili marginalizirani u odnosu na druge segmente u kulturi. Ali, arhivima se bavi direktor ili direktorica arhiva a ne ministar kulture koji kontinuirano stavlja taj segment djelatnosti ne samo kao jedan od glavnih nego gotovo kao i jedini.   Zasada je našu inicijativu podržalo oko 200 ljudi, ali potpisi ne prestaju pristizati”.  

Petković je izjavio kako osobno nije bio za prosvjed, no kao predsjednik strukovne udruge morao je  lučiti osobni stav od uloge koju na funkciji obnaša. Kada je doznao ime budućeg ministra kulture konzultirao se s nekoliko kolegica i kolega iz struke svih političkih opcija kojima je zajednički nazivnik da se bave ne samo kulturom nego i kulturnom politikom i došao je na ideju da zatraži sastanak s gospodinom Hasanbegovićem, te da ga upozna s njihovim aktivnostima i vidi koji su mogući, a koji realni opsezi i dosezi naše suradnje. Naglasio je da ministarstvo nije nedodirljiva institucija i apsolutni arbitar elegancija nego i instanca koja osmišljava kulturnu politiku zemlje i kreira njezin kulturni identitet, ali u dijalogu sa svim djelatnicima u kulturi:

“Odlučio sam biti ne vođa društva koji će nametnuti osobno mišljenje i stopirati prosvjed nego zatomiti svoj prijedlog i učiniti jedino što mi kao predsjedniku preostaje, a to je predstavljati svoje članice i članove. To je sukus predstavničke demokracije. Članice i članovi HDPa nisu  me birali, i to u dva uzastopna mandata, da ih kontroliram i sputavam nego da ih predstavljam. Sve bi drugo bila diktatura. Poziv na prosvjed u jednoj mjeri vidim kao izraz nezadovoljstva s izborom Hasanbegovića koji je uz imena koja su se spominjala u kredibilnim krugovima poput gospode Mesića (Jasena) i Čuture te gospođe Šovagović Despot koji su svi u kulturi doma, isplivao kao kandidat iz sjene. Ali, ako postoji volja, ovaj javni istup vidim i kao poziv na dijalog s ministrom ukoliko će pak biti voljan saslušati sve kompleksnosti situacije koju je njegovo imenovanje izazvalo. Ništa nije definitivno, ljudi, ako postoji dobra volja, uvijek mogu naći barem kompromisno rješenje. To je minimum mojih očekivanja.” 

Novinar i pisac Jurica Pavičić jedan je od onih koji je podržao inicijativu HDP-a protiv novog ministra kulture Hasanbegovića, a za Fairpress se osvrnuo na svoje razloge:

“Kad je riječ o gospodinu Hasanbegoviću, protiv njega su se ovih dana iskristalizirala dva prigovora. Prvi se od njih tiče njegovih tvrdnji o relativnosti antifašizma i nepostojanja hrvatskog antifašizma. Kao čovjek podrijetlom iz dalmatinske, konzervativne težačke obitelji koja je podržavala partizane iz obiteljske kože znam da su te tvrdnje netočne i selektivne, ali to nije razlog zašto sam potpisao prosvjed: jer, kad bi to bio razlog, onda bi prosvjed morao biti protiv preko pola vlade. Naime, takve stavove imaju i gotovo svi- pogotovo dalmatinski- HDZ-ovci. Za mene, glavni razlog potpisa jesu stavovi g. Hasanbegovića oko referenduma o braku, gej prava i tzv. obiteljskih vrijednosti. Povijest je povijest, i oko nje ćemo se očito vazda svađati. Ali, ovdje se radi o tome da da želite nauditi svom bližnjem koji živi ovdje i sada. To je nespojivo s kulturom i meni osobno neprihvatljivo”.

“Poziv na prosvjed” podržao je i hrvatski književnik Edo Popović, koji je potpisao peticiju zato što se tu radi o pokloniku zločinačke tvorevine poznate kao NDH, koji uz to negira antifašizam zapisan u izvorišnim osnovama Ustava RH:

“Hasanbegović nema nikakve veze s kulturnim sektorom, nikad nije radio u njemu i vjerojatno nema pojma o upravljanju velikim sustavom kakav je Ministarstvo kulture. I konačno, on kulturu ne shvaća kao autonomni prostor u kojem umjetnička djela nastaju kao izraz dubokih individualnih uskustava, već kao jeftinu, vulgarnu propagandu neke ideologije, u ovom slučaju one koju utjelovljuje Tomislav Karamarko. To su ujedno razlozi zašto on ne bi smio niti trebao biti ministar kulture”.

Da Hasanbegović nije podoban za obnašanje funkcije ministra kulture smatra profesor na Tehničkom fakultetu u Rijeci i bivši pomoćnik ministra znanosti Saša Zelenika:

“U osnovi zato jer ne priznaje ustavne vrijednosti na kojima počiva ova država (antifašizam), ma koliko novi premijer šutio ili lagao o tome, te jer nema ni minumum kompetencija potrebnih za obavljanje tako odgovorne dužnosti (nema nikakve veze s kulturom, dapače)”.

Na imenovanje Hasanbegovića za novog ministra kulture reagirala su i dva hrvatska novinarska udruženja. Naime, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije se protivi imenovanju Zlatka Hasanbegovića ministrom kulture u novoj Vladi Republike Hrvatske, nadležnim i za „discipliniranje“ nepoćudnih novinara, izražavajući zgražanje činjenicom da je takva osoba uopće mogla biti predložena za ministra u hrvatskoj Vladi. S druge strane, Hrvatski novinari i publicisti (HNiP) iskazali su podršku kandidatu za ministra kulture dr. sc. Zlatku Hasanbegoviću.

Autorice: Ivana Horvatek i Ana Gavranić

Izvor: fairpress.eu