Iz medija

Papa zahvalio novinarima što su pomogli razotkriti seksualne skandale u Crkvi

13.11.2021.
Link na članak

Papa Franjo u subotu je zahvalio novinarima što su pomogli u otkrivanju skandala o svećeničkom seksualnom zlostavljanju koje je Rimokatolička crkva prvobitno pokušala zataškati. Papa je pohvalio, kako je kazao, “misiju” novinara i novinarstva. Istaknuo je kako je ključno da novinari izađu “na teren” i razotkriju što se događa u vanjskome svijetu jer se samo tako mogu suprotstavili dezinformacijama na internetskim stranicama.

"Zahvaljujem vam jer nam govorite o tomu što u Crkvi nije kako treba biti, jer ste nam pomogli da takve stvari ne gurnemo pod tepih, kao i za glas koji ste dali žrtvama zlostavljanja", rekao je Papa.

Franjo je govorio na svečanosti održanoj u čast dvoje vatikanskih dopisnika veterana, Philipa Pullelle iz Reutersa i Valentine Alazraki iz meksičke Noticieros Televise, koji su tijekom svojih dugih novinarskih karijera pokrivali događaje iz Vatikana.

Skandali o seksualnom zlostavljanju u crkvenim redovima na naslovnice su dospjeli 2002., kad je američki list The Boston Globe objavio seriju članaka u kojima je razotkrio obrazac svećeničkog zlostavljanja maloljetnika i raširenu kulturu zataškavanja takvih informacija unutar Crkve.

Od tada Crkvu u brojnim zemljama svijeta tresu skandali. Posljednja je razotkrivena u Francuskoj, gdje je velika istraga iz listopada otkrila da su francuski svećenici u zadnjih 70 godina seksualno zlostavljali više od 200.000 djece.

Više možete pročitati na hina.hr.