Iz medija

Otkrivamo: HDZ preko firme Šeksovog nećaka i izdašnog donatora Damira Habijana uzima kontrolu nad regionalnim dnevnicima, među njima je i Glas Istre

18.09.2023.
Link na članak

istra24

Istražili smo pozadinu osječke tvrtke Media Solutions koja je najavila da preuzima dnevnike Novi list, Glas Istre i Zadarski list i želi ih pripojiti Glasu Slavonije. Provjerili smo tko su - od osnivača HDZ-a do donatora te stranke - ljudi koji vode to poduzeće, te zašto zaposlenici osječkog lista, koji još nisu dobili plaću za srpanj, ismijavaju tu transakciju. 

Novi list je koncem srpnja izvijestio da istoimenu tvrtku, izdavača tog riječkog dnevnika, Zadarskog lista i Glasa Istre, od slovačkog medijskog holdinga JOJ Media House kupuje osječka tvrtka Media Solutions, koja u svom portfelju, kroz vlasničko-direktorsku strukturu koju ćemo pojasniti u kasnijim retcima, već ima Glas Slavonije.

Vijest su prenijeli gotovo svi hrvatski mediji, a tek poneki od njih uz detalj da je jedan od dvojice suvlasnika firme Media Solutions – Bojan Divjak – nećak HDZ-ovog metuzalema Vladimira Šeksa.

Osebujna "novinarska" karijera

Drugi je Oleg Uskoković, dubrovački odvjetnik s varaždinskom adresom koji, prema poslovnim registrima, trenutno ima mnogobrojne, uglavnom (su)vlasničke, direktorske i prokurističke funkcije u 23 poduzeća. Među njima su i turistička grupacija Aminess Hospitality, cementara Nexe, veledrogerija Medika...

Nije nepoznato da Uskoković već neko vrijeme, izvan odvjetničkog biznisa, ulaže i „okrupnjava“ druge sektore, farmaceutsku, drvnu industriju i još koješta. Tako je i za Novi list kazao: „Cilj ovog preuzimanja i budućeg spajanja s Glasom Slavonije jest konsolidirati regionalne dnevne novine nakon prolaska kroz više kriznih situacija koje su snažno utjecale na njihovo poslovanje unatrag nekoliko godina, od Covid krize 2020., iznimnog povećanja cijene papira tijekom 2021. i konačno snažnog rasta cijene energenata u 2022., te osigurati njihovu gospodarsku budućnost u visoko konkurentnom okruženju”.

Bojan Divjak je javnosti, posebice u novinarskim krugovima, poznatiji po svojoj, nazovimo je osebujnoj biografiji upravo u medijskom sektoru.

Zadnji direktor Vjesnika

Na portalu Glasa Slavonije moguće je pronaći kratki tekst, objavljen u travnju 2016. godine, naslova „Bojan Divjak – novi glavni urednik“.

U niti kartici teksta navedeno je da je Divjak jedan od „poznatih novinara iz ratne generacije Glasa Slavonije, koji je u tom razdoblju kao ratni reporter čitateljima Glasa iz prve ruke prenosio najnovije informacije o zbivanjima i ljudima u napadnutoj Slavoniji i Baranji, te kasnije BiH“, zbog čega je, ističe se, dobio nagradu Zlatnog pera Hrvatskog novinarskog društva. Piše i da je u Glasu Slavonije radio kao urednik gradske rubrike, ali ga je onda „profesionalni put“ odveo u osječko dopisništvo Slobodne Dalmacije. Nakon toga se vraća, kaže nepotpisani autor članka, u Glas Slavonije, prvo kao zamjenik, a onda i kao glavni urednik tog lista, od 2000. do 2005. godine.

„U proteklih desetak godina radio je na više rukovodećih pozicija u Vjesniku, Net.hr-u, Narodnim novinama, te u Hrvatskoj gospodarskoj komori“.

 

Cijeli tekst možete pročitati na istra24.hr.