Iz medija

Pavelić pozvao HND na promjenu odluke Vijeća časti: Vrijeme je da se, nakon toliko godina pretežne strašljivosti HND-a od nacionalističkih pritisaka, društvo emancipira i da se stvori kritična masa solidarnosti među novinarima

19.01.2016.
Link na članak

Nakon odluke Vijeća časti Hrvatskog novinarskog društva koje je na sjednici 10. prosinca 2015. godine odlučilo da su novinar Nikola Bajto i urednik Novosti Ivica Đikić prekršili Etički kodeks hrvatskih novinara zbog satirične pjesmu pod nazivom „Lijepa naša haubico“, koja je objavljena 7. kolovoza 2015. godine, usljedile su reakcije struke.

Novinar Novog lista Boris Pavelić objavio je status na svojem Facebook profilu u kojem je pozvao Izvršni odbor i Središnji odbor HND-a te sve članove HND-a da se javno suprotstave odluci Vijeća, te da službeno ukinu opomenu Vijeća časti. Pavelić je također naglasio da će Izvršnom odboru i Središnjem odboru osobno poslati službene dopise s tim zahtjevom. U svojoj objavi, Pavelić je pozvao i predsjednika HND-a Sašu Lekovića da iskorakne dalje od HND-ova priopćenja objavljenog 17. siječnja. Naime, u priopćenju HND-a navodi se kako je odluka Novinarskog vijeća časti suprotna priopćenju od 17. kolovoza 2015. godine kada je ova pjesma okarakterizirana kao satirički komentar koji je legitiman oblik slobode govora.

Za Fairpress Boris Pavelić je pojasnio što stoji iza njegove objave te kako gleda na ovu odluku Novinarskog vijeća časti HND-a: “Čini mi se da HND nije dobro reagirao. Mislim da predsjednik Vijeća časti i svi članovi moraju pronaći način da se ova odluka ukine jer se njome legalizira cenzuru i izvrće na glavu Etički kodeks Hrvatskog novinarskog društva te koči slobodu izražavanja i potrebu za kritičkim govorom. Ako strukovna udruga podrži odluku svog tijela ona ujedno preuzima odgovornost za tu odluku i onda ne možemo govoriti da je to autonomna odluka Vijeća časti. Pozivam Sašu Lekovića i druge članove HND-a da naprave sve kako bi Središnji odbor ukinuo tu odluku, ali i da se odluka javno osudi. To je jedini način da se stvori javni pritisak koji bi doveo do ukidanja te odluke koja je pogrešna. Također, pozivam Središnji odbor i predsjednika HND-a da potvrde kako je ta pjesmica oblik javnog dijaloga. Mi ne možemo uvoditi javni dijalog, ako svi govorimo isto.”

Pavelić se nadovezao se na odgovornost struke u ovom slučaju: “Postoji tumačenje da je procedura takva da se Nikola Bajto i Ivica Đikić koji su opomenuti mogu žaliti, ali to nije njihov posao nego posao svih članova HND-a. Oni neće snositi nikakve posljedice, ali je riječ o vjerodostojnosti profesije. Vrijeme je da se, nakon toliko godina pretežne strašljivosti HND-a od nacionalističkih pritisaka, društvo emancipira, da se stvori kritična masa solidarnosti među novinarima i brani humanističku profesiju, čak i kad je ona namjerno provokativna.”

Dodao je kako su na ovu odluku uglavnom reagirali novinari bišeg Ferala. Predrag Lucić je tako u članku pod naslovom Vijeće obranilo čast haubica, objavljenom danas u Novom listu, napisao da je Novinarsko vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva presudom protiv Nikole Bajte, autora antimilitarističke satirične pjesme „Lijepa naša haubico“, i urednika tjednika Novosti Ivice Đikića obranilo štošta i koješta, ali ne i čast ove profesije. Nadalje, Lucić u tekstu navodi da je Nikola Bajto osim sramotnog progona u ime struke i sotoniziranja od strane šovinistički raspaljenog dijela javnosti, već podvrgnut i policijskom ispitivanju, pa nema nikakve sumnje da ova zemlja, cipelareći Nikolu Bajtu, već kroči utabanim mađarskim i poljskim stazama gaženja slobode govora u Europskoj uniji.

Važno da je “novinarski časni sud” obranio čast naših haubica, kazao je Lucić za Fairpress: “Povodom Pavelićeve objave pokušali smo dobiti komentar predsjednika HND-a, Saše Lekovića no do trenutka objave ovog članka nismo uspjeli dobiti njegovo očitovanje. Leković je ranije za Fairpress komentirao odluku Vijeća rekavši kako ne misli da je objavom te satirične pjesmice prekršen Statut HND-a niti Etički kodeks hrvatskih novinara, a to mišljenje potvrđuje i priopćenje HND-a izdano nakon njene objave. Također, rekao je da je Novinarsko vijeće časti autonomno u svom radu i da njegove odluke može promijeniti samo Središnji odbor.”

 

Za mišljenje o ovoj temi obratili smo se i novoosnovanom udruženju novinara. Predsjednik HNiP-a Siniša Kovačić izjavio je za Fairpress: “Ako je vaše pitanje bilo usmjereno na komentiranje odluka tijela HND-a, stav Hrvatskih novinara i publicista je da se radi o unutarnjoj stvari HND-a, u što se ne bismo željeli miješati ni na koji način. Ukoliko vas zanima stav HNiP-a po tome pitanju, mišljenja smo da se u medijima nejasno definirani i dekontekstualizirani pojam “satira” često koristi kao nemušto opravdanje za najgrublje napade na ljude ili pojmove uglavnom vezane uz desni i konzervativni dio političkog spektra. Na takve slučajeve upozorili smo u slučaju pisanja dubrovačkog dnevnika, iz kojega ničim nije razvidno da se radi o satiričkom tekstu. Sličnog smo mišljenja i za prepjev hrvatske himne koji ne držimo satirom, nego (zakonski nedopuštenom) uvredom hrvatskih građana koji himnu smatraju i osjećaju državnim simbolom. Podsjećamo, da je satira prije svega književni, a tek zatim novinarski oblik izražavanja, pa je proizvoljno korištenje pojma satire za grube i protuzakonite napade na osobe ili pojmove neprihvatljivo s razine etički odgovornog novinarstva.”

Fairpress izražava solidarnost s kolegama Nikolom Bajtom i Ivicom Đikićem te podržava poziv Borisa Pavelića da se promijeni odluka Vijeća časti HND-a.

 

Autorice: Ivana Horvatek i Kristina Markalaus

Izvor: Fairpress.eu