Iz medija

Policija u Novom listu?! Fairpress neslužbeno saznaje da je riječ o dodatnim istražnim radnjama vezano za kaznenu prijavu protiv Faggiana i bivših članova Uprave

11.05.2016.
Link na članak

Fairpress neslužbeno saznaje iz izvora bliskog Novom listu da policija provodi opet kriminalističko istraživanje u riječkom listu, a riječ je o dodatnim istražnim radnjama vezano za kaznenu prijavu koju su podnijeli podružnica Sindikata novinara u Novom listu i predstavnik radnika u Nadzornom odboru Damir Cupać još 2014. godine, protiv Uprave Novog lista koju čini vlasnik Albert Faggian, te bivši predsjednik Uprave Gordan Knežević i bivši član Uprave Slaven Žmak, zbog sumnje da su štetnim ugovorima oštetili te riječke novine. 

 

Budući da je predstavnik radnika u Nadzornom odboru Novog lista, Damir Cupać, jedan od mogućih svjedoka u cijelom slučaju, nije želio komentirati navedeno.

Putem telefonskog poziva obratili smo se vlasniku riječkog lista, Albertu Faggianu, no on uvijek ima isti odgovor, bez obzira na to što se pitanje tiče medija u kojem je on vlasnik:

"Ne dajem izjave za medije, izuzev za one u kojima sam vlasnik", izjasnio se i ovaj put Faggian.

Predsjednik Uprave Novog lista, Neven Klarin, u telefonskom razgovoru za Fairpress na upit je li policija bila prošli tjedan u prostorijama Novog lista, istaknuo je da on o tome nema saznanja:

"Ja za to ne znam. Nije bila policija. A i da je bila, što onda? Možda su na kavu došli. Vi tako zovete sve firme, ako čujete da je bila policija u njima? Zašto se bavite Novim listom? Spreman sam za korespondenciju, ali s ozbiljnim medijima."

Na upit Fairpressa je li u tijeku kriminalističko istraživanje u Novom listu i temeljem čega, iz Ureda Policijske uprave primorsko-goranske, odgovorili su sljedeće:

"Obavještavamo Vas da Policijska uprava primorsko-goranska s obzirom na tajnost izvida, a sukladno  odredbama Zakona o kaznenom postupku i Protokolu o zajedničkom radu policije i državnog odvjetništva, izvješćuje javnost po dovršetku kriminalističkih istraživanja."

Podsjetimo, prema kronologiji slučaja, predstavnik radnika u Nadzornom odboru Novog lista i Sindikat novinara u Novom listu prijavili su u ožujku 2014. godine, Faggiana, Kneževića i Žmaka, zbog sumnje na zlouporabu ovlasti i sklapanje štetnih ugovora. Policija je nakon toga iz Novog lista počela uzimati dokumentaciju i istraživati poslovanje riječke novinske kuće. Zatim je Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci, u lipnju 2014. godine, nakon zaprimljene kaznene prijave Policijske uprave Primorsko-goranskedonijelo rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana, Alberta Faggiana, Gordana Kneževića i Slavena Žmaka, zbog postojanja osnovane sumnje da su svojim postupanjima ostvarili obilježja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarstvu.

Tada se osnovano sumnjalo da su okrivljenici kao članovi uprave jednog trgovačkog društva iz Rijeke, Novog lista, na sastanku uprave tog trgovačkog društva, unatoč saznanju o činjenici da između tog trgovačkog društva i trgovačkog društva iz Zadra, koje je izdavač dnevnog glasila, postoji Aneks I Ugovora o dugoročnoj poslovnoj suradnji potpisan 2. svibnja 2011. godine kojim su dogovorene i utvrđene cijene za usluge koje društvo iz Rijeke obavlja za društvo iz Zadra, na traženje jednog od članova uprave koji je ujedno i vlasnik trgovačkog društva iz Pule, a koja je stopostotni vlasnik društva iz Zadra, nakon sastavljanja novih kalkulacija cijena usluga, a koje su osjetno snižene, potpisan je Aneks II Ugovora o dugoročnoj poslovnoj suradnji 1. ožujka 2013. godine, naglašeno je u priopćenju DORH-a. Temeljem tog potpisanog Aneksa ugovora je do 1. travnja 2014. za trgovačko društvo iz Zadra pribavljena imovinska korist u iznosu od 819.006,42 kune, dok je za navedeni iznos oštećeno trgovačko društvo iz Rijeke, a okrivljenici su se kao članovi uprave bili dužni brinuti o imovinskim interesima trgovačkog društva iz Rijeke, odnosno Novog lista. Optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci donijelo je nakon toga 1. prosinca prošle 2015. godine, odluku da se optužnica protiv sadašnjeg i bivših članova Uprave Novog lista, Gordana Kneževića, Alberta Faggiana i Slavena Žmaka, koja je podignuta u siječnju ove godine, te kojom ih se tereti da su Novi list oštetili za 845.434,00 kune, vrati riječkom Županijskom državnom odvjetništvu, radi dopune istrage provođenjem ekonomsko-financijskog vještačenja zbog boljeg razjašnjenja stvari i utvrđivanja visine štete.
 

Autorica: Ana Gavranić