O HND-u > Zaključci novinarskog vijeća časti > Zaključci 7. sjednice Novinarskog vijeća časti održane 21. siječnja 2016.

OŠ Josip Broz Kumrovec vs Robert Bajruši

OŠ Josip Broz Kumrovec vs Robert Bajruši

 

Zahtjev OŠ Josipa Broza Kumrovec za pokretanje postupka protiv novinara Roberta Bajrušija, autora teksta „'J. B. Tito' pobijedio na Olimpijadi u vjeronauku – Škola iz Kumrovca najbolje poznaje katoličku doktrinu“,  objavljenoga na portalu Jutarnji.hr 20. veljače 2015. godine.

Robert Bajruši nije član HND-a.

 

Zaključak

Jednoglasno je ocijenjeno da  Robert Bajruši nije povrijedio opća načela   novinarske profesije.

 

Obrazloženje: Ravnateljica Osnovne škole Josipa Broza Kumrovec tvrdi kako je Robert Bajruši senzacionalistički iskoristio uspjeh što ga je ekipa učenika te škole postigla na vjeronaučnoj olimpijadi te da je uvrijedio učenike nazivom „mali titoisti“.

Novinarsko vijeće časti smatra da novinar nije prekoračio pravila novinarske profesije izvještavajući o školskom natjecanju u vjeronauku.  Učenici kumrovečke škole doista su pobijedili na spomenutoj Olimpijadi, kako je izvijestio i Bajruši, a to što ih je u bezazlenoj šali nazvao "mladim titoistima" (u navodnicima) ne bi trebalo shvatiti kao uvredu. Na isti način sarkastično primjećuje da će školske prostore krasiti Stepinčeva bista, koju pobjednik natjecanja dobiva kao nagradu - što je također nesporno, bez obzira koliko nekome možda izgledalo groteskno.