Iz medija

Odvjetnik Elizabete Gojan: Ako HRT ne postupi po privremenoj mjeri tada će morati platiti kaznu od 100.000 kuna

08.01.2016.
Link na članak

Novinarka Elizabeta Gojan dobila je radni spor protiv Hrvatske radiotelevizije, izvijestio je u utorak, 5. siječnja Tportal. Općinski radni sud u Zagrebu presudio je nepravomoćno 5. siječnja o.g. da je nezakonita i nedopuštena Odluka o redovitom otkazu ugovora o radu zbog skrivljenog ponašanja radnika od 20. ožujka 2015. godine, kojom se Elizabeti Gojan otkazao Ugovor o radu sklopljen 12. listopada 2004. godine od strane ravnatelja HRT-a, Gorana Radmana.

Nadalje, sud je utvrdio da radni odnos  Elizabete Gojan kod tuženika HRT-a nije prestao te su iz suda naložili HRT-u da vrati Gojan na radno mjesto komentatorice u roku od osam dana.

Navedenom sudskom presudom zadovoljno je Hrvatsko novinarsko društvo koje je isti dan, 5. siječnja objavilo priopćenje u kojem su istaknuli da pozdravljaju odluku suda te se nadaju da će ista biti potvrđena i u drugom stupnju. Novinarima se ne smije zabranjivati da javno istupaju, jer je njihova profesionalna, pa i Ustavna obveza da to čine. Posljedica ovakvih drastičnih mjera širenje je autocenzure, što je najveća prijetnja novinarstvu, javnosti, slobodi izražavanja i demokraciji, istaknuli su u priopćenju Hrvatskog novinarskog društva.

Kako bismo saznali više o povratku na Hrvatsku radioteleviziju, obratili smo se Elizabeti Gojan, koja nije htjela ništa komentirati o presudi jer je nepravomoćna. Mladen Sučević, odvjetnik Elizabete Gojan, osvrnuo se za Fairpress na privremenu mjeru izrečenu HRT-u od strane suda. "Prvostupanjski sud je odredio privremenu mjeru kojom je naložio HRT-u da vrati Elizabetu Gojan na radno mjesto komentatorice u roku od 8 dana, pa ako HRT ne postupi po privremenoj mjeri tada će morati platiti kaznu od 100.000 kuna, a odgovorna osoba 30.000 kuna", izjavio je Sučević.

Na upit Fairpressa upućen Hrvatskoj radioteleviziji o tome kako komentiraju presudu i privremenu mjeru kojom ih se obvezuje na povratak Elizabete Gojan na radno mjesto komentatorice u roku od osam dana od primitka presude, odgovorili su: “Obavješćujemo Vas kako sudske odluke i postupke koji su u tijeku ne komentiramo.”

Bivši predsjednik HND-a Zdenko Duka, koji je od početka u ime HND-a radio na ovom slučaju, komentirao je za Fairpress: “Naravno da me iznimno veseli odluka Općinskog radnog suda i privremena mjera koja obvezuje HRT da Elizabetu Gojan odmah vrati na posao. Svi dobronamjerni novinari takvu su odluku i očekivali jer za otkaz zbog navodnog istupanja u javnosti bez dopuštenja pretpostavljenog nije bilo nikakvog legalnog niti moralnog opravdanja. HND, na čijem sam čelu tada bio, odmah je obavijestio i sve relevantne međunarodne institucije o tom slučaju. Generalni tajnik Europske federacije novinara Ricardo Gutierrez dvaput je pisao Goranu Radmanu da odustane od otkaza Elizabeti i Hloverki Novak Srzić, ali nije ga uspio odgovoriti. Čak je i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović tražila da ravnatelj preinači odluku, ali bez rezultata. Drago mi je što ćemo Elizabetu Gojan ponovno gledati na HTV-u.”

Podsjetimo, Goran Radman, ravnatelj HRT-a dao je u ožujku prošle godine izvanredni otkaz novinarki Gojan zbog kršenja etičkog kodeksa, odnosno kršenja ugovora o radu jer je istupila u javnosti bez dopuštenja nadređenih te nakon prigovaranja zbog načina na koji je vodila prijenos inauguracije predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Iz istih razloga, uslijedio je i otkaz Hloverki Novak Srzić. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović reagirala je na otkaze na HRT-u, istaknuvši tada da je za medijske slobode te da se nada da će vodstvo HRT-a još jednom razmotriti odluku o otkazima. Unatoč tadašnjim protivljenjima struke, predsjednice i javnosti, Radman nije odustao od svojih odluka o uručivanju otkaza. Hrvatsko novinarsko društvo  tada je nakon najave da će novinarke Gojan i Novak Srzić dobiti otkaze, odmah zatražilo od glavnog ravnatelja da povuče odluke o otkazu. S cijelim slučajem Hrvatsko novinarsko društvo upoznalo je Europsku federaciju novinara koja je ih je podržala i tražila od Radmana povlačenje odluka o otkazu, izrazivši žaljenje zbog vraćanja verbalnog delikta u Hrvatskoj.

Izvor: Fairpress.eu