Iz medija

Ovo je najljepša i najtužnija ratna ljubavna priča: Branimir i Zvezdana s Radio Vukovara vjenčali su se u ljeto 1991., kum je bio Siniša Glavašević...

18.11.2022.
Link na članak

Alenka Mirković je preciznom ženskom rukom iz prve ruke opisala život i smrt u Vukovaru za vrijeme opsade, s naglaskom na malu, ali hrabru radijsku ekipu predvođenu Sinišom Glavaševićem, školskim kolegom koji ju je i doveo na Radio Vukovar, a na pitanje pamti li neku ljubavnu priču iz tih ratnih dana, spremno mi je odgovorila da je najljepša, ali i najtužnija ljubavna priča, ona njezinih radijskih kolega Branimira i Zvezdane Polovine.

Vukovarci godinama govore kako ih se većina sjeti samo oko ove tužne obljetnice i tu su sasvim u pravu. Tako je i potpisanoj novinarki davni intervju s Alenkom Mirković Nađ, autorici nagrađivanog ratnog romana “91,6 Mhz Glasom protiv topova” i jednoj od šestero heroja s Radija Vukovara, ne slučajno ovih dana nakon dugo vremena došao pred ruke.

Alenka je preciznom ženskom rukom iz prve ruke opisala život i smrt u Vukovaru za vrijeme opsade, s naglaskom na malu, ali hrabru radijsku ekipu predvođenu Sinišom Glavaševićem, školskim kolegom koji ju je i doveo na Radio Vukovar, a na pitanje pamti li neku ljubavnu priču iz tih ratnih dana, spremno mi je odgovorila da je najljepša, ali i najtužnija ljubavna priča, ona njezinih radijskih kolega Branimira i Zvezdane Polovine.

- Vjenčali su se 1991. Bili su posljednji par koji se vjenčao u Mramornoj dvorani dvorca Eltz, Siniša Glavašević bio im je vjenčani kum. Cijeli su medeni mjesec proveli s nama, u ratu. Na kraju se pokazalo da su s nama proveli i cijeli brak. Razdvojili su ih pri evakuaciji bolnice i Branko je pogubljen na Ovčari - kazala nam je Alenka.

Zvezdana i Branimir bili su u vezi godinu dana prije nego su se odlučili vjenčati. Njemu je tada bila 41 godina, njoj šest manje. Rat je praktički već bio počeo, dva mjeseca prije njihova vjenčanja u Borovu je ubijeno 12 pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije, ali ljubav ne pita. On je već bio radijski veteran, zaposlen je bio na Radio Vukovaru od 1972., a Zvezdana je bila praktički nova kolegica. Ova rođena Vukovarka studirala je matematiku i fiziku u Osjeku, a na radio ju je 1990. pozvao tadašnji glavni urednik nakon što je pobijedila na natjecanju "Prvi glas Vukovara“. Prošla je testiranje, što nije ni čudno s obzirom na divan, melodičan glas i postala spikerica i dio ekipe koja će već iduće godine postati jedini glas iz opkoljenog grada.

 

Cijeli tekst možete pročitati na slobodnadalmacija.hr.