Iz medija

Odbačena prijava za prijetnju smrću novinarima jer je u pitanju "branitelj"

06.08.2018.
Link na članak

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu odbacilo je kaznenu prijavu protiv Stipe Perkovića-Tabaka koji je na Indexovoj Facebook stranici prijetio novinarima - ubojstvom. Perković-Tabak na Indexovoj je Facebook stranici ostavio komentar "Pa ove novinare od indexa treba ubijati…", a zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Splitu Jelena Maraš odbacila je kaznenu prijavu, koju je podnio zamjenik glavne urednice Indexa Neven Barković, jer je Perković-Tabak - višestruko odlikovani hrvatski branitelj kojega su pijanog ponijele emocije.

Naime, iz obrazloženja je razvidno kako je Maraš uzela u obzir da je Perković Tabak u vrijeme dok je slao prijetnje bio pijan, a posebno je naglašeno kako je riječ o "višestruko odlikovanom hrvatskom branitelju". Isto tako ustvrdila je kako se Perković Tabak ispričao novinarima Indexa, iako on to nikada nije napravio. Naposljetku, Jelena Maraš u ime Općinskog državnog odvjetništva u Splitu je zaključila da izjava kako "novinare Indexa treba ubijati" nije zastrašivanje.

No, krenimo redom. 

Stipe Perković-Tabak putem svog Facebook profila je na Facebook stranici Indexa ispod članka s naslovom “Djecu pozivaju gledati kao se MSan ministru Krstičeviću uručuje neka plaketa”, ostavio sljedeći komentar: “Pa ove novinare od indexa treba ubijati…jer sve što je hr…samo blate i čine štetu pa do kad više”. Komentar je postavljen 31. svibnja 2018. godine na članak koji je objavljen oko 22 sata, a Perković-Tabak ga je uklonio 1. lipnja 2018. godine oko 00:30.

Novinare se ne može štititi u slučajevima govora mržnje!?

U obrazloženju koje potpisuje zamjenica općinskog državnog odvjetnika Jelena Maraš navodi se kako Stipe Perković-Tabak nije kriv ni po jednoj od razmatranih točki Kaznenog zakona.

Prijava Nevena Barkovića odbačena je tako prema članku 325. zakona koji se citira u obrazloženju, odnosno za govor mržnje “koji u sebi sadrži javno poticanje drugih na mržnju ili nasilje prema određenom pojedincu ili skupini zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, podrijetla, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta ili invaliditeta ili kakvih drugih osobina”.

Općinsko državno odvjetništvo napisalo je kako “novinari portala ‘Index.hr’ ne predstavljaju skupinu po osnovi prethodno navedenih osobina koje se štite člankom 325. stavak 1. Kaznenog zakona, odnosno njihov način izvještavanja o pojedinim dnevnopolitičkim temama ne predstavlja osobinu skupine u smislu odredbe iz članka 325. Stavak 1. Kaznenog zakona”. Nakon te konstatacije odvjetništvo ne obrazlaže zbog čega isti ne potpadaju pod navedenu kategoriju zakona “ili drugih osobina”.

Prijetnja smrću nije ozbiljna

Nadalje, u obrazloženju se tvrdi kako komentar ne predstavlja ni ozbiljnu prijetnju onako kako je to definirano člankom 139. stavak 3. u svezi stavka 2. Naime, tim člankom je propisano da kazneno djelo čini onaj tko “drugome prijeti da će njega ili njemu blisku osobu usmrtiti, teško tjelesno ozlijediti, oteti ili mu oduzeti slobodu, ili nanijeti zlo podmetanjem požara, eksplozijom, ionizirajućim zračenjem, oružjem, opasnim oruđem ili drugim opasnim sredstvom, ili uništiti društveni položaj ili materijalni opstanak”.

Sljedeći stavak članka ovog zakona posebno apostrofira, među ostalima, novinare kao skupinu ljudi na koje se ove prijetnje odnose: “Ako je kazneno djelo počinjeno prema službenoj ili odgovornoj osobi u obavljanju javne ovlasti ili u vezi s njezinim radom ili položajem, ili prema novinaru u vezi s njegovim poslom, ili prema odvjetniku u obavljanju njegove djelatnosti, ili prema većem broju ljudi, ili ako je prouzročilo veću uznemirenost stanovništva, ili ako je osoba kojoj se prijeti dulje vrijeme stavljena u težak položaj”.

Ipak, citirajući navedeni zakon Jelena Maraš zaključila je da “formulacija sadržana u predmetnom komentaru ne predstavlja ozbiljnu prijetnju drugome smrću, teškim tjelesnim ozljeđivanjem, otmicom ili oduzimanjem slobode niti nanošenjem zla na neki od alternativno navedenih načina”.

Jelena Maraš smatra da “Stipe Perković-Tabak nije svojim komentarom izrazio nikakvu namjeru za poduzimanjem bilo kakve radnje koja bi ugrozila živote ili sigurnost novinara portala ‘Index’".

U obrazloženju Jelena Maraš navodi da je Perković-Tabak izjavio kako je sporni komentar napisao na rođendan pod utjecajem alkohola i ponesen emocijama zbog “negativnih konotacija pri izvješćivanju o hrvatskim braniteljima kojima i sam pripada” te da se ispričao.

 

Više pročitajte ovdje.